Poverenje, prisustvo i odsustvo predrasuda i osuđivanja: ako želite da znate da li je vaše prijateljstvo pravo, odgovorite (potvrdno) na ova tri pitanja.

Firefly Lane – Leto kada smo naučili da letimo nalazi se na listi 10 najgledanijih TV serija Netfliksa poslednjih nedelja, i to zbog njeene sposobnosti da ispriča priču o istinskom prijateljstvu, onom koje prevazilazi poteškoće i prati nas celog života.

Serija govori o prijateljstvu Tully i Kate, dve potpuno različite žene koje se vole i čije prijateljstvo traje od tinejdžerskih dana.

Firefly Lane

Ali nije važno samo „koliko dugo ste prijatelji“ kada je reč o prepoznavanju istinskog prijateljstva.

Prijateljstvo o kojem govorimo zasniva se više nego na vremenu koje je već prošlo, na svesti da će ta veza ostati zauvek.

Kako to razumete? Odgovorite na ova tri pitanja.

Tri pitanja koja će vam pomoći da otkrijete da li je to istinsko prijateljstvo.

Da li ste uvek tu jedna za drugu?

Tully je poznata u javnosti i uvek je veoma zauzeta zbog TV emisije, Kate se bori da se snađe između nezadovoljavajućeg posla i ćerke tinejdžerke.

Dva veoma različita načina života koja ne sprečavaju ni jednu ni drugu da budu fizički i mentalno prisutne uvek jedna za drugu.

Kad jedna pozove, druga se javi.

Pravo prijateljstvo se razlikuje upravo zbog ovoga: ono opstaje uprkos činjenici da život ide različitim putevima i ne treba da ga ujedinjuju isti rasporedi ili navike.

Suprotno tome, oni koji prolaze su oni koji postoje samo zato što ste u to određeno vreme u životu imali slične potrebe.

Da li slepo verujete jedna drugoj?

Poverenje se prepoznaje u detaljima: imate li međusobno ključeve kuće, delite li neustrašivo lozinku za svoj mobilni telefon, lozinku za društvenu mrežu ili pin za bankomat?

Imate li međusobne slike na kojima ste izgledali strašno?

Da li jedna drugoj otkrivate tajne koje od srama ne biste podelili ni sa kim drugim?

U redu, ona je vaša prava prijateljica.

Da li podržavate jedna drugu bez osuđivanja?

Pravo prijateljstvo je odnos izgrađen godinama, sastavljen od zamornih trenutaka, srama, tajni, ali i velike odanosti.

Ko je proživeo zajedno radosti i tuge i otvorio prolaz koji je omogućio da druga osoba bude u životu druge bez osuđivanja, već samo prisutna, postavio je temelje jednom od najdragocenijih darova kojem čovek može težiti u životu.

Osoba koja je na našoj strani čak i kada se ne slaže nužno sa našim izborima, ako su njeno prisustvo i podrška ono što nam u tom trenutku treba.

Ako imaš takvu prijateljicu, drži je blizu.