Od ključnih datuma do njihovog potencijalnog astrološkog značaja, evo vašeg osnovnog vodiča za navigaciju ovogodišnjim retrogradnim Merkurom.

Čak i ako niste strastveni ljubitelj horoskopa i astrologije, verovatno ste čuli za retrogradni Merkur – planetarni fenomen od kojeg smo se svi plašili. Smatra se da utiče na komunikaciju i tehnologiju, to je vreme kada sve može delovati pomalo pokvareno. Možda ćete izgubiti ključeve, propustiti sastanke ili otkriti da vam se računar nasumično pokvario.

Naučno govoreći, retrogradni Merkur je jednostavno optička iluzija u kojoj izgleda da planeta menja kurs i kreće se unazad na nebu. Kada se to desi? Obično tri ili četiri puta godišnje, a najvažniji datumi za 2022. su: od 13. januara do 3. februara, 3. februara, od 10. maja do 2. juna i od 9. septembra do 1. oktobra.

Trenutno se nalazimo u dobu Vodolije, znaku povezanom sa „naglom promenom, formiranjem zajednica, borbom za uzroke do kojih vam je stalo i tehnološkim napretkom“, a sva tri retrograda ove godine su između zemaljskih i vazdušnih znakova.

Od Jarca do Vodolije, Blizanaca do Bika i Device do Vage, biće dobro vreme da sagledamo finansije i partnerstva u godini koja nas podstiče da donosimo velike odluke o ljubavi i novcu.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI MERKUR od 10. maja do 3. juna 2022. – Emocionalno nabijene rasprave

Dakle, da li to znači da ne moramo da dodajemo retrogradni Merkur na našu (već dugačku) listu anksioznosti ove godine? Razgovaramo sa astrološkim stručnjacima da bismo saznali šta taj događaj zapravo znači i kako možemo najbolje da se snađemo u njegovim efektima.

Pročitajte i ovo: Ovi horoskopski znaci se najčešće vraćaju bivšima: da li ste vi među njima?

„Dok Merkur prestiže Zemlju u njenoj unutrašnjoj orbiti, izgleda kao da je Merkur promenio pravac i da je retrogradan. To se obično dešava oko tri puta godišnje“, objašnjava dr Megi Aderin-Pokok.

Koja je svemirska nauka iza retrogradnog Merkura?

Dr Maggie Aderin-Pocock, poznati svemirski naučnik, naučni edukator i autor knjige The Sky At Night: Book Of The MoonVodič za našeg najbližeg suseda, objašnjava nauku koja stoji iza retrogradnog Merkura.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

„Ako pogledamo Merkur, on se nalazi bliže Suncu od Zemlje i njegova orbita oko Sunca je mnogo kraća, samo 88 dana u poređenju sa našom 365,25. To znači da Merkur putuje oko Sunca četiri puta za svaku našu orbitu. Kada su Zemlja i Merkur na istoj strani Sunca u svojim orbitama, čini se da se Merkur kreće nebom od zapada ka istoku. Kako Merkur prestiže Zemlju u njenoj unutrašnjoj orbiti, izgleda kao da je Merkur promenio pravac i da je u retrogradnom položaju. To se obično dešava oko tri puta godišnje.”

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o RETROGRADNOM MERKURU, astrološkoj igri gluvih telefona

Da ovo stavimo u perspektivu: „Zamislite da sedimo u vozu koji miruje“, nastavlja ona. „Voz na sledećem peronu polako počinje da se kreće napred, ali onda naš voz brzo kreće i pretiče ga. Ako ne znamo da se naš voz kreće, ono što vidimo je da se voz pored nas polako kreće napred, zatim naviše sa nama i onda se očigledno kreće unazad. Ovo vidimo iako se nijedan voz zapravo ne kreće unazad. Sve je u relativnim pozicijama.”

Svaka planeta u našem solarnom sistemu je retrogradna i vredi razmisliti da ako bismo stajali na površini Merkura i pogledali unazad na Zemlju, izgledalo bi da se i Zemlja kreće unazad.

Pročitajte i ovo: MARS KVADRAT SATURN, frustrirajuća i iscrpljujuća pat pozicija

Ali, za razliku od Marsa, na primer, Merkurova orbita je brža i događaj se dešava češće, što ga čini vrednim pažnje za neke ljude. Iako postoji logično astronomsko objašnjenje zašto se čini da Merkur menja kurs, astrolozi veruju da je nešto značajnije u igri.

Šta je sa astrološkim implikacijama retrogradnog Merkura?

Suzan Miler je verovatno jedan od najpoznatijih svetskih astrologa; njena veb stranica Astrology Zone ima 309 miliona pregleda stranica godišnje i 11 miliona jedinstvenih korisnika – i to ne uzimajući u obzir njenu fenomenalno uspešnu aplikaciju istog imena.

Pročitajte i ovo: Astrološki znaci i njihove slabosti

„Retrogradni Merkur je jedini događaj koji utiče na sve širom sveta“, kaže Miler za Vogue. „Međutim, to više utiče na Devicu i Blizance jer njima vlada ova planeta. Kada je Merkur retrogradan, uslovi se menjaju, ali još uvek ne možemo da vidimo u kom pravcu se stvari kreću. Svet je u šoku tokom ovog vremena.“ Otuda i haos.

Astronomija i astrologija možda dele sličnu priču o poreklu – obe su posmatrali naši rani ljudski preci pre hiljadama godina – ali se to dvoje sada smatra zasebnim poljima.

Astronomija se odnosi na proučavanje univerzuma izvan naše planete, dok je astrologija studija o tome kako sve izvan Zemlje utiče na nas.

Pročitajte i ovo: MARS KVADRAT NEPTUN, iluzije i zavisnosti, intrige i skandali

„Mnoge kulture u prošlosti su posmatrale kretanje nebeskih objekata po noćnom nebu“, objašnjava Aderin-Pokok. „Kako se Zemlja rotira, čini se da se objekti kreću od zapada ka istoku, ali bi se neki od posmatranih objekata povremeno kretali od istoka ka zapadu, očigledno unazad na nebu.

Pročitajte i ovo: MARS U OVNU, borben, impulsivan i nepromišljen

U početku su se zvale „zvezde lutalice“ – nebeski objekti koji se nisu kretali kao ostali – ali vremenom je otkriveno da su ti objekti zapravo planete Sunčevog sistema koje kruže oko Sunca.

Za astrologe poput Milerove, Merkurova percipirana promena smera može imati haotične posledice po nas ovde na Zemlji. „Merkur vlada svim pokretnim delovima“, objašnjava ona. „Nikada ne bi trebalo da kupujete računar, automobil ili telefon tokom retrogradnog Merkura jer će verovatno biti problema sa tim. Niti treba da potpisujete bilo kakve ugovore jer ćete ustanoviti da vam nešto nedostaje i kasnije ćete morati ponovo da pregovarate.

Pročitajte i ovo: VENERA OPOZICIJA MARS – Pojačana seksualna želja i dramatično pokazivanje naklonosti

Takođe, ne bih preporučila odlazak na prvi (ljubavni) sastanak tokom retrogradnog Merkura; komunikacija je pogođena tako da možete izabrati pogrešnu osobu.”

Ovo je oblast sa kojom se nauka ne bavi.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

„Postoje mnoge teorije koje pokušavaju da racionalizuju zašto bi očigledno kretanje Merkura unazad uticalo na ljude ovde na Zemlji“, kaže Aderin-Pokok. „Neki sugerišu da bi gravitaciona sila koju Merkur vrši na vodu u našim telima mogla biti ključna. Ali, naučne računice pokazuju da će prolazak pored automobila udaljenog nekoliko metara imati jači gravitacioni efekat od Merkura koji je mnogo, mnogo masivniji, ali se nalazi 77 miliona kilometara [48 miliona milja] dalje.”

Iz astrološke perspektive, Merkur nije baš tako propast i sumor kao što smo navedeni da verujemo.

Pročitajte i ovo: Kako JUPITER U RIBAMA I OVNU u 2022. utiča na vaš horoskopski znak i podznak (OVAN – DEVICA)

Kako se možete odnositi prema retrogradnom Merkuru?

Prema Milerovoj, iz astrološke perspektive, Merkur nije baš tako nesrećan kao što smo počeli da verujemo. „Astrologija je zabavna, pokazuje vam mogućnosti, a zahvaljujući internetu popularnija je nego ikad“, kaže ona. „Međutim, to znači da postoji mnogo astrologa koji možda nisu dugo proučavali ovu nauku, nepotrebno plašeći ljude. Ako dobijete bebu tokom retrogradnog hoda Merkura, to je sasvim u redu. Rođena sam tokom retrogradnog Merkura!”

Pročitajte i ovo: Kako JUPITER U RIBAMA I OVNU u 2022. utiče na vaš horoskopski znak i podznak (VAGA – RIBE)

Dakle, ako nisu samo kompjuteri koji se loše ponašaju i pokvarena vozila, šta još postoji?

„Retrogradni Merkur je odlično vreme za povratak; vratite se i ponovo posetite stare projekte, stare poznanike i kolege. Kao ljudi, mi volimo da idemo napred, ali retrogradni Merkur je savršena prilika da se zaustavimo i ponovo procenimo okolnosti, događaje, odnose sa ljudima, poslovne projekte.

Pročitajte i ovo: ĐOTIŠ Godišnji horoskop za 2022. godinu

Uz to, ne škodi da budete oprezni – kao što je dvostruka provera da li imate ključeve i novčanik kada izađete iz kuće i da obezbedite rezervnu kopiju svog dokumenta. Budite posebno oprezni tokom retrogradnog Merkura i možda neće biti tako loše kao što mislite.