Sezona je prazničnih osmeha, toplih muzičkih nota i zavodljivo okićenih izloga.

Bez obzira na hladnoću, ulice nas mame da se okupljamo na osvetljenim trgovima, slikamo ispred džinovskih jelki i svetlećih poklona i podsećamo na radost zajedništa. U većini zemalja sveta, ovo je sezona darivanja.

Vanja Bokun Popović, psihoterapeutkinja
Foto: Branislav Tišma

Ako ste deo novogodišnje bajke, sigurna sam da se u zanosu srećete sa konfliktnim emocijama. Sa jedne strane, svesni ste da marketinški magovi znaju kako da vam evociraju uspomenu na vekovni princip da je naše samo ono što poklonimo drugima.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost nedovršenih odnosa

Možda zato u radosti kupite poklon za dragu osobu, suprotno unutrašnjem glasu, ali se već po izlasku iz prodavnice osećate pomalo zgrčeno. No, sa druge ne možete da se oduprete jednoj moćnoj emociji koja praznike prati i koja svojom vrednošću prevazilazi sve reklamne slogane i trendove.

Pročitajte i ovo: Kako da dosegnemo ličnu sreću?

Prirodno, postavlja se pitanje kako danas usaglasiti iskonsku potrebu za zbližavanjem sa drugima u prazničnom duhu sa modernim očekivanjima potrošačkog društva.

Pročitajte i ovo: Emocionalna zavisnost – koji je tvoj ljubavni fiks?!

Istorijski gledano, običaj darivanja je star koliko i prve ljudske zajednice. I onaj koji daruje i onaj koji poklon prima, zajedno učestvuju u jednom širem ritualu koji za cilj ima da približi ljude i ojača društvenu grupu. No, u društvu u kojem se brojni proizvodi utrkuju za našu pažnju i u kojem se zna koliko koja „koverta“ vredi, nekada je teško proceniti kako da učestvujemo u velikim svetkovinama, a da ne izgubimo sebe.

Photo by Lina Trochez on Unsplash

Kada smo sredinom novembra koleginica, Jelena Milanović i ja pokrenule besplatnu onlajn grupu za sve koji žele da istraže lične mehanizme primanja i davanja, našle smo se zapanjene. Izazovu da zajedno prođemo kroz 21 dan zadataka, preko noći se odazvalo preko 600 žena. Kao glavni motiv priključenja grupi navele su nesposobnost da sa lakoćom i radošću primaju životne blagoslove u vidu ljubavi, poklona, novca, pomoći i komplimenata.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između srodne duše i životnog partnera?

Ono što smo zajedno otkrile bila je blokada da DOPUSTIMO sebi da nas drugi daruju.

Pročitajte i ovo: Opsesija kao početak rešavanja problema u odnosima

Pri pokušaju da primimo poklone većina se oglasila da oseća stezanje u grlu, stomaku i srcu, nelagodu, te tenziju u vratu i ramenima. Te fizičke senzacije su najčešće pratili osećaji da nismo vredne poklona, da se tim činom zadužujemo, kao i krivica da možda nećemo na najbolij način pokazati da smo se poklonu obradovale.

Photo by Ben White on Unsplash

Sa druge strane, osvestile smo da nam je prirodnije da darujemo druge. Osećamo pri tom sreću, radost i toplinu oko srca, te se ne štedimo ni u materijalnom ni u nematerijalnom smislu.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

Kao rezultat ovih drastičnih razlika između poriva za darivanjem i nesposobnosti da primimo darove, postale smo svesne zašto se često osećamo prazno, iskorišćeno i umorno.  No, oprobale smo sa uspehom neke nove tehnike i njih uz radost delimo sa vama.

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci vole mlađe žene

Naš um voli da korača utabanim stazama.  Centar u mozgu koji zna šta je dobro za nas je drugačiji centar od onoga koji vodi naše svesne postupke.

Pročitajte i ovo: Zašto žrtve nasilja ne napuštaju svog nasilnika

Kada to znamo, možemo uraditi sledeće.

Photo by Ben White on Unsplash

Kada se već danas nađete u situaciji da vam neko nudi blagoslov (kompliment, žvaku, honorar, itd.) zastanite pre nego što automatski odgovorite. Recite sebi BIRAM DA PRIMIM i onda ispružite ruku. Vidite šta će da se desi.

Pročitajte i ovo: Suptilni, ali bolni obrasci verbalnog zlostavljanja

Kada se odlučite danas da po impulsu drugima date, ponovo zastanite. Osetite da li ima neki deo vas koji se grči ili momentalno signališe umor kroz celo telo. To je vaš unutrašnji integritet koji vam govori da tim činom davanja gubite deo snage. Izaberite sebe.

Pročitajte i ovo: Magija prihvatanja

Praznici su zaista vreme zbližavanja. No, na nama je da izaberemo da li ćemo svojom odlukom da dopustimo i drugima da uživaju u toplini darivanja ili ćemo to zadovoljstvo samo čuvati za sebe. To je ona linija koja deli modernog, umornog i sluđenog potrošača od ispunjenog člana zajednice srećnog lica.