Sport je tražio sve od mene – i vreme i fizičko i mentalno ulaganje, a uzvratio mi stostruko! Zahvaljujući vaterpolu, završila sam koledž u Americi, upoznala supruga, venčanu kumu i stekla prijatelje za ceo život.

Kroz život koračam u znanju i praksi da se u pravoj ljubavi dajemo celi, a da su rezultati samo prirodna posledica tog procesa.

Već drugu godinu za redom u Vrnjačkoj Banji se organizuje kamp „Number one“ (broj jedan) za sportove u vodi, pre svega, vaterpolo, plivanje i sinhrono plivanje za dečake i devojčice od 7 do 16 godina. Među zvezdama vaterpolo sporta, koje rade s decom, kao što su Nikola i Nemanja Rađen, Igor Milanović, Dejan Savić, Nikola Popović, Marko Pantović, Diana Timotijević, a pored šampionke Rusije i trenera za sinhrono plivanje Anastasije Kholod, našla se i psihološkinja i pedagoškinja Vanja Bokun Popović, doktorska kandidatkinja iz oblasti psihologije, međunarodni mentor, trenerka i autorka iz oblasti napredne psihologije. Ona sportistima ovog kampa prenosi alate i tehnike koje im pomažu da znanje stečeno od velikana primene i ponesu sa sobom. S Vanjom je, za Dnevnik, pričala Marina Jablanov, o aktivnosti koja nas menja zauvek – sportu.

Vanja Bokun Popović i suprug vaterpolista Nikola Popović
Foto: privatna arhiva

– Sport je u meni probudio iskonsku želju za stvaranjem, usavršavanjem i probijanjem ličnih granica. Strast i posvećenost koju sportista oseća prema voljenoj disciplini teško može da se poredi sa bilo kojom drugom emocijom. Sport je tražio sve od mene – i vreme i fizičko i mentalno ulaganje, a uzvratio mi stostruko! Zahvaljujući vaterpolu završila sam koledž u Americi, upoznala supruga, venčanu kumu i stekla prijatelje za ceo život. Kroz život koračam u znanju i praksi da se u pravoj ljubavi dajemo celi, a da su rezultati samo prirodna posledica tog procesa. Upravo to je ono što u kampu vodenih sportova Number one na čelu sa Nikolom Rađenom prenosimo na mlade sportiste.

Poznato je da za šampionske rezultate nije zaslužna samo fizička sprema, nego psihološka pripremljenost sportiste. Koliko je važno da se sa mladim sportistima radi na ovaj način?

– Živimo u zlatnoj eri rada na sebi, kada se sve više pažnje obraća na celovitu sliku o ljudskom postojanju. Shvatamo da su misli nerazdvojive od emocija, a da su telesni procesi ogledalo unutrašnjeg stanja osobe. Kada sportisti nauče pravu prirodu svojih emocija, onda pojmovi kao štu su trema, disciplina, fokus i poštovanje postanu ključni kvaliteti za usavršavanje kako na terenu tako i u životu. Suština našeg rada sa sportistima jeste da im se kroz šampionske primere i elitni trening omogući da nauče veštine koje ih čine kvalitetnim ljudima na duge staze, a to ne ide bez intenzivne psihološke pripreme.

kamp Number one
Foto: privatna arhiva

Koliko su deca motivisanija kada pravi šampioni rade s njima?

– Samo prisustvo pravog šampiona je posebno, jer se način na koji misli i ophodi prema radu razlikuje od drugih ljudi. Bila sam svedok kada redovni gost kampa, srpski trofejni reprezentativac Duško Pijetlović u pet minuta rada u vodi sa mladim vaterpolistima pokrene njihov fokus tako da oni na licu mesta usvajaju nove pokrete. Samo možete da zamislite šta se desi kada je Nikola Rađen sa njima na svakom treningu, radionici i timskom obroku.

Kako to prihvataju mladi sportisti i koliko razumeju važnost psihološkog načina pripreme?

– Mlađim sportistima mnogo znači da pokažu napredak, jer im je najbitnija pohvala trenera i uradiće svaki zadatak koji im se zada. Kod starijih fokus je na usavršavanju znanja koja imaju kako bi se bolje snalazili u utakmici. Da bi ostvarili nadogradnju treneri očekuju disciplinu, zašto su ponekada direktni u ophođenju da bi probili emotivne i psihičke barijere tako da igrače njihove sopstvene reakcije ne koče. Iz prakse vidim da ono što ih najviše motiviše jeste kada praktične mentalne vežbe daju rezultate u igri. Recimo, sportisti nauče da koriste dah kako bi prevazišli umor na treningu, a zatim to upotrebe u odlučujućem momentu u utakmici i zasijaju. Sutradan se vrate zahvalni, fokusirani i željni novog znanja.

Vanja radionica
Foto priv arhiva

Na koji način vi radite s njima? Kako se stvaraju šampioni?

– Deo sam šampionskog trenerskog tima koji odlikuje duboka sinergija, poštovanje i jedinstvo. Zajedno činimo celinu u kojoj nema izdvajanja i kojoj je jedini cilj da vrhunska znanja i iskustvo prenese na mlade sportiste. Razvili smo sistem kroz koji svakodnevno pratimo razvoj i želje celovite ličnosti svakog učesnika kampa. Kao rezultat toga ti mladi ljude znaju koje esencijalne kvalitete ličnosti i fizičkog ulaganja sam život traži od njih kako bi bili Number one (broj jedan) u svemu što rade.

Šta je ono što je najvažnije u ovakvom radu?

– Najvažnije je da osoba od autoriteta – trener, psiholog – ima strast prema sportu i neophodno znanje kako bi mogla da prepozna pravi trenutak za intervenciju. Sa pravim znanjem formiraju se timski duh i pripadnost, a onda grupa služi pojedincu kao što pojedinac služi grupi. Greške se zamenjuju „povratnim informacijama”, tračevi timskim diskusijama, momenti emotivne slabosti grupnom podrškom, krivica odgovornošću. Kao rezultat toga dobijamo ljude koji znaju da upravljaju svojim emocijama, umom i srcem za dobrobit celog društva.

Nikola Radjen radi s decom
Foto privatna arhiva

Kakva su vam dosadašnja iskustva?

– Dovoljno je reći da od 200 sportista u kampu, ove godine skoro 80 odsto čine deca koja su sa nama bila i lane, bez obzira na to sa kojeg geografskog meridijana dolaze. Ne samo roditelji, nego i treneri, već sada pitaju koji su datumi zakazani za kamp sledeće godine kako bi isplanirali naredni dolazak. Godišnji odmori se pomeraju, posete familiji otkazuju, cele nedelje u planeru blokiraju se za „sledeći juli.“  Lično svrstavam svoje iskustvo u kampu u jedno od najlepših u životu, jer se sve što volim i čemu se dajem nalazi na jednom mestu. Nema dana da se sa nekim od kolega ne našalim – „gde bi nam kraj bio da nam je ovo bilo dostupno u detinjstvu?“

Kamp je internacionalan. Kakve utiske nose deca iz stranih zemalja?

– Iskustva sportista iz stranih zemalja su raznolika, ali sva imaju zajedničku crtu – da pažnja trenera koju su dobili kod nas ne može da se poredi sa njihovim dotadašnjim iskustvom. Osetili su disciplinu šampionskog treninga, atmosferu šampionskog tima i podelili iskustvo sa prijateljima iz raznih delova sveta. Ono što je najvažnije, doživeli su da ih sportisti svetskog kalibra pogledaju ozbiljno i poklone im punu pažnju, očekujući da se pokažu u punom potencijalu. To su iskustva koja se nose ceo život.

Za kamp ste odabrali Vrnjačku Banju, zašto baš ovu destinaciju?

– Vrnjačka Banja je dragulj Srbije, kojeg pored prirodnog bogatstva krasi i bogati kulturni sadržaj. Smešteni smo na samom šetalištu, gde je dovoljno da sportisti bez puno zamaranja i lutanja iskuse čari ovog toplog grada i postanu njegovi ambasadori u svetu. Malo se zna da je jedan od prvih olimpijskih bazena podignut baš ovde, te da Vrnjačka Banja ima dugu sportsku tradiciju. Ukratko, uslovima za rad i uživanje koje nam je lokalna samouprava omogućila teško može da se parira.