Filmski festival u Veneciji svečano je otvoren večeras, po 75. put, a već je dodeljena i prva nagrada, i to, za životno delo!

Ovogodišnji Zlatni lav za životno delo pripao je britanskoj glumici, Vanesi Redgrejv, koja je u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri snimila više od 70 filmova.

Inače, Vanesa Redgrejv, višestruko nagrađivana britanska pozorišna i filmska glumica, potiče iz poznate glumačke porodice Redgrejv, jedne od najznamenitijih glumačkih dinastija na svetu, kako ih popularno nazivaju. Rođena je u braku priznatih engleskih glumaca Majkla Redgrejva i Rejčel Kempson. Iz braka sa Tonijem Ričardsonom imala je dve ćerke, takođe, glumice, Džoeli i pokojnu, Natašu, koja je poginula na skijanju.

Osim po bogatoj glumačkoj karijeri i velikom broju kvalitetnih, nagrađivanih uloga, kako filmskih, pozorišnih, tako i televizijskih uloga, Vanesa Redgrejv poznata je i po svojim trockističkim stavovima, vatrenoj podršci Palestincima u izraelsko-palestinskom sukobu i aktivizmu za ljudska prava.

Dugo je bila u vezi sa bivšim agentom 007, Timotijem Daltonom, a od 2006. godine je u braku sa italijanskim glumcem Frankom Nerom, sa kojim ima sina, rođenog malo ranije, 1967. godine.