Znam da tu nema šta da me boli, intelektualno to znam, čitala sam o tome, ali sam stvorila vezu da je seks pogrešan, da su genitalije prljave, da su ostali delovi tela u redu, ali ne i moja vagina. Stidim se takve moje seksualnosti, ne mogu da se gledam dole, da se dodirujem i da uživam na taj način. Sve je to nešto sramno. – Žena, 35

Možda razmišljate da nikada nećete prevazići ovaj problem, da ste nesposobni, da vam jedan važan deo nedostaje.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Moje iskustvo u radu sa ženama koje imaju vaginizam govori u prilog tome da se stvari polako i strpljivo mogu menjati, ukoliko su žene motivisane da reše problem.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Možda najviše vremena provedemo na afektivnoj samoregulaciji, na raspoloženju, na promeni misli: “Ja treba, ja moram…”

Mnogo malo je trenutaka opuštanja, uživanja, kretanja kroz želje i mogućnosti.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

“Nikad sebi nisam dopustila da budem seksipilna žena, privlačna, da prihvatim sebe u potpunosti. Uvek su mi druge stvari bile važnije, ja sam uvek na poslednjem mestu. To je jako tužno.”, reči su jedne klijentkinje.

Možda vam se javljaju misli da treba instant da rešite taj problem, medicinskim putem ili drugim muškarcem.

Sugerišem vam da to ne radite, jer čak i da je to opcija (a nije) i da vam vagina tim putem postane “prohodna”, ništa suštinski nećete postići.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Opet ćete se saplesti u “sledećoj” seksualnoj situaciji, jer ništa novo niste naučili o sebi, o svojoj seksualnosti, o seksualnom uzbuđenju, fantazijama, o želji, o inicijativi, o vašim psihološkim uslovima da biste se osećali komforno prilikom odnosa, itd.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

To je isto što medicinari rade kada imate neku bol – daju vam lek, simptom se momentalno sredi, a kasnije se opet javi uprkos trenutnom olakšanju. I šta ste uradili? Aposlutno ništa – kad je u pitanje razumevanje sebe i uzroka problema.

Zato nijedna vijagra nije rešila problem sa erekcijom kod muškaraca, jer šta vredi kada je “lek” tu, a muškarac bira da gleda fudbal umesto da ide u krevet sa partnerkom?!

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Hoću reći, puno toga je u “igri”, a ne samo ukrućeni penis.

Vaginizam, kao i mnoga druga “bolna” stanja, deo su psihosomatike, pa je veoma važno izabrati holistički pristup koji razvija kapacitete osobe da menja sliku o sebi i afirmiše sebe kroz životne i seksualne situacije.