Ako nikada do sada niste imali problema sa vlažnošću intimne, vaginalne zone, a sada imate utisak kao da se vaša vagina ničim izazvano zatekla u sred Sahare, nemojte da paničite – ne znači da prolazite kroz ranu fazu menopauze.

Činjenica je da postoje mnogi razlozi zbog kojih žene doživljavaju vaginalnu suvoću, a problemi su mnogo rasprostranjeniji nego što mislite. Ipak, to nije nešto što bi trebalo da zanemarite. Naprotiv! Vrlo je važno da vaša vagina bude vlažna i to ne samo da bi bila dobro podmazana za penetraciju prilikom seksualnog odnosa.

Vaginalna vlažnost održava tkivo zdravim, pa čak služi i kao linija odbrane od infekcija i polno prenosivih bolesti. Preporučujemo vam da koristite lubrikante na bazi vode, dok ne provalite zašto vam se suši vagina.

Vaše telo žudi za više predigre!

Tipična filmska scena seksa, od spajanja usana do punog seksualnog odnosa, traje najviše 30 sek.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Dok u životu stvari stoje malo drugačije. Naime, ženama je potrebno malo više vremena da bi im vaginalna zona dovoljno ovlažila i da bi seksualni odnos klizio kao po ledu, bez zastoja i posledica od ranjavanja i povređivanja. Dajte, molim vas, bar malo više direktne sitmulacije pre nego što vagina dovoljno ovlaži za komotnu penetraciju!

Pod stresom si!

Stres preuzima krivicu za mnoge zdravstvene probleme, a sad možete dodati i vaginalnu suvoću na listu!

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Ako direktno i otvoreno ne ubije vaš libido, može se desiti da osećaj anksioznosti i pritiska smanje mogućnost da se seksualno uzbudite. Čim nađete način da upravljate stresom, a ne on vama, vaši sokovi ponovo će procureti.

Patite od alergija?

Ukoliko patite od alergija i redovno koristite lekove, koji se izdaju bez recepta, aditive i slične preparate, imajte na umu da takvi preparati sadrže antihistaminike, koji isušuju sluzokožu, kako nosne membrane, tako i vagine.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Ovo se ne dešava eksplicitno kod svih žena ali može se desiti. Vlažnost vaše vagine će se vratiti kad uspete da pravilno dozirate upotrebu medikamenata.

Vaše pilule za kontracepciju se igraju sa vama!

Jedan od poznatih, sporednih efekata upotrebe oralnih strastava za kontracepciju je smanjena vlažnost vagine.

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Za razliku od nekih drugih, neželjenih dejstava upotrebe pilula za kontracepciju, ovaj neće nestati posle par meseci. Pored toga što štite od neželjene trudnoće, pilule za kontracepciju sasvim uspešno ubijaju kako vlažnost vase vagine, tako i sam libido. Tako da vidite da pronađete neki drugi način zaštite od neželjene trudnoće ili koristite dodatne lubrikante za vlaženje vagine.

Nedavno ste se porodili!

Porođaj, kao i dojenje, umnogome menja vaše telo, kao i seksualni život na niz nepredviđenih načina, uključujući i snižavanje nivoa estrogena, hormona odgovornog za održavanje vlažnosti vagine.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o pružanju oralnog seksa ženama

Nekoliko meseci posle porođaja, kada vam se vrati ciklus i prestanete sa dojenjem, vlažnost vagine vraća se u normalu.