U jesen je pojačan gubitak kose normalan. Ali rešenja su nadohvat ruke. Evo šta treba da učinite!

Na našim glavama ima između 90 hiljada i 120 hiljada dlaka: one prate životni ciklus (rast, primitak i opadanje) koji sledi u rotaciji tokom čitavog našeg života.

«Ovaj životni ciklus – objašnjava profesor Fabio Caviggioli, naučni direktor klinike za kozmetičku hirurgiju i medicinu Juneco – veoma je osetljiv na hormonalne varijacije, kao i na klimatske i ekološke faktore. Jesen sa sobom donosi i temu opadanja kose, pojave koja pogađa i muškarce i žene, uglavnom zbog klimatskih promena koje ubrzavaju gubitak kose».

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Primećujete li povećano opadanje kose ovih dana? Bez panike: objašnjavamo uzroke i lekove za borbu protiv sezonskog opadanja kose.

Uzroci gubitka kose

Svaka promena godišnjeg doba podrazumeva povećani stres. U jesen je ovo opterećenje primetno zahvaljujući hladnijoj sezoni i promenama u satima svetlosti i mraka.

Generalno, ove promene samo ubrzavaju prirodni proces obnavljanja kose: zbog toga ne bi trebalo da budemo uznemireni.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

U stvari, može postojati mnogo faktora koji doprinose gubitku kose i na koje možemo uticati i intervenisati po potrebi.

Na primer, procenite da li koristite previše agresivne šampone, ili previše često, da li imate period pun stresa i napetosti, čak i da li je vaša ishrana pravilna i potpuna.

Kada treba da se zabrinemo

Svaka osoba može da izgubi 50 do 80 dlaka dnevno, naročito kada se pere i suši. Ako primetite veći gubitak, možda se suočavate sa određenim promenama.

Pročitajte i ovo: Najlepše svečane frizure za sve tipove kose sa tutorijalima

Mnogo je uzroka efluvijuma (ovako se naziva abnormalni gubitak kose).

Samo pregledajte kosu i napravite test krvi kako biste pronašli uzrok koji je često, kako se i predviđa, kombinacija faktora.

Lekovi protiv gubitka kose za žene

Nakon analize uzroka, pređimo sada na lekove.

Možda se čini novitetom, ali lekovi za gubitak kose kod žena počinju sa pranjem. Dajte prednost blagom šamponu i izbegavajte oštra sredstva za pranje koja mogu upaliti koren dlake i dodatno oslabiti kosu.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Za češljanje vlažne kose koristite prste ili češalj širokih zubaca. Lakim dodirima, peškirom istapkajte kosu pre sušenja da upije vlagu (i nikada je ne trljajte prejako).

Nakon pranja kose, završno isperite kosu hladnom vodom koja podstiče cirkulaciju kože glave.

Ako imate bilo kakve sumnje u preparate koje koristite, pre svega, za farbanje i bojenje, znajte da, osim ako ne koristite hemikalije koje izazivaju iritaciju ili alergije, kosa vam od njih neće opasti.

Konačno, vreme je da upotrebite specifične losione protiv gubitka kose.

Pročitajte i ovo: Prirodni botoks: Pozdravite se sa borama ako jedete grožđe

Obično su formulisani sa vitaminima, biljnim ekstraktima i aminokiselinama, kao i sa kofeinom, za koji je poznato da stimuliše snabdevanje krvlju površinskih slojeva kože.

Cilj ovih proizvoda je da uravnoteže kožu glave, dovodeći energiju i hranu u kožu glave kako bi kosa postala jača.

Prirodni lekovi uz ishranu

«Kosa je zdrava kada se telo hrani uravnoteženo sa mikroelementima – objašnjava Federica Almondo, specijalista za nauku o hrani – Proteini su neophodni. Ribe, poput lososa, skuše i plave ribe, generalno sadrže Omega 3 masne kiseline koje su neophodne za mikrocirkulaciju i proizvodnju keratina, vrlo dragocene supstance zbog svog sjaja i mekoće.

Pročitajte i ovo: Korisni saveti kako da održavate svoju kožu i kosu blistavo sjajnom, svežom i zdravom

Orašasti plodovi i semena, poput oraha i lanenog semena, bogati su esencijalnim masnim kiselinama koje poboljšavaju izgled kože, kose i noktiju.

Zatim su tu jaja bogata gvožđem i biotinom, supstance koje poboljšavaju oksigenaciju folikula.

Čak je i cink sadržan u školjkama dragocen saveznik dlake, poput celih zrna. Konačno, vitamin C takođe stimuliše proizvodnju keratina ».

«Pomoć – objašnjava Elisabetta Sorbellini, specijalista za dermatologiju i savetnica Giulianijeve HMAP laboratorije – takođe dolazi od suplemenata na bazi cistina, arginina, metionina i biotina. Dalje, kozmetika koja sadrži sumpor čuva dobrobit kose ».

Pročitajte i ovo: Terapija kiseonikom za kosu – šta je to, kako deluje i kome je namenjena

Tretmani za jačanje kose za jesen – terapija kiseonikom, keratin i pilingi su, prema Treatvell-u, platforme za online rezervacije za kozmetičke tretmane, „fantastična četvorka“ za kosu na jesen.

Prvi deluje na cirkulaciju kože, takođe podstičući njen ponovni rast.

Za duboku rekonstrukciju možete se odlučiti i za obnavljajući tretman kože glave i dužine vlasi.

Takođe, idealni za kosu koja se lomi ili joj nedostaje sjaj i disciplina su keratinski tretmani koji štite kosu od vlage.

Osim za lice i telo, piling je odlična ideja za pročišćavanje kože glave.

Pročitajte i ovo: KERATIN TRETMAN: Sve što treba da znate o popularnom tretmanu kose

Kako to funkcioniše?

Tokom šamponiranja, frizer masira kožu glave da bi postigao dubok, ali ne agresivan efekat pilinga. Trenutak detoksikacije završava se primenom personalizovane maske.