Koji su simptomi proširenih vena?

Prvi znak ovakvog stanja su umor i bol u nogama, koji se javljaju svaki dan, ne samo posle teškog rada i dugog stajanja. Vrlo često otiču stopala i postaju crvena, a plavičasti krvni sudovi se vide pod kožom nogu.

Kako se vene degenerišu, postaju proširene i otečene, što može da dovede do jakog bola u stopalima i člancima nogu, ispod kolena i u preponama.

Uzroci nastajanja proširenih vena

Proširene vene mogu da se jave zbog nekoliko uzroka:

  • Zalisci vena nogu postaju slabi, tako da krv ne može da teče slobodno prema srcu. Postepeno, oblast oko zalistaka se povećava, pokazujući bolne otoke venskih sudova.
  • Otoci trbuha mogu da vrše pritisak na vene, što širi vene u nogama i slabi zaliske. Ovo je često u gojaznosti, hroničnom zatvoru i trudnoći.
  • U dubokim venama mogu da se stvore krvni ugrušci (tromb). Ovo je ređi uzrok, praćen jakim bolom pri istezanju listova, ali česta posledica proširenih vena.

U svim slučajevima, postoji umor nogu pri kraju dana, ponekad uz oštre, dobro lokalizovane bolove na mestima slabosti. Članci su često otečeni i postoji opšti svrab kože nogu. Oštećene vene su sklone stvaranju tromba i oštećenju kože.

Predispozicija nastajanja proširenih vena

Proširene vene su češće u srednjim i starijim godinama, kao i u trudnoći (kada je problem samo privremen).

 Varikozne vene se, takođe, češće javljaju kod osoba koje moraju dugo da stoje zbog svoje profesije – kod prodavaca, frizera, konobara, hirurga.

Medicinski tretman proširenih vena

U teškim slučajevima, proširene vene se tretiraju injekcijama i hirurškim zahvatom. Uklanjanje površinskih vena skreće tok krvi kroz duboki venski sistem.

Iako ovaj metod smanjuje bol i uklanja estetske defekte, on ne može da reši osnovnu sklonost prema stvaranju proširenih vena. Neophodno je da se usvoji preventivni program da bi se popravila cirkulacija, tako da vene koje nisu oštećene ne postanu proširene.

Opšte preporuke

  • Ako je moguće, izbegavajte nepotrebno stajanje, naročito bez pokreta, u toku dužeg vremena. Ako morate mirno da stojite, svesno kontrahujte i opuštajte mišiće nogu u čestim intervalima (tako aktivirate mišić kao pumpu i pomažete cirkulaciju krvi naviše).
  • Elastične čarape (elastični zavoji) koji se stave odmah posle buđenja i skinu uveče, mogu da budu od koristi.
  • Masaža je efikasna za uklanjanje bola i obnavljanje cirkulacije. Može da pomogne da se problem sasvim ukloni ako se primenjuje sistematično i redovno.
  • Odmarajte se sa nogama iznad glave. Ovo može da se izvede ležanjem na leđima, dok se noge oslanjaju na zid.

Terapija jogom

Pre svega izbegavajte sedenje na stolicama, sa stopalima na podu. Umesto toga, sedite sa nogama ugodno savijenim (sukhasana ili svastikasana, delimičan (turski sed) ili pun lotus položaj), čak i ako sedite na stolici ili na krevetu.

lotus1

 

Za vreme trudnoće, odmarajte se u položaju matsiakridasana – lezite na stranu sa donjom nogom ispruženom i donjom rukom savijenom da se na nju nasloni glava kao na jastuk. Gornja noga se savija u kolenu i odmara na jastuku ispred trbuha.

Ovo će prebaciti težinu deteta sa glavnih trbušnih vena, i omogućiti slobodan protok krvi u nogama.

Kada su proširene vene povezane sa hroničnim istezanjem trbuha zbog lošeg varenja, zatvora ili gojaznosti, treba upražnjavati lago šankaprakšalanu i kunđal kriju.

Pumpanje krvi iz stopala i nogu prema srcu, postiže se mišićima listova i butina. Kada se ovi mišići kontrahuju pri hodanju, trčanju ili vežbanju, pritisak na mišiće pumpa krv naviše prema srcu.

Prema tome, problemi koje stvaraju proširene vene mogu da se umanje redovnom aktivnošću i sistematskim upražnjavanjem joga položaja, asana. Asane imaju dodatnu prednost jer one ne samo da kontrahuju mišiće da bi ovi pumpali krv, već pri zadržavanju položaja istežu mišiće što ih čini elastičnijim i istiskuje nagomilanu krv iz njih.