Veliki unos industrijski prerađene hrane, takozvanog „džank fuda“, utiče na promene na hromozomima koje su povezane sa starenjem, navodi se u novom istraživanju.

Tri ili više porcije visoko prerađene hrane, u koju spadaju brza hrana, grickalice, sokovi, udvostručuje šanse da telomere, nizovi DNK i proteina na kraju hromozoma, budu kraći nego kod ljudi koji ređe konzumiraju takvu hranu, saopšteno je na Evropskoj i međunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

Kratke telomere su znak biološkog starenja na ćelijskom nivou i istraživanje pokazuje da je ishrana važan faktor koji dovodi do toga.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Iako je veza jaka, uzročni odnos konzumiranja veoma prerađene hrane i skraćenih telomera i dalje je spekulativna, upozoravaju autori.

Svaka ljudska ćelija ima 23 para hromozoma u kojima se nalazi naš genetski kod.

Telomere ne nose genetske informacije, ali su vitalne u čuvanju stabilnosti i integriteta hromozoma i, posledično, čitavog DNK materijala od kojeg naše telo zavisi da bi normalno funkcionisalo.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Starenjem se telomere skraćuju jer svaki put kada se ćelija podeli, deo telomera se izgubi. To skraćivanje se dugo već uzima kao znak biološkog starenja.

Profesorke Marija Bes-Rastroljo i Amelija Marti sa Univerziteta u Navari želele su dublje da istraže uticaj visoko prerađene hrane na ljudski organizam.

Visoko prerađena hrana je industrijski proizvedena hrana koja sadrži veoma mali udeo prirodnih neprerađenih namirnica, a veliki postotak ulja, masti i šećera.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Često se u njoj nalaze veštački ukusi, boje, emulgatori, konzervansi i drugi aditivi koji povećavaju rok trajanja i profit proizvođačima.

Ranije studije pokazale su snažnu vezu između visoko prerađene industrijske hrane i hipertenzije, gojaznosti, depresije, dijabetesa tip 2 i nekih oblika raka.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.