Postoji svet i postoji jedan drugačiji svet. Zove se terme Olimia.

Iskreno, meni lično mnogo bliskiji i draži. U njemu se (s)nalazim u potpunosti. Tu je moje mesto. Tu sam svoja, baš ovakva kakva jesam, u celosti i svoj svojoj posebnosti. U neometanom kontaktu sa sobom, celim svojim bićem, duhom i telom.

hotelSotelia_002

I nema toga što može da omete karike mog uma, duha i tela koje se boravkom ovde spajaju i svakim sledećim trenutkom boravka u termama jačaju. Iako deluje da samo telo oseća i prima sva zadovoljstva koje nude terme Olimia, stranac bi se dao lako zavarati. Olimia poseduje nenadmašne čari koje bez mogućnosti opiranja otvaraju sva čula kroz koja dopire oblaporno zadovoljstvo do najtananijih završetaka u mom biću.

hotelSotelia_003

Terme Olimia idealna su destinacija za sve koji žele da hladnu, sivu i depresivnu, gradsku jesen provedu posvećeni sebi.

wellness_001

To što sam klapnula svojim crvenim cipelicama prošli put kada sam bila u termama Olimia mora da je bilo presudno da se opet nađem u ovom nenadmašnom carstvu nesputanih telesnih zadovoljstava. I baš kao Doroti, iz zemlje u kojoj vlada velika depresija, iznenada sam se našla u svetu u kojem vlada čudesni mir i harmonija užitka.

wellness_002

Ako je film Čarobnjak iz Oza jedan od 10 najboljih ikada snimljenih, onda se četvorodnevni boravak u termama Olimia slobodno može svrstati među ’top ten’ iskustva u mom životu. Čarolija je uvek podjednaka, bez obzira na to koliko puta ovde se vraćala. Iskreno bih volela da se niz nikada ne prekida i da se simfonija užitka nastavlja u beskonačnost.

wellness_004

I dalje nastojim da istraživanje nivoa užitka u termama i spa centrima postane moja nova profesija. Svakim ponovnim dolaskom ovde opasno pretim da ugrozim poziciju onog Indusa koji me godinama nervira svojim belosvetskim putešestvijama, iskušavajući strpljenje osoblja po najluksuznijim hotelima. I to još za pare! Rđav posao al’ krajnje je vreme da ga neko zameni. Za sve ponude u tom domenu, kontakt dole naveden.

wellness_012

Miris termalnog prostora, koji obuzima s vrata, na sve strane sveže cveće, mirisna, vazdušasta posteljina i besprekorno čisto kupatilo, dovoljno su primamljivi i ubedljivi razlozi da jedva čekam da zakoračim u carstvo nesputanih čula i ostanem ovde zauvek. Najbolje sa voljenom osobom jer sve navodi na to da se čulnim osećajima ne daš odupreti do potpunog zadovoljenja.

wellness_017

Dvoumimo se između wellness centra Termalia, čija je samo površina vode bazena 2.000 m², a temperatura izvrsnih 28°C – 35°C i wellness centra Orhidelia, koji predstavlja najprestižniji deo termi Olimia.

wellness_018

Jeste da se Termalia sastoji od bazenskog kompleksa koji čine veliki unutrašnji i spoljašnji bazen, sa rimskim kupkama, gejzirima, podvodnim masažama, vodenim mlazevima, vodenim vodopadom, tri đakuzija, dva dečija bazena, kao i bazena “Aqua” pod šatorom koji ima i zatvoreni tobogan sa bazenom za zaustavljanje i svetlosnim efektima i manjim spoljašnjim bazenom (uspeh je sve ovo pobrojati!), ipak se opredeljujemo za Orhideliu, koja je više za romantični život u dvoje, parove, koji žele da neometano provedu svoje dragoceno slobodno vreme. Orhidelia s pravom predstavlja jedinstveno mesto gde uspevam da probudim ljubav do svog tela i duha.

wellness_022

Raznovrsnost ponude wellness centra Orhidelia omogućava svakom gostu da pronađe svoj kutak mira i opuštenosti. Bazenski kompleks čine dva velika bazena. Unutrašnji bazen sadrži brzu reku, vulkansku pećinu, muzički bazen, dva đakuzija i ležajeve za masažu. Spoljašnji bazen sadrži đakuzi, ležajeve za masažu, gejzire i vodeni bar.

wellness_023

Saune su podeljene na dva dela – parni, koga čine sauna sa različitim programima, velika parna sauna i odmorište sa đakuzijem – i finski deo, koji sadrži finsku saunu sa različitim programima – bio saunu, infracrvenu saunu, odmorište i bazen za hlađenje. Oba dela sa saunama povezuje spoljašnja nudistička terasa sa bazenom.

wellness_024

Poseban užitak uvek mi pričinjava trljanje tela krupnom, morskom solju u jednom od bezbroj parnih kupatila. Pod dejstvom pilinga aromatiziranom solju i pare na visokoj temperaturi koža tela postaje sjajna, glatka i mirisna do neprepoznatljivosti.

wellness_025

Predah do narednog tretmana tela čokoladom i mintom iskoristila sam u ljuljuškanju na udobnim ljuljaškama u prijatnoj, zatamljenoj prostoriji, među kristalnim zavesama, koje dele separee za dvoje.

wellness_026

Možeš da biraš da l’ hoćeš dodir Orijenta, dodir Indije ili, pak, Tajlanda. Vešte ruke terapeuta odvešće te gde god da odabereš.

wellness_027

Još u Beogradu, u turističkoj agenciji Odeon, uzimamo paket kroz koji očekujemo da probudimo svoju energiju jer se tako i zove – Find your energy. Pored polupansiona, dobijamo slobodan ulaz i na bazene wellness centra Termalia i u wellness centar Orhidelia. Cenimo da je to najbolja kombinacija.

wellness_028

Pošto smo se udobno smestili, odlazimo na lekarski pregled. Što da ne, kad je već u paketu. Da se ne desi da me strefi šlog dok prelazim iz saune u hladan bazen pa odatle u užareni đakuzi u dvorištu, iz kog kulja vrela vodena para. Treba to sve na zdravim nogama podneti, a ne podleći najnižim strastima ili ne-do-bog onemoćalosti.

wellness_029

Ne mogu vam opisati koliko mi prija masaža stopala dok pijuckam sveže ceđeni voćni koktel. Dok terapeutkinja svojim veštim prstima po stopalu prelazi tačku po tačku mog tela, vizueliziram kako se svaka od njih otvara i isceljuje obnovljenom energijom.

wellness_030

Za sutradan ostavljam antistress masažu celog tela po imenu Kalma. Samo ime joj govori šta joj je zadatak. Da se kući vratim sveža i odmorna, brige bez na pameti. A kako i bi kad smo u povratku još svratili i u Terme Tuhelj, koje se nalaze u blizini Zagreba. Sve uračunato u cenu paketa!

wellness_031

Sauna, bazen, đakuzi, takav život je moj ceo produženi vikend. A mogla bih život ceo. Nastojaću da bar u sledećem tako bude ako do kraja ne uspem u prvobitno pomenutom nastojanju.

wellness_032

Boravak u termama Olimia u dvoje je bezrezervno romantični užitak, uzeli romantični paket ili ne. Jer kako drugačije opisati noćno kupanje, pod mesečinom koju obasjavaju još i Jupiter u konjunkciji sa Venerom i Marsom, uz dodato kraljevsko plavo-ljubičasto osvetljenje koje dopire do nas iz daljine?! Kad se sve kockice spoje, užitak mora da bude potpun, ali ne i neponovljiv jer koliko god puta dolazila u Olimiju, uvek je kao prvi put.

wellness_033

Terme Olimia već godinama važe za neoborivo najbolji spa centar u Sloveniji. Zaista pružaju vrhunski užitak, bez presedana. Do njih se lako i poprilično brzo dolazi iz Beograda. Za neka četiri sata po izlasku iz svog stana, već smo se baškarili u bazenu obojenom nebeskim plavetnilom. Što pravim, što veštačkim.

wellness_034

Četvorodnevni boravak u termama Olimia je toliko oporavljajući da ni povratak u zemlju depresije, našu Srbijicu, ne uspeva da poremeti i utihne osećaj blaženog zadovoljstva, koji i dalje nosim u sebi.

wellness_035

Dobro je kad imaš s kim da podeliš ovaj termalni, telesni užitak jer ovo je definitivno destinacija za dvoje, iako važi za porodični. Jedva čekam da ponovo utonem u Olimijino carstvo čula! Možda baš i za doček Nove godine! Zašto ne ispratiti staru i dočekati Novu godinu utonuvši u ljubičasto obojene talasiće parne japanske kupke?! Svaki ponovni dolazak u terme Olimia savršeno se uklopa u moju životnu filozofiju – živi svaki dan kao da je poslednji!

***

Autorka putopisa: Žana Korolija