Šta to tera neke da kreću na opasna putovanja i na neistražena mesta?

Jedna ekspedicija je htela da dokaže da su drevni Polinežani putovali čak do Perua 8.000 milja. Naučnici su smatrali taj poduhvat ludošću. Međutim, je li ludi pokušaj Thora, koji je vodio ekspediciju, imao ikakve veze sa duhovnošću ili nesvesnim?

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Njegov unutarnji poriv za tim putovanjem bio je sasvim drugačiji.

On je tražio ushićenje i raspoloženje svoje Anime, on je tim činom hteo da napusti civilizaciju od koje se osećao pritisnut, i to je činio iz određene agresije jer krenuti na taj put splavom, kako bi dokazali da su Polinežani zaista tako  putovali, za mnoge je bio čin ludosti.

Pročitajte i ovo: Vodič za muškarce kojima je neprijatno da prilaze ženama

Zapadnjak ni u šta ne veruje. On je presvučen debelom kožom sumnje, ne u onostrano, već u sebe, te ne može da vidi ništa što bi bilo drugačijeg mišljenja.

Dakle, Thor je 1947. g. krenuo na taj put sa prijateljima, te je uspeo da učini ono u što niko nije verovao.

Putem ga je i žena ostavila jer je shvatila da se on oženio za avanturu, a ne za nju kao osobu.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Thor je na nasilan način pokušao sebe da doved do poverenja u prirodu tj., poverenja u samog sebe jer kako ćete to da učinite ako se ne stavite u situaciju u kojoj nema izlaza.

Ili ćete poverovati ili umreti. Mnogo puta je put upravo radikalan. Ako želimo nešto novo, jedino to možemo da učinimo ako napustimo ono što je bilo iza nas.

Psihoanalitički gledano, taj put je bio borba sa njegovom neasimiliranom Animom (nesvesna žena u muškarcu) od koje je tražio ushićenje, raspoloženje, prihvaćenost, identifikujući se na tom putu sa arhetipom junaka koji ga je doveo do arhetipa Anime, te je uspeo da pređe na drugu stranu i na malom splavu, bez vesala i motora, dođe od Perua do Polinezije.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite napad panike – tehnike koje mogu da vam pomognu kada vas uhvati panični napad

Kao da je hteo da skrati put prema sazrevanju, što se na kraju pokazalo jako pozitivno. Thor je preduzeo još nekoliko takvih putovanja, dokazujući suprotno od onoga što je govorila nauka.

Dakle, mnoga putovanja inicirana su potrebom da na radikalan način raskrstimo sa prošlošću da bi prihvatili sebe.

Otuda u svima nama želja za putovanjem.

Putujemo jer želimo na veštački način da oživimo svoj unutarnji put koji zaobilazimo svim mogućim smicalicama, pa onda veštački stvaramo lažnu želju za putovanjem.

Iako danas smatramo putovanja kao element relaksacije, teško da smo svesni ove činjenice da je to samo nesvesna želja za unutarnjim putovanjem.

Pročitajte i ovo: Želite život iz bajke? Evo zašto ne uspevate da ga ostvarite!

Iako mnogi u simbolima sanjaju proces puta na javi, većina niti ne raspoznaje te simbole. Stoga, osvešćivanje želje za putovanjem, mnogo toga može da nam otkrije o nama samima.

Putovanje je put u središte duše, put kroz lavirint koji je osnova snova ili, jednostavno rečeno, to je put do ljubavi.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter