Od danas, 22. januara, počinje prodaja ulaznica za prvi Festival dokumentarnog filma, ДОК #1, koji se održava od 31. januara do 3. februara, u Kombank dvorani.

Tokom četiri festivalska dana, biće prikazano 20 filmskih ostvarenja u dve sale.

Pročitajte i ovo: Miljenko Jergović – Selidba

Flmska ostvarenja koja će gledaoci biti u prilici da pogledaju podeljena su u četiri programske celine: „Biografije“, „Vrhunci“, „Na ivici“ i „Prvi korak“. Program ‚‚Vrhunci” predstavlja dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane svetskih programskih selektora, ali i priznate publike velikih festivala. Pored filma „Zašto smo kreativni?“, Hermana Vaskea kojim se otvara Festival 31. januara u 20 časova; u okviru ovog programa gledaoci će biti u prilici da uživaju i u ostvarenjima kao što su: „Naš tim“ Džefa i Majkla Zimbalista, „Santjago, Italija“ Nanija Moretija, „Država protiv Mandele i ostalih“ Nikolasa Šampoa i Žila Portea.

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

Pročitajte i ovo: Nove serije čije emitovanje počinje tokom praznika

U okviru programa „Biografije“ nalazi se par biografskih dokumentaraca, među kojima se izdvaja film „Proslava“, ostvarenje o čuvenom modnom kreatoru Iv Sen Loranu, koji nakon projekcije na Berlinale festivalu 2007. nije bio prikazivan na zahtev reditelja Olivijea Mejrua. „Tupamarosi-urbana gerila“ Martina Markovića, „Veština“ Metjua T. Bernsa samo su neki od filmova u okviru celine „Na ivici“ koja obrađuje bizarne, provokativne i granične teme. Programska celina ‚‚Prvi korak” slavi debitante i njihove prvence, među kojima je nekoliko ostvarenja kao što su: „Naša Afrika“ Aleksandra Markova, „Kriza je naša“ Rebeke Kaufman.

Pročitajte i ovo: Najbolji praznični filmovi svih vremena

Festival se organizuje u produkciji ZERO production, uz tehničku podršku Kombank dvorane. Nakon Festivala, publika će biti u prilici da pogleda selekciju filmova sa ДОК #1 festivala i u Domu kulture Studentski grad.

Pročitajte i ovo: Gospođa Vilson, skandalozna drama o bigamiji

Detaljan program Festivala od danas je dostupan na sajtu Kombank dvorane i www.dokfest.rs. Ljubitelji dokumentarnog filma mogu da kupe ulaznice po ceni od 300 i 350 dinara. Cene ulaznica za projekcije od 16 i 18 časova su 300 dinara, dok su cene za projekcije od 19, 20, 21 i 22 časa 350 dinara. Ulaz na retrospektivu dokumentarnih filmova Hajrudina Krvavca je besplatan.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.