Nepravedno zapostavljena u našim krajevima, urma je slatkiš među voćem koji organizmu može doneti brojne koristi.

Plodovi braon boje izvor su selena, bogati su vlaknima i antioksidansima, a zbog visokog sadržaja fosfora zovu ih i hranom za mozak.

Važno mesto na trpezi urme zauzimaju u arapskim zemljama, međutim, u ostatku sveta nisu tako često zastupljene i to najčešće sušene.

Background photo created by 8photo - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Njima se, kao slatkišu iz prirode, okreću oni koji izbegavaju šećer. Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke za organizam važne materije koje se teže nalaze u namirnicama „običnog“ menija. Među njima prednjači selen.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Ovaj antioksidans sprečava jača imunitet, efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a smanjuje i rizik od pojave raka. Selen je važan i za rad štitne žlezde, jer u slučaju nedostatka dolazi do hormonskog disbalansa.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Urme sadrže lutein i zeaksantin, poznatih i kao „vitamini za oči“. Lutein i zeaksantin ubrajaju se u grupu karotenoida, deluju kao antioksidansi i na taj način štite mrežnjaču oka od mogućih oštećenja izazvanih svetlom.

Među korisnim materijama koje urme sadrže nalazi se i fosfor koji igra važnu ulogu u radu mozga. Zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bave intelektualnim radom.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Zahvaljujući visokom sadržaju prirodnih šećera – glukoze, saharoze i fruktoze – smeđi duguljasti plodovi korisni su i u ishrani onih koji troše dosta energije.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je odlična zamena za običan šećer. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi i zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bore protiv viška kilograma.