Urinarna ili stres inkontinencija javlja se kod žena zrelije dobi sa više porođaja ili koje su imale teži porođaj.

U većini slučajeva nastaje tek u periodu menopauze, kao posledica slabosti i popuštanja mišića male karlice. Zastupljena je u oko 18-22% populacije žena koje imaju genetsku predispoziciju ka olakšanom popuštanju ligamenta, fascija i mišića koji drže ginekološke organe na svojim anatomskim mestima.

Mr sci med Miloš Radović, specijalista ginekolog – akušer, načelnik odeljenja Planiranja porodice sa Dnevnom Bolnicom GAK Višegradska, Klinika za Ginekologiju i Akušerstvo, Klinički Centar Srbije

Najčešće dolazi do spada prednjeg vaginalnog zida i mokraćne bešike, što se manifestuje gubitkom kontrole mokrenja i nemogućnosti zadržavanja mokraće.

Pročitajte i ovo: Deset stvari koje vam nikad nisu rekli o orgazmu (kako ženskom, tako i muškom!)

Nevoljno popuštanje urina čak i prilikom najmanjeg  fizičkog napora, kijanja, kašljanja i sl. utiče na psihu žene, tako što stvara osećaj stida, inferiornosti i bitno narušava svakodnevni život.

Inkontinencija sputava ženu u fizičkim aktivnostima, obavezuje je da  nosi uloške i doprinosi osećaju nesigurnosti. Ovo je veoma čest problem o kome se retko priča i mnogo više ćuti u manjim sredinama širom Srbije.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Najčešći poremećaj koji proističe iz poremećaja anatomskog položaja i funkcije mokraćne bešike i uretre je inkontinencija urina koja podrazumeva nevoljni gubitak mokraće.

Water photo created by user3802032 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Normalna mokraćna bešika

 • Prazni se 4- 8 puta tokom dana, na 3- 4 sata
 • Može da uskladišti 400- 600 ml mokraće, mada se potreba za mokrenjem javlja kada ima oko 300 ml mokraće
 • Može da vas probudi da bi se ispraznila 1 do 2 puta tokom noći ako imate više od 65 godina
 • Daje znak da je puna ali vam daje dovoljno vremena da stignete do toaleta
 • Prazni se u potpunosti
 • Ne dozvoljava da mokraća nevoljno curi

Bešika ostvaruje svoju funkciju zahvaljujući svojoj građi. Mišić bešike se naziva detruzor i zahvaljujući svojoj svojoj sposobnosti da se relaksira omogućava funkciju rezervoara.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Mišić mokraćne bešike se i kontrahuje i tada dolazi do pražnjenja bešike. Ova funkcija je automatska kod male dece i svrha treninga ovladavanja mokraćnom bešikom podrazumeva svesnu kontrolu nad funkcijom bešike.

U adekvatnoj funkciji bešike, značajnu ulogu ima i urinarni sfinkter, kružni mišić koji je deo mišića karličnog dna i koji okužuje mokraćni kanal.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Dok se bešični mišić relaksira, sfinkter je stisnut, što omogućava punjenje bešike. U fazi pražnjenja bešike stanje je obrnuto, detruzor se kontrahuje, a sfinkter opušta.

Simptomi urinarne inkotinencije

Poremećaj koji na nivou mišića bešike ili sfinktera dovodi do nevoljnog gubitka mokraće nazivamo inkontinencija.

Najčešća dva tipa inkontinencije su: Stres inkontinencija i Urgentna inkontinencija.

Mnogi problemi sa mokrenjem sa kojima se susrećemo u praksi imaju druge uzroke. Jako je bitno na početku diferencijalno-dijagnostički jasno razdvojiti o kojoj je vrsti poremećaja mokrenja reč, jer se metode njihovog lečenja (posebno operativnog) dijametralno razlikuju.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Stres inkontinencija se javlja pri povećanom pritisku koji se javlja pri kijanju, kašlju, naprezanju, podizanju tereta i vežbanju. Tada dolazi do nevoljnog gubitka mokraće u količini od nekoliko kapi do više desetina militara mokraće. Kod stres inkontinencije, pred gubitak mokraće se ne oseća prethodna potreba za mokrenjem.

Stres inkontinencija kod žena nastaje kao posledica narušenih anatomskih odnosa kao posledica slabljenja muskulature karličnog dna (na primer, posle porođaja) ili kao posledica slabosti sfinktera.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Dalje slabljenje karličnog dna se dodatno ubrzava tokom i posle klimaksa, jer se kvalitet potpornih tkiva pogoršava. Zbog slabljenja fascija i ligamenata, sa godinama žene dolazi do laganog spuštanja unutrašnjih ginekoloških organa.

Najčešći je spad prednjeg vaginalnog zida. Na prednji zid vagine intimno naleže i bešika. Sa spuštanjem bešike narušavaju se anatomski odnosi sa bliskim organima, dolazi do krivljenja same mokraćne cevi (uretre) i tada se kao posledica javljaju i razni poremećaji pri mokrenju.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Pritisak u trbuhu se povećava prilikom kašljanja, kijanja, pa čak i prilikom naginjanja, okretanja i skakanja što rezultuje nevoljnim oticanjem urina. To može da izazove mnogo neprijatnosti i može da utiče na kvalitet života.

U slučajevima urgentne inkontinencije, pacijenti osete naglu i neodložnu potrebu za mokrenjem, koju ne mogu da kontrolišu.

Photo photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Dijagnoza inkotinencije urina

Ginekološkim pregledom se utvrđuje da li postoji “spuštenost” genitalnih organa, odnosno postoji li anatomski defekt kao uzrok inkontinencije.

Potrebno je voditi dnevnik mokrenja na osnovu svoje dnevne aktivnosti, kao i upisivati podatke o količini unete tečnosti i izmokrene mokraće tokom dana. Potrebno je evidentirati tačno vreme i zabeležiti svaku epizodu nevoljnog puštanja mokraće ili aktivnosti tokom koje je došlo do nevoljnog oticanja urina.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Laboratorijske analize koje uključuju sedimentaciju mokraće i urinokulturu je potrebno uraditi kako bi se sproveli adekvatno lečenje. Ukoliko postoji infekcija, lečenjem infekcije se može smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptomi učestalog mokrenja i bolova u donjem delu trbuha.

Urodinamička obrada i stres test je način dijagnostikovanja inkontinencije, odnosno, poremećaja funkcije punjenja i pražnjenja mokraćne bešike.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti cistitis

Kroz mokraćnu cev se uvodi kateter putem kojeg se puni bešika. Prilikom punjenja bešike se može videte da li se radi o urgenciji odnosno prekomerno aktivnoj mokraćnoj bešici. U sklopu urodinamike izvodi se i test kašljanja uz napunjenu bešiku kojim se uspostavlja dijagnoza stresne inkontinencije.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Terapija nevoljnog oticanja mokraće

Hirurška aplikacija polipropilenske tračice ispod mokraćne cevi (uretre). Suburetralni sling, TVT, TOT.

Koristi hirurškog lečenja stres inkontinencije:

 • Izlečenje kod 80-90 % žena.

To znači da se možete vratiti:

– Fizičkoj aktivnosti – trčanje, ples, fitnes, itd.
– Umerenim poljoprivrednim aktivnostima, baštovanstvu
– Nastaviti seksualne odnose

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Informacije koje imamo do sada sugerišu da je ishod nakon TOT sličan kao nakon TVT (transvaginalna traka).

Ovo takođe znači da ćete vratiti samopouzdanje, tako da:

– Možete na primer ići u kupovinu, na proslave itd, bez straha od nevoljnog oticanja urina
– Ne morate da brinete o mokroj odeći, sedištima u kolima, itd.
– Ne morate da brinete o neprijatnim mirisima

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Ipak, mora biti jasno da operativni tretman neće izlečiti sve probleme sa mokrenjem. Biće izlečeni samo problemi sa mokrenjem uzrokovani slabošću mokraćne cevi (uretra) i vrata mokraćne bešike.

Mnogi problemi sa mokrenjem sa kojima se susrećemo u praksi imaju druge uzroke. Jako je bitno u početku jasno dijagnostikovati o kojoj se vrsti inkontinencije radi.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Simptomi urgentne i neurogene inkontinencije se mogu samo pogoršati primenom određenih operativnih zahvata koji su veoma korisni ali samo za stres inkontinenciju.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Alternative hirurškom lečenju

 • Ne raditi ništa – ako je oticanje urina minimalno i ne smeta vam, operacija nije nužno potrebna

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

 • Vežbe za mišiće karličnog dna. Mišići karličnog dna daju potporu organima male karlice (materica i bešika) i vašim crevima. Vežbe mogu ojačati mišiće karličnog dna i izlečiti ili smanjiti stres inkontinenciju. Ove vežbe imaju malo ili nimalo rizika, pa čak i ukoliko vam operacija jednog dana ipak bude bila potrebna, ove vežbe će povećati šansu za njen uspeh.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

 • Farmakološka terapija, holinergici, botox, solifenacini
 • Bulking uretral agents, elektrostimulacija
 • Akternativni lekovi

Laserska terapija zidova vagine

Lasersko zatezanje (rejuvenacija) zidova vagine ima odlične terapijske efekte. U svetu u zadnjih 5 godina predstavlja omiljen terapeutski metod koji veoma efikasno pomaže pacijentu i u velikom procentu slučajeva otklanja potrebu za operacijom.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

Laser dovodi do smanjenja obima vagine i do zatezanja opuštenih vaginalnih zidova što je često prisutno kod žena koje su rađale krupnu decu. Laserskim snopom se kod laserskog podmlađivanja široko deluje na ceo obim vagine i na sve vaginalne zidove, što rezultira  sužavanjem njenog obima.

Osim estetike, efekat se kod mlađih seksualno aktivnih žena manifestuje i pojačanim senzibilitetom vaginalne regije, što doprinosi osećaju užitka žene prilikom seksualnog odnosa.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

E, sad, na ovom mestu moram da citiram veoma čestu rečenicu mojih “senior-postmenopausal” pacijentkinja koje kažu: “Sve je to lepo, sine (estetika, seks, partneri, itd.), ali to je ostalo daleko iza mene.

Trenutno mi je najbitnije da se ne oseća urin kad mi dođu deca i unuci. Najsrećnija bih bila da ne moram toliko da strahujem od najmanjeg kašlja i kijanja i da na slavu i ostale proslave mogu da odem na miru opuštena i srećna, bez dnevnog uloška ili pelene.”

Pročitajte i ovo: Klinička stanja koja uzrokuju neplodnost i seksualnu disfunkciju

Laser vaginalna terapija daje odličan odgovor i na ovo vrlo bitno pitanje mojih najstarijih pacijentkinja.

Uz potvrđene i dokazane efekte u zatezanju zidova i vaginalnoj estetici više namenjenih mladjoj populaciji žena, primena lasera širom Evrope zauzima sve dominantnije mesto i u terapiji samih poremećaja mokrenja češće zastupljenih u starijoj populaciji žena!

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Problem same stres inkontinencije se veoma efikasno rešava primenom laserskog snopa užeg prečnika, gde se svaki milimetar vagine tretira laserskim snopom 9×9 mega piksela, koji inicira stvaranje novih kolagenih vlakana.

Dominatno se tretira regija ispod mokraćne bešike, njenog vrata i ispod same mokraćne cevi (uretre), kako bi u tom delu, u podsluzokožnom sloju vagine došlo do pojačanog stvaranja novih kolagenih vlakana, čime se daje dodatna podrška mokraćnoj cevi i bešici  i smanjuje stres inkontinencija urina.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Takodje je ovde veoma bitno naglasiti da laser vaginalna terapija zbog svoje neškodljivosti, dobre podnošljivosti i brzine izvodjenja bez anestezije ili u blagoj lokalnoj anesteziji (vaginalna krema) najčešće predstavlja metodu izbora kod pacijenata kod kojih je hirurška operacija kontraindikovana ili prethodni vidovi lečenja nisu dali zadovoljavajuće rezltate.

To su najčešće godine pacijenta, pridružena oboljenja srca ili pluća, artroza kukova, neurološka oboljenja, itd.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o spermi

Urgentna inkontinencija se leči lekovima koji imaju za cilj opuštanje mišića bešike i smanjenje nedražljivosti, čime se postiže povećanje kapaciteta mokraćne bešike.

U zavisnosti od izraženosti stres inkontinencija se leči na više načina. Najednostavniji način su Kegelove vežbe, koje su efikasne, pogotovu u početnim stadijumima, ali se moraju sprovoditi redovno.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Kegelove vežbe su vežbe za vaginalne mišiće koje pomažu ženama i muškarcima da ojačaju karlično dno. One se posebno preporučuju nakon porođaja i usled zdravstvenih problema kao što je urinarna inkontinencija.

U menopauzi su ove vežbe isto tako savršeno početno rešenje u prevenciji jer sprečavaju spuštanje materice i bešike.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Pre započinjanja vežbi važno je identifikovati mišiće koje treba vežbati. To se najlakše postiže  prekidom protoka mokraće tokom mokrenja, na taj način se prepoznaju pravi mišići. Na dalje, vežbe se nikad ne rade u fazi mokrenja.

Pošto ste tačno prepoznali mišiće koje treba vežbati i pošto ispraznite bešiku vežbe ćete raditi u stojećem ili ležećem položaju.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Prvo se stegnu mišići u trajanju od tri sekunde, potom se opuste u istom trajanju. Ovu vežbu treba ponoviti 10 puta.

Pri narednim vežbama dužina kontrakcije i relakscije treba postepeno da se povećava do 10 sekundi naizmenično. Ovaj set vežbi bi trebalo ponavljati tri puta dnevno.

Pročitajte i ovo: TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA: Kako da pojačate orgazam (u 11 koraka) 

Kod urgentne inkontinencije takođe postoji mogućnosti samopomoći koja se sastoji u sledećem: u trenutku kada se dobije naizdrživa potreba za mokrenjem treba zastati, stegnuti mišiće karličnog dna, opustiti ostale delove tela, koncentrisati se na zaustavljanje potrebe za mokrenjem.

Potom treba sačekati da ovaj neizdrživ nagon postepeno prođe i zatim lagano otići do toaleta.

Pročitajte i ovo: BOL U DOJCI: Mogući uzroci, razlika između mastalgije i mastodinije, kada treba da se zabrinemo, lečenje, promena načina života i ishrane

Elektrostimulacija je  metoda koja se koristi u lečenju stres inkontinencije, mešane inkontinencije i urgentne inkontinencije.

U zavinosti od inkontinencije koriste se različite struje, seanse traju do 30 minuta i mogu se sprovoditi u kućnim uslovima pošto se pacijent prethodno obuči. Struja se aplikuje putem vaginalne sonde kod žena ili analne kod muškaraca.