Užina ima svoju izuzetnu važnu ulogu u svakodnevnoj ishrani. Stoga, ne treba je preskakati jer umiruje glad, zadovoljava sitost i pomaže da jedete manje.

Ovom prilikom želimo da vam predložimo šta biste mogli da gricnete za užinu, a da je zdravo, zadovoljavajuće nutritivne vrednosti i da ne goji. Dakle, danas pričamo o uravnoteženim, zdravim grickalicama koje vas neće ugojiti.

Osvežavajuće grickalice mogu biti odlični saveznici vitke linije i zdrave ishrane. Ako je zdrava i uravnotežena, užina smiruje glad do glavnog obroka, produžava sitost i pomaže da se jede manje u sledećim obrocima.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Užina će vam dobro doći da upravljate svojim apetitom koji se može pojaviti sredinom jutra i popodneva. U tom slučaju, voće, sveže ili osušeno može da bude dobar izbor.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Dakle, umesto industrijskih, nezdravih grickalica (čips, grickalice, keks – da vam bude jasno, nema zdravog keksa, krekeri i sl.) koje vam samo obezbeđuju kalorije i tankuju masti na stomak i butine, štetne za liniju i zdravlje, odlučite se za neku od dole navedenih namirnica koje su bogate vlaknima, mineralima i vitaminima, daju vam neposredni osećaj sitosti i pomažu da zadovoljite želju za desertom na zdrav način.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Inače, sve nezdrave grickalice, takođe, sadrže velike količine šećera koji podstiču rast insulina i stimulišu iznenadne i nezajažljive napade gladi.

Predlažemo vam da u svoj dnevni jelovnik ubacite ove namirnice koje mogu da vam posluže kao odlična užina ili bezgrešne grickalice, zadovoljavaju glad i sve nutritivne potrebe organizma, a ne goje, kad glad počne da vam izjeda utrobu.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Mada to ne bi trebalo da se dešava jer vi redovno jedete, pet obroka svakodnevno, kao što pravilna i zdrava ishrana nalaže, zar ne?!

Crna čokolada

Mala kocka crne čokolade, sa najmanje 70% kakaoa, savršena je da zadovolji želju za nečim slatkim i zdravim, što se može desiti između dva obroka.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Crna čokolada obezbeđuje triptofan, aminokiselinski prekursor neurotransmitera serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Ali samo jedna kockica.

Orasi

Oni obezbeđuju vlakna koja pomažu u održavanju proizvodnje insulina, hormona koji stimuliše napade gladi.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Pored toga, orasi imaju visoku snagu zasićenja. Bogati su dobrim mastima, uključujući i Omega 3 masne kiseline.

Suve kajsije

Savršene su da zadovolje želju za desertom.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Konzumiraju se u umerenim količinama (ne više od 40 grama dnevno) sredinom jutra ili poslepodneva, jer pomažu u uklanjanju osećaja gladi. Zatim, obezbeđuju mnoge dragocene minerale za borbu protiv mentalnog i fizičkog umora.

Kivi

Ovo voće je odličan izvor vitamina C koji pospešuje cirkulaciju i pomaže u borbi protiv oticanja.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Zatim, obezbeđuje magnezijum i kalijum, dva minerala koji podstiču eliminaciju toksina i otpadnih materija kroz diurezu.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Onda, sadrži toliko vlakana koja podstiču sitost, olakšavaju motilitet i pravilan rad creva, koji su neophodni za očuvanje kondicije.

Seme bundeve

Golice obezbeđuju esencijalne masne kiseline, posebno Omega 3, koje podstiču koncentraciju i sitost.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Zatim, obezbeđuju mnoge minerale, uključujući magnezijum i kalijum, koji su korisni u borbi protiv umora.