Seks je i dalje najbolji alat prodaje. Zato dekoltei, dupeta i gola koža ženskog tela preplavljuju stranice magazina.

Grudi i dupeta obično se koriste kao objekti, umesto da se o njima priča kao sasvim normalnim delovima našeg tela.

Zašto toliko malo znamo o delovima našeg tela? Zašto nismo zainteresovane da znamo šta se, zapravo, nalazi ispod haube najprodavanijeg modela današnjice?

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Preplavljeni smo golim ženskim telima, ali ni približno toliko informacijama o njima. Pitanje je koliko žene znaju o svojim grudima. Zato, počnimo s vrha, od bradavica.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Navodimo nekoliko jednostavnih činjenica, na koje nećemo naići u magazinima niti će nam lekar reći nešto više o tome, tokom pregleda grudi.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Bradavice mogu da menjaju boju.

Ne od plave do zelene. Međutim, područje oko bradavice, areola, može biti od roze, preko crvene do braon boje. Vremenom, tokom trudnoće ili prilikom uzimanja kontraceptivnih pilula, može da se desi da promeni boju i postane za nijansu, dve tamnije.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Nabrekle bradavice ne znače uvek da smo seksualno uzbuđene.

Ponekad su nabrekle bradavice način reagovanja na određenu tkaninu, a nekad znači da nam je hladno. Sa druge strane, moguće je da se seksualno uzbudimo, a da nam, pritom, bradavice uopšte ne reaguju i to je sasvim normalno.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Uvučene bradavice ima 10% do 20% žena.

Uvučene bradavice ne štrče. U stvari, može da se desi da su u ravni grudi ili gurnute unutra, kao rezultat kraćih mlečnih kanala u dojci. Postoji način, posebno za žene dojilje, da se protegne tkivo tako da bradavice više vire van dojke, što značajno olakšava dojenje. Međutim, ne postoji ništa nezdravo kod uvučenih bradavica. To je sasvim normalna pojava.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Dlakave bradavice su normalna pojava.

Ponekad se desi da žene imaju tamnije dlačice u području oko bradavice, koje deluju kao da bradavice imaju trepavice. U svakom slučaju, ako vam ne prija pogledu i dodiru, uvek ih možete pincetom ukloniti. Ništa strašno. Mada, lekari preporučuju sečenje makazama da bi se umanjila mogućnost da dođe do urastanja dlaka ili infekcije.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Žena može da doživi orgazam samo stimulacijom bradavica.

I to nije tako retka pojava! Sa druge strane, kada su bradavice u erekciji, odnosno, kada je žena seksualno uzbuđena, može da se desi da joj bradavice postanu toliko osetljive da joj čak i najmanji dodir smeta i čini se neprijatnim.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Najbolje je da najpre same istražimo svoje bradavice, koliko mogu da se rastežu, zavrću i obrću, pre nego što ih prepustimo rukama partnera. To je i način da ih dodatno zavolimo, što nas uvek može dodatno uzbuditi tokom seksualnog odnosa. Jer odnos, kakav mi imamo prema svom telu, imaće i naš partner.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Nosimo svoje grudi i bradavice sa ponosom, zadovoljstvom i prihvatimo ih kakve jesu. Kakve su, takve su, naše su, znači, spektakularne su!