Za praznike nije uvek lako spojiti svoje navike, očekivanja i tradicije sa onima iz porodice vašeg partnera: evo kako da to učinite na najbezbolniji način.

Praznici su magično vreme, puno topline i tradicije, ali mogu postati i minsko polje porodičnih pritisaka, posebno kada je u pitanju interakcija sa porodicom vašeg partnera. Evo nekoliko saveta o tome kako da se krećete u ovim situacijama uz održavanje zdravih granica.

Image by timolina on Freepik

Tajna je pre svega jasna komunikacija unutar para

Pre nego što se upustite u proslave, ključno je da imate otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svojim partnerom. Razgovarajte o svojim očekivanjima za praznike i o tome kako možete da se podržite u prisustvu šire porodice.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Na primer, ako se osećate preplavljeni porodičnim aktivnostima i obavezama, efikasna vrsta komunikacije može biti: „Uživam da provodim vreme sa tvojom porodicom, ali mi je potrebno i malo vremena da se napunim energijom. Mogli bismo da zakažemo neko vreme samo za nas ili neke trenutke gde mogu imati malo mira?”

Pročitajte i ovo: Najlepše ideje za dekoraciju novogodišnjih jelki

Jasna komunikacija pomaže oba partnera da bolje razumeju misli, osećanja i potrebe jedni drugih. Time se smanjuju šanse za nesporazume i zabune, koje su često uzrok sukoba u odnosima.

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

Poznajte i poštujte tradicije porodice vašeg partnera

Svaka porodica ima svoje jedinstvene tradicije. Pokušajte da ih upoznate i poštujete, čak i ako su drugačiji od vaših. Ovo pokazuje poštovanje i otvorenost, ključne elemente za izgradnju pozitivnih odnosa.

Pročitajte i ovo: Magijski rituali za srećnu novu godinu

Efikasna vrsta komunikacije u ovom slučaju bi mogla biti: „Razumem koliko je važno da Badnje veče i doček Nove godine provedemo sa našom porodicom. Veoma cenim porodične tradicije, pa sam se pitao/la da li možemo da nađemo kompromis. Šta kažeš na to da ove godine Doček Nove godine ili Badnje veče provedemo sa tvojom porodicom, a Badnji dan / prvi ovogodišnji ručak sa mojom?“

Postavite zdrave granice

Važno je postaviti jasne granice o tome šta vam je prijatno da radite, a šta ne. Možemo na ljubazan, ali čvrst način ukazati na naše granice i granice svom partneru, a po potrebi i članovima porodice.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemirijuće emocije

Na primer, ako porodica vašeg partnera očekuje da provedete celu prazničnu sezonu sa njima, možete reći: „Volimo da provodimo vreme sa vama tokom praznika, ali nam je potrebno i malo vremena za sebe ove godine. Možemo se organizovati da provedemo neke dane zajedno, a druge sami.”

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

Zapamtite da je nemoguće ugoditi svima. A ako uspete, zapamtite da ćete, na kraju praznika, biti iscrpljeni. Usredsredite se na održavanje ravnoteže između vaših potreba i potreba drugih, ali bez žrtvovanja vašeg ličnog blagostanja. Uprkos prazničnom haosu, pokušajte da pronađete trenutke za vas dvoje u paru. Ovo će vam pomoći da ojačate vašu vezu i napunite se dobrom energijom.

Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?

Ako se pojave napete situacije, nosite se sa njima uravnoteženo i zrelo. Slušajte, pokušajte da razumete tačke gledišta drugih ljudi i izrazite svoje sa poštovanjem. A ako situacija postane stresna za upravljanje, zapamtite da su praznici i da nema ništa loše u pauzi. Čak i samo nekoliko minuta mira može učiniti razliku u upravljanju porodicama, rođacima i zahtevima!

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Zapamtite, održavanje zdravih granica sa porodicom vašeg partnera nije znak nepoštovanja, već važan korak u izgradnji harmonične i trajne veze. Srećni praznici!