Prijateljstvo i strast mogu da idu zajedno, ali samo pod određenim uslovima: evo kada seks sa prijateljem uništava prijateljstvo (a kada ne).

Da li ste na raskrsnici puteva na kojoj morate da izaberete da li ćete imati seks sa prijateljem, rizikujući da zauvek pokvarite prijateljstvo, ili potisnuti instinkte koji su se prema njemu probudili, rizikujući da zažalite u svakom slučaju?

Pre svega, znajte da seks ne uništava uvek prijateljstva.

Dobro je praviti neophodne razlike između tipa prijateljstva, pre svega, ali i između vrste seksa. I svako posledično kajanje.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Da li želite da znate da li će završavanje između čaršava sa vašim najboljim prijateljem prestati da ga čini takvim?

Ovde je sve što treba da znate pre nego što donesete odluku, bez obzira da li to znate ili ne.

Da li je seks ležeran ili planiran?

Razlika između slučajnog i planiranog seksa je ogromna, kao i posledice koje će doneti svaka od dve vrste.

Slučajno završiti u krevetu, a da to nikada niste predumišljali, može se dogoditi u različitim okolnostima.

Od zabave na kojoj pijete taj dodatni koktel do trenutka kada ste vrlo tužni što ste raskinuli sa dečkom ili razveli se od supruga, završiti u naručju vašeg prijatelja je trenutak.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

U slučaju da se to dogodi (ili ako se već dogodilo), nemojte od toga praviti dramu: najčešće to ne uključuje bilo kakvu krizu prijateljstva.

Važno je da o tome razgovarate iskreno i spokojno, ne menjajući način ponašanja jednog prema drugom. Rešite stvar zajedno i sve će biti kao i pre.

Ako je, pak, neko od vas dvoje ili čak oboje već maštao o tome i možda je to isplanirao do najsitnijih detalja, onda instinkt i izgovor za neočekivano pomalo pada u vodu: ovde prelazimo na predumišljanje a samim tim i na prijateljstvo koje možda prikriva nešto drugo.

Ako ne baš ljubav, svakako privlačnost koja prevazilazi poverljivi odnos koji postoji između prijatelja.

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

To je takođe slučaj kada se to ne dogodi samo jednom: pošto postoji osnovna seksualna želja, biće više prilika kada će se ona pojaviti, što će dovesti do toga da na kraju budete zagrljeni na intiman način.

Stoga biste mogli početi da imate strasnu vezu, bez sentimentalnosti koje prevazilaze prijateljstvo.

Iako mnogi ne veruju da se može nastaviti sa prijateljstvom kad seks iskoči kao tema, u stvarnosti mnogi parovi (prijatelja) funkcionišu sasvim u redu. Samo se pobrinite da oboje budete zadovoljni onim što dobijate u odnosu.

Seks sa prijateljem može radikalno promeniti odnos

Postoje i slučajevi kada par prijatelja biva uvučen u seksualni odnos radikalno menja stvari, transformišući osećanja, pa čak i ponašanje između njih dvoje.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

To se posebno dešava kada je seks ležeran i nije unapred smišljen, tada da to niko od vas nije ni očekivao. I još uvek je teško poverovati.

Rizik je da vi, on ili oboje sledećeg dana nećete moći da se gledate na isti način. Sramota bi mogla da prekine vezu, ali postoji i nešto drugo podjednako opasno: ako se neko od vas dvoje zaljubi, gotovo je.

Ali seks takođe može ojačati prijateljstvo

Da, seksom između prijatelja ne treba se samo baviti pažljivo, pa čak i izbegavati ga poput kuge. Takođe se dešava da ovo u velikoj meri učvršćuje prijateljstvo.

To se dešava samo ako su dotični prijatelji dugo vremena. Pored kvantiteta, mnogo je važan i kvalitet: morate se temeljno poznavati, poštovati i biti vrlo iskreni jedno prema drugom.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Ovo je jedini način da imate osnovu za bolje upravljanje seksom, smejući mu se, minimizirajući problem i u svakom slučaju transparentno rešavajući situaciju.

Dakle, ako ga znate od osnovne škole, on vam je poverljiva osoba i u ormaru nemate kosture za njega, u redu.

Naprotiv, ako ta reka istinskog prijateljstva ne teče između vas, zaboravite.

„Prijatelji s povlasticama“: da li to stvarno funkcioniše?

Ne neobavezni, već planirani seks može dovesti do seksualne veze bez obaveza koje nosi partnerska veza.

Formula je sada dobro poznata jedna od takozvanih „prijatelja u krevetu“. Ako to uspeva između vas dvoje, zašto ne nastaviti?

Važno je da ste iskreni jedni prema drugom, ali i prema trećim licima. Ako je neko od vas dvoje u partnerskom odnosu, bilo bi vrlo nepravedno da postanete „prijatelji s povlasticama“, jer bi to značilo varanje partnera.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Ne zaboravite da se očekivanja svakog od uključenih (u bilo koji odnos inače) na kraju razvijaju, pa je verovatno da će pre ili kasnije neko od vas dvoje postati romantično involviran i želeće da potvrdi da je ta ekskluzivnost deo odnosa druge vrste.

Ako nije bilo zamišljeno da delite međusobna osećanja i nije trebalo da budu uključena u vaš seksualni odnos, stoga veza nije bila fer, u tom slučaju formula za prijateljski seks ne može da dalje da postoji. Nateralo bi jednog od vas dvoje da pati i sigurno bi uništilo prijateljstvo.

Postoje četiri oblika privlačenja između prijatelja

Prema studiji koju je sprovela američka psihološkinja Heidi Reeder, između prijatelja postoje četiri različita oblika privlačenja.

Najčešća je prijateljska privlačnost, ona koju osećamo prema onima čije društvo cenimo.

Zatim tu je romantična privlačnost, tipična za prvo razdoblje u kojem se upoznajemo. Kad se bolje upoznaju, čovek bi (svesno ili nesvesno) želeo da veza postane ljubavna, ali možda na kraju ostaje samo na nivou prijateljstva.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

Često se romantična privlačnost povuče kad se vrsta odnosa između njih dvoje stabilizuje.

Subjektivna fizičko-seksualna privlačnost je ono što osećate kada želite da imate seks sa prijateljem, dok objektivno smatrate da je vaš prijatelj privlačan u opštem smislu, a da vas pritom lično ne privlači.

Šta kažu statistike

Od 300 anketiranih za istraživanje psihološkinje Heidi Reeder, samo 20% je reklo da nikada nisu imali seks sa prijateljem; 80% ih je bilo u redu, od čega je 50% tada postiglo trajnu vezu; 76% onih koji su iskusili seks sa prijateljem primetili su da je prijateljstvo postalo još jače kao rezultat veze.

 

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

Zaključak: kada seks sa prijateljem ne uništava prijateljstvo

Seks sa prijateljem funkcioniše ako ste oboje jasni sa sobom i sa drugom osobom – svojim prijateljem.

Kad postoji poštenje, ne može biti pokajanja.

Ako oboje želite da se igrate i istražujete seksualnost, učinite to tiho i zabavite se.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Pokušajte da se ne zaljubite, posebno ako vidite da na drugoj strani ne postoje temelji za vezu koja prevazilazi prijateljstvo sa malo sporadičnog seksa, sve dok se jedno od vas dvoje ne poveže romantično sa drugom osobom.

Očigledno je da je u seksualnoj vezi neophodno da između čaršava postoji savršeno razumevanje.