Od cirkuske akrobatike do streličarstva preko penjanja i veslanja: 10 novih originalnih sportova za one koji žele da ostanu u formi dok se zabavljaju.

Umorni ste od tegova, plivanja, krosfita i pilatesa? Upravu ste! Mnogo je bolje izabrati disciplinu među brojnim novim originalnim sportovima koji su cvetali poslednjih godina, kao što su trapez i akrobatski ples, balvan (tj. penjanje u zatvorenom) ili, za ljubitelje Olimpijade, časovi mačevanja ili gađanja sa lukom i strelom.

I ako su sada već boks i padel svuda u modi, oni koji ne žele da odustanu od klasične fudbalske igre mogu da je isprobaju u novoj verziji u mraku, sa imenom koje sve govori: svetleća lopta.

Na kraju krajeva, sport pre svega mora da predstavlja zadovoljstvo i nema ničeg boljeg od zabave da biste (takođe) održali formu.

Background photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Akrobatski ples, trapez i cirkuske discipline

Ono što bi moglo postati jedan od najboljih sportskih trendova godine dolazi direktno iz cirkusa. Vazdušni akrobatski ples uključuje, na primer, vežbu dinamičnih figura i evolucija kroz korišćenje visećih alata, od obruča preko užeta do trapeza. Na ovom drugom, pravilno upregnutom, naučite figure od najjednostavnijih do najsloženijih, a možete vežbati, kažu stručnjaci, od 6 do 90 godina.

Hula Hop ples

Zaplešite ponovo, ovog puta sa velikim povratkom kao što je Hula Hop, pomagalo za igru i rekreaciju koje u poslednjim mesecima pravog doživljava svoju drugu mladost. U svojoj plesnoj verziji savršen je za borbu protiv stresa i nagomilanih kilograma. Danas postoje pametni Hula Hop obruči koji se povezuju na odgovarajuću aplikaciju.

Boks

Upravo to, plemenita umetnost, koja je oduvek imala svoje klevetnike, ali koja kao da doživljava novu mladost. Desetine teretana i centara u velikim i malim gradovima, sve uređenijih i više nisu sinonim za zapuštenost i aljkavost, koji su ispunjeni pre svega mladima koji žele da koriste svoje mišiće, uvek na zdrav i pošten način.

Kapuera

Ples, borilačka veština, muzički žanr, kapuera je sve ovo i još mnogo toga. Poreklom iz Brazila, a u Evropu je stigla pre već dosta godina, Kapuera se zasniva na tri ključna elementa, a to su pokret, muzika i grupa. U stvari, to je jezik kroz koji se praktikuje prava borba u obliku plesa.

Triatlon i sportovi izdržljivosti

Sve je više žena koje se bave triatlonom, fasciniranih idejom izazova koji spaja trčanje, plivanje i vožnju bicikla u istoj disciplini. Da biste se pravilno pripremili za stotine događaja koji su se vratili da popune letnji i jesenji kalendar, postoje namenski centri u kojima možete da plivate u protivstrujnim bazenima ili da se vozite u grupama na interaktivnim rolerima koji mogu da simuliraju najnepristupačnije uspone.

Buldering ili penjanje po stenama

U gradu je sve više centara u kojima možete naučiti da se penjete na manje-više vertikalne zidove visine do 5 ili 6 metara, bez užadi, aktivnost koja zahteva tehničko učenje, razvoj mišićne snage i osetljivosti šaka i stopala. Vežbajte uz pomoć dušeka na koje ćete pasti a da se ne povredite. Idealno za zabavu i obuku kao par ili kao porodica da biste mogli da probate, kada se osećate bezbedno, na otvorenom, uvek sa dušekom pri ruci.

Mačevanje

Činjenica je da mačevanje, koje je po pravu borilačka veština, može da ponudi aerobni i stalno kontrolisan trening; majstorstvo i poštovanje tela; samodisciplina i kontrola agresije; samokontrola i poštovanje etikecije; težnja ka poboljšanju i introspekciji.

Streljaštvo

Još jedna prelepa olimpijska disciplina koja pomaže da se odlično ovlada sobom i svojim stavom da ostanemo u sadašnjosti je streljaštvo. Zaista pogodan za sve nivoe fizičke pripreme, to je drugačiji način pristupa čak i orijentalnim praksama zena.

Padel

Ovaj moderni sport je fenomen koji ne poznaje granice. Recimo, u Italiji sada postoji preko 2000 terena na kojima možete da vežbate i mnogi od njih su preuređeni bivši fudbalski tereni. Svima se sviđa bez obzira na pol i godine i osvojio je mnoge bivše fudbalere poput Albertinija, De Rosija i Totija. U Rimu, bivši kapiten Giallorossi čak je otvorio i sopstveni paddel klub.

Lighting Ball / Svetleća lopta

Klasična fudbalska utakmica sa prijateljima, ali u mraku. Dešava se unutar zatvorenih terena, led svetla su postavljena na specijalnoj majici koja vam omogućava da razlikujete timove dok su golovi i lopta neprekidno osvetljeni, ali mogu da menjaju boju u skladu sa trenucima utakmice. Svetlima upravlja bočni animator koji će igru učiniti još zabavnijom.