Priroda je jedno od najboljih odeljenja za pronalaženje rešenja za gotovo svaki problem.

Tako da ako se ovih dana osećate iscrpljeno, umorno i malaksali ste, preporučujemo vam da u svoju redovnu ishranu, kao užinu, uvrstite pomorandže.

Pomorandža je citrusno voće koje je veoma dobro za naš organizam zbog svog bogatog sadržaja vitamina.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Cela voćku treba iskoristiti, jer i pulpa, meso pomorandže, kao i sama kora mogu da vam pomognu u borbi protiv nesanice, anksioznosti, stresa, nervoze i iscrpljenosti koja proizilazi iz nje.

Pored svežeg voća, koje ćete konzumirati takvo kakvo jeste ili u vidu ceđenog soka, mada, ne bacajte pulpu ni u tom slučaju, dragocena je, možete se odlučiti i za eterično ulje pomorandže.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o soku od pomorandže – koliko je zdrav i čime možemo da ga zamenimo

Varijanta slatke pomorandže ima antispazmodična, sedativna i smirujuća svojstva.

Iako sa jedne strane pomaže pri dubokom opuštanju i relaksaciji, sa druge je snažan energetski stimulans jer podstiče sintezu adrenalina i norepinefrina u mozgu, dve supstance koje regulišu pažnju i reaktivnost.

Nekoliko kapi eteričnog ulja pomorandže u gorioniku ili u ovlaživaču radijatora pomoći će vam da pronađete mir i snagu potrebnu za suočavanje sa obavezama tokom napornog dana.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Inače, možete da postupite i na starinski način: ne bacajte koru pomorandže, već napravite trake koje ćete osušiti na radijatoru, a koje ćete koristiti kao delikatni osveživač stambenog prostora koji će oduševiti sve ukućane zahvaljujući opuštajućem efektu, sa jedne strane, i podsetiti vas na dane kada ste bili dete, sa druge strane.