Bez obzira na to da li je uparena sa krojenim pantalonama ili prebačena preko slip haljine, košulja na pruge i kopčanje dugmićima, takozvana Oksford košulja, među fashionisticama poznatija kao Oksfordica, brzo je postala omiljeni modni komad svih onih koji pažljivo prate modne trendove.

Poput prugastih blejzera, slamnatih šešira i brodskih mokasina, Okford košulja spada u onu klasičnu školu koledž odevanja. Modni komad od dobrog ukusa, za sva vremena i uvek nosiv, vredi svaku paru. Svakako nije vrsta odeće koja spada u modni trend koji izaziva histeriju modnih poklonica, međutim, od kako se Megan Markl prošle godine pojavila u jednoj takvoj na Vimbldonu, možda to i nije najadekvatniji opis trendovske pozicije ove košulje.

Jednostavno, vojvotkinja od Saseksa zadivila je svet svojim jednostavnim, a vrlo elegantnim stajlingom (bele pantalone i plavo-bela Oksford košulja) i modni svet je istog časa poludeo za ovim košuljama.

Pročitajte i ovo: Najveći vodič trendova obuće za jesen – zimu 2019/20

Tako da ove sezone mogu se videti najistaknutije zvezde uličnog stila kako nose Oksford košulje na sve strane, stilizovane na bezbroj načina.

Pročitajte i ovo: Podesite ton odevanja za novu sezonu obućom u neutralnim tonovima

Razlika je, međutim, u detaljima; mekane pastelne nijanse i kaiševi i dalje obiluju, ali uglavnom se više nose široke, broj – dva veće, opuštene, šljampave košulje od onih uštogljenih.

Pročitajte i ovo: Obrni igricu uskom suknjom koja nikad nije bila seksipilnija

Oksford košulju možete da nosite na bezbroj načina – podignute ili spuštene kragne, upasanu u pantalone ili preko njih, raskopčanu, obično preko majice ili zakopčanu do grla, preko slip haljine (sjajno ide!), podvrnutih rukava ili ne, možda i vezanu u struku, a možete je nositi i kao haljinu.

Pročitajte i ovo: Osvežite svoju garderobu sa par upečatljivih detalja

U svakom slučaju, savršeno pristaje uz farmerke i patike.

Verna svojim koledž korenima, Okford košulja spada među najvrednije radnike u garderoberu svake žene. Retko čami na vešalici.

Alex Mill, net-a-porter.com
Balenciaga, net-a-porter.com
Balenciaga, net-a-porter.com
Brunello Cucinelli, net-a-porter.com
Cefinn, net-a-porter.com
Nili Lotan, net-a-porter.com
Sacai, net-a-porter.com
Thom Browne, net-a-porter.com
Thom Browne, net-a-porter.com