Kako da uspešno hidriramo svoje telo, veliko je pitanje, a većina nas to radi na pogrešan način!

Studije pokazuju da 1-2 % dehidriranosti dovodi do redukcije stanja budnosti i koncentracije, i te kako neophodnih kada trebada donesete važnu odluku, vozite auto ili operišete tumor na mozgu.

Ako mislite da znate kako treba da pijete vodu, može biti da ste u velikoj zabludi.

Odnosno, da to ne radite tako da hidrirate svoje telo na način koji je njemu potreban da bi organizam održao svežinu, dovoljnu količinu kiseonika i pozitivne energije.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Umeće pijenja vode zahteva mnogo više od pukog sipanja vode u čašu, prinošenja iste usnama, naginjanju, sipanja u grlo i gutanja.

Kao i sve ostalo što radimo, potrebno je da to radimo svesno.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Unošenje samo malo više svesnosti u proces pijenja vode može umnogome promeniti kvalitet vašeg života, verovali ili ne.

Pod broj jedan, da ne trčite u toilet čim proterate kroz sebe čašu vode naiskap jer su vam rekli da treba da pijete bar dve litre vode dnevno, a vi to ne radite na pravilan način ili kad ste žedni već kad se setite. A gle čuda, uvek se desi da se setite prekasno.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Za mog kolegu, znači da nema više jakog i neprijatnog podrigivanja nakon obroka.

Za komšiju, pijenje vode na pravi način znači da više ne oseća da mu je stomak prepunjen nakon obroka, iako je pojeo sasvim optimalnu količinu hrane.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Sve ovo može da se postigne sa malim promenama u načinu pijenja vode.

1. Pre svega, sedite kad pijete vodu, kao što bi trebalo da sedite i kad jedete.

2. Pijte gutljaj po gutljaj, ne celu čašu naiskap, sem ako ne želite odmah da otrčite u toilet. Mali gutljaj, progutaj, udahni stomakom. Ponovi.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

3. Držite flašu i čašu pored sebe i uzimajte stalno gutljaj po gutljaj, tokom celog dana. Na ovaj način, vaš organizam navićiće se na količinu vodu koju uzimate i uspeće da je apsorbuje. Ukoliko popijete celu čašu naiskap, vaše telo, zapravo, ne apsorbuje celu količinu vode, koju ste uneli. Tek neki gutljaj. Veći deo samo protrči kroz vaše telo i smesta vas nagoni na mokrenje. Znam, neprijatno.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

4. Vodu treba da pijete toplu. U najgorem slučaju, na sobnoj temperature. Hladna i ledena voda bukvalno pale probavnu vatru u vašem telu, izazivaju grčeve i blokadu želuca.

5. Tokom obroka uzmite tek po koji gutljaj vode, ako baš morate. Ako pijete previše vode tokom obroka, neće se lučiti dovoljno sokova za varenje hrane u vašem organizmu, čime se usporava varenje i stvaraju grčevi u stomaku.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Zapamtite ovo pravilo: u stomak unesite 50% hrane, 25% vode i ostavite 25% mesta za lučenje sokova i odvijanje procesa varenja.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

6. Iz istog razloga, ne pijte gomilu vode pre i posle obroka. Isti procenti važe.

7. Pijte vodu kada ste žedni. Žeđ je prirodan nagon, o kome treba voditi računa, a znači da je vašem organizmu potrebna voda.

8. Svi mi, dolazimo u različitim veličinama i oblicima, kao i sa različitim potrebama. Pravilo o pijenju osam čaša vode dnevno jednostavno ne može da se primeni na sve. Ne brinite. Čudesno ljudsko telo ima ugrađen sopstveni merni sistem: žeđ. Ako si žedan, pij vodu. Sa druge strane, ako osluškujete svoj organizam i pratite njegove potrebe, popićete dovoljnu količinu vode tokom dana.

Pročitajte i ovo: Baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu

9. Vaš urin je druga potvrda unošenja dovoljne količine vode u organizam ili ne. Urin treba da je proziran, gotovo, beo i neznatno mutan. Ako je tamno žute boje, gust i mutan, znači da treba da pijete više vode.

10. Vaše usne predstavljaju još jedan pokazatelj. Ako su suve, znači da ste dehidrirali.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Pravila su vrlo jednostavna, možda čak i očigledna i intuitivna ali mogu da predstavljaju veliku razliku u načinu na koji se osećamo svakodnevno.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Primenite, da biste naučili kako da se svakodnevno na idealan način osećate najbolje što možete u svojoj koži.