Da li ste se zaljubili u narcisa? Ako ne možete da ga se oslobodite, bar ćemo vam objasniti kako da naučite da upravljate vezom sa njim, a da ne poludite ili da ga ubijete.

Ako, na nesreću, (ili više puta) završite u vezi sa narcisom, poput Tejlor Svift (koja se u jednoj pesmi opravdava rekavši da „nikada ne verujem narcisu, ali oni me vole“), već znate koliko je teško biti u odnosu sa nekim kome je prioritet samo jedan, on sam sebi.

Ako je vaš dragi pravi primerak, to jest oni koji imaju samo velike probleme sa egom, ali su u osnovi dobri ljudi, stvar je rešiva – ne bez poteškoća ili rizika (jer nikada ne možete zaista verovati narcisu, kako s pravom tvrdi Tejlor).

Evo kako da se nosite sa narcisom, a da vam ne izazove nervni slom.

Ne tražite njegovo odobrenje

Ako vas narcis na početku veze stavi na prvo mesto i neprestano se dodvorava, on postepeno oduzima ovu vrstu sigurnosti, jer u osnovi voli da vas čini molidbenim i zavisnim od njegovog odobrenja, koje ne dolazi tako (o)lako.

Pročitajte i ovo: Gazim 40-te, hvata me panika za detetom! Ali čemu panika?!

Jedino moguće rešenje je da se potrudite, ali ne fore radi, već morate to učiniti ozbiljno.

Ako vam ne kaže da vam ta haljina izgleda sjajno, sami to recite naglas, a ako odgovori da nije toliko uveren da vam ta boja odgovara, recite mu da se vaši sledbenici sa njim ne slažu.

Laskajte mu (svako malo)

Koristite istu strategiju koju on koristi sa vama, dodvoravajte mu se, ali nikada mu ne poklanjajte punu pažnju.

Ako ste na zabavi, dajte mu kompliment, a zatim se umešajte u gomilu ljudi između plesa i smeha sa prijateljima, izgubite ga iz vida i potražite ponovo.

Pročitajte i ovo: Usamljenost i samoća – ima li razlike?

Dozirajte pažnju i videćete da ćete ga izludeti.

Verovatno neće učiniti ništa osim popisa svih mladih dama koje su mu visile na usnama, a vi ga ne slušate, jer zaista mrzi one koji mu daju potpuno laskanje.

Budite nezavisni

Ako želi da vam namerno uništi vikend i raznese vas u poslednjem trenutku, aktivnost koja se njemu čini predivnom i neodoljivom jer mu daje potvrdu njegove destruktivne važnosti, samo se pregrupišite.

Pročitaj i ovo: Život i partnerski odnos na klackalici – Voli me, ne voli me – i koje tu srećan?!

Ne želi da pođe na plažu sa vama jer se oseća depresivno, ne zadržava se na piću s vama i ne pali sveće kraj njegovog kreveta, već sluša svoje prijatelje i pridružuje im se ma gde bili?

Samo recite – ma, super, nema veze, i posle mu ispričajte kako ste se super proveli, još bolje nego da ste bili s njim. Videćete da će sledeći put dvaput razmisliti pre nego što vam sabotira planove.

Ne budite ljubomorni

Takođe, zato što ne očekuje ništa drugo, želi da vas vidi kako ludite od ljubomore na njega i jedva čeka da pokaže sva svoja osvajanja.

Pročitaj i ovo: Fatalna privlačnost – zašto ostajemo sa emotivno nedostupnim partnerima?!

Znajte da to čini iz nesigurnosti i počnite da se prema njemu ponašate kao prema nežnom kućnom ljubimcu, onakvom kakvog vam je malo žao, kad stigne kući i kaže vam da je njegova nova pripravnica jako dobra, a vi se pravite da ga ne čujete, recite mu da je neverovatno koliko su troškovi parnog grejanja postali tako visoki.

Uvek ga držite u neizvesnosti

Apsolutno ne sme da misli da vam je prva misao na pameti.

Ujutro kada vam piše, nemojte žuriti sa odgovorom, pustite da prođe neko vreme, ako skijate, ne rizikujte život da odgovorite na njegovu poruku koja stiže nakon dvadeset četiri sata tišine.

Pročitajte i ovo: Gordijevi čvorovi ljubavi – umete li da se razvežete?

Naterajte ga da čeka, kao što on vas tera da čekate, prestanite da budete stalno tu, neka mu nedostajete, neka shvati da vas nema automatski, videćete da će se ponašati kao mačka i doći će da vas traži.

Jasno mu recite šta vam smeta

Suprotno prethodno navedenom, ako učini nešto ozbiljno (loše) ili nešto što nije dobro, ne zadržavajte sve unutra u sebi, recito mu to jasno i nedvosmisleno, odmah razjasnite šta može, a šta ne i gde njegove manipulativne igre prestaju, kada više nisu nevine i bezazlene.

Pročitajte i ovo: Gde prestajem ja – gde počinješ ti?

Ne dozvolite mu da sam dođe do toga jer neće, zato budite jasni i čvrsti i recite mu da nemate nameru da patite od njegovih hirova i da ste duh Crvenog krsta davno ubili u sebi.

Ignorišite ga kad želi da se svađa

Narcis postaje pomalo Josipa Lisac kada ponavlja „Danas sam luda, ne znam šta hoću…“ i traži nekoga na koga će iskaliti sav svoj bes.

Nije baš ljut na vas, samo želi da bude agresivan i da vas smara, iz kog razloga? Jednostavno da bi mogao da isprazni svoje frustracije.

Pročitajte i ovo: Razvod – da li je to ono što zaista želim?

Kada ga vidite opterećenog svojim zlim i agresivnim stavom, jednostavno ga zanemarite, recite mu da imate strašnu upalu uha i da mora da govori vrlo tiho kako vam ne bi još više oštetio sluh, zatim se dugo tuširajte i izađite na trčanje ili prošetajte psa.

Uvek ga ubedite da veruje da je to njegova ideja

Ljubavi, ali kakvu si divnu ideju imao prilikom izbora destinacije za odmor, s pravom si pomislio da je večeras bilo pravo vreme za odlazak u bioskop, hvala ti što si mi preporučio ovu haljinu… i tako dalje.

Pročitajte i ovo: Zašto se ”ona ili ja” ljubavni trougao češće događa?

Nije važno da li ste vi sve (sami) uradili, narcis će preuzeti vaše planove (i zasluge za dela) čim ga naterate da poveruje da su to bile njegove divne ideje, ne možete ste s njim natezati ili inače nećete isterati krticu iz rupe. Stoga, ako ne možeš da ga pobediš, pridruži mu se!

Laskajte mu i nastavite da sami donosite odluke. Šta vam teško?!

Znajte da laže

Za svaku laž koju mu izgovorite izreći će najmanje tri, čak ih nije lako prepoznati jer je vrlo dobar u izricanju istih. Mada, nije ni tako teško jer kad ga malo bolje upoznate, znate da (skoro) uvek laze.

Pročitajte i ovo: Doživljaj gubitka voljene osobe – zašto su gubici teški?

I dalje ćete morati uzeti u obzir da hoće, nemojte da živite paranoično, ali ne palite vatru ako vam je rekao da će se videti s Nešom, a zatim je ostao kod kuće igrajući se sa playstationom.

Pravite se da ne razumete, sve dok se radi o belim lažima možete se prepustiti njima. Pazite da vas ne ismeva sa ozbiljnijim stvarima.