Animus ili podsvesni tip muškarca u koga se žena zaljubljuje, u svom izvornom ili primitivnom obliku, prikazan je kao strašni autoritet, tiranin i kao lovac na ubice u bajci, poput lika iz Snežane i sedam patuljaka.

To je uglavnom tema u snovima, a u stvarnom životu, u mladosti, žena ne dovodi u pitanje ovu figuru već slepo veruje u nju, što znači da se zaljubljuje u ovu sliku.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Žena, pak, ima zadatak da služi životu i pozove muškarca u život. Anima se u pričama pojavljuje kao život, a vrlo retko se pojavljuje kao mlada otrovna ili opasna žena. Ona je za muškarca, arhetip života. Zbog toga muškarac voli i očekuje radost od žene i želi da je usreći.

Pročitajte i ovo: ZAUZET MUŠKARAC, slobodan odnedavno ili oduvek – pitanje je sad!

U primitivnom i negativnom obliku, Animus je suprotan, i obično je u nesvesti kod većine žena, što znači da takav izraz ima u snovima, sve dok ne postane svestan. On odvraća ženu od života, ubija život u njoj. Povezan je sa zemljom duhova ili Hadom (bogom podzemlja) u koju su Grci verovali.

Kada se žena oseća depresivno, njome vlada Animus koji ju je oduzeo od života. On kod žene stvara osećaj iscrpljenosti i nesposobnosti da nastavi život, žudeći za bilo kakvim zagrljajem.

Ako žena prebrodi ovu fazu, ona često razvija nezavisnost i sposobnost da razvije zrelu želju.

Pročitajte i ovo: Reci mi gde te je odveo na prvom sastanku i reći ću ti kakav je čovek

Animus donosi raskide i primorava ženu da prekine veze sa spoljnim svetom. Često se pojavljuje u liku nevidljivog oca i unutrašnjeg kritičara koji ženi kaže da ovo što sada ima nije dovoljno i da treba naći boljeg partnera. To je znak opsesije Animusom.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava kada dugo nemate seks: Odgovor nauke

Ova slika Animusa je nerazvijena slika kod žena koja samo kroz različite živote pada postaje svesna i uočava pozitivnu stranu, postajući svesna volje koju zatim koristi za slobodnu odluku i razlučivanje, najviši aspekt Animusa i njegove pozitivne strane.

Nesvesni Animus se manifestuje tako da ženi dolaze mnogi udvarači, ona ih odbija ili ostavlja svakog muškarca.

Kod muškaraca je suprotno, njime vlada nesvesna Anima ili majka. Žena se u prisustvu takvih muškaraca oseća nedovoljno privlačnom i neženstvenom.

Pročitajte i ovo: Pet tipova muškaraca koje treba izbegavati u širokom luku

Animus deluje kao očev kompleks gde žena, kako bi se oslobodila ovih muškaraca, bira pobunjenike ili arhetip slobodnjaka koji joj pomaže da se suprotstavi ocu.

Muškarac koji je sa ovom ženom nije svestan ove dinamike i on je samo sredstvo, a za ženu on ne predstavlja stvarnog muškarca.

Pročitajte i ovo: Reč – dve o pogrdnim rečima upućenim ženama

U snovima i bajkama Animus se često pojavljuje u liku oca ili starca koji se pretvara u mladića. To je ono što žena treba da razume i razbije imidž oca i vidi nasuprot svom stvarnom partneru.

Kada žena oseti agresiju, to znači da je opsednuta Animusom ili kada je muževna ili rasejana ili nije u potpunosti prisutna, tada je u polusnu i na magičnom putovanju sa ljubavnikom Animusom.

Pročitajte i ovo: Šta se desi kada poljubiš žabu: Magija pretvaranja negativnog u pozitivno

S druge strane, neke žene osećaju agresiju Animusa, ali ne žele da ga puste napolje. Znajući da ga ne mogu pobediti, drže ga podalje od ljudi i tako ostaju kruti, konvencionalno korektni, zatvoreni u sebe. Takođe je nesvesni Animus.

Pročitajte i ovo: Digitalno zlostavljanečesto vodi u trgovinu ljudima: Prijavu uznemiravanje, vrbovanje, ucenjivanje, proganjanje, pretnje na internetu

Još jedan aspekt opsesije Animusom je kada žena sanja i mašta o izmišljenom partneru ili smišlja zavere i spletke. Često vidimo takve žene kako opsesivno gledaju TV sapunice ili ulaze u (preljubničke) veze drugih ljudi.

Animus se može pojaviti kao siromašan lik kojeg u bajkama nalazimo kao nekakvog slugu ili prosjaka. Tera ženu da veruje da ona sama nema ništa, tako da on može provesti život s takvom osobom i ograničiti njene kvalitete.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda žena za brak iz perspektive muškarca

Zapravo, ima predrasude o nesvesnom ili unutrašnjem životu, a to rezultira beskonačnom kritikom ili samokritikom.

Takođe, Animus može ubediti ženu da živi daleko dalje od njenih stvarnih mogućnosti jer nije postigla velike ideale.

Pročitajte i ovo: Zašto mi ne odgovara na poruke?! A nisu ga oteli vanzemaljci!

Na primer, žena se udaje za siromaha kažnjavajući sebe zbog neuspeha u braku sa bogatim čovekom, ali ona i dalje sanja o velikom bogatstvu i slavi. Opsesija Animusom često dovodi ženu do ogromnih ambicija, a Animus zauzima suprotan stav i zahteva ženske aktivnosti.

Ukratko, opsesija žene Animusom otuđuje je od muškarca i napor da uspostavi dobru emocionalnu vezu postaje sve bolniji.

Pročitajte i ovo: Ljubljenje je dobro za zdravlje i sprečava nastanaka bora: Evo zašto!

Da bi žena postala svesna Animusa, ona mora napustiti nepopustljivost i pokušati da nadoknadi ono što je izgubljeno u prošlosti. To je ostatak detetovog razmišljanja u kome ona misli da joj se drugi moraju diviti. Takav stav predstavlja njenu nesposobnost da ceni svoju pravu vrednost.

Pročitajte i ovo: Posle karantina vaša veza se definitivno menja (nabolje ili nagore?!): Ovako zajednička izolacija menja par

Žena asimilacijom Animusa dolazi do sopstvene dubine i ženstvenosti. Žena sa svojim razvojem može otkriti dublji aspekt svoje prirode koji je navodi da se ceni na način da više ne može da bira inferiornog i infantilnog muškarca, tj. dečaka.