Odabrana dela vojvođanskih slikara izložena po prvi put!

Izložba slika Milana Konjovića, Miće Popovića, Nikole Graovca, Milana Kerca, Save Stojkova i drugih čuvenih slikara sa vojvođanskog podneblja, deo bogate umetničke zbirke Vojvođanske banke, otvorena je večeras u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

d7d_5136Na izložbi pod nazivom „Odgovorno u kulturi” prvi put je javnosti predstavljeno 40 izuzetno vrednih umetničkih dela iz druge polovine 20. veka, koja su postala deo kolekcije Vojvođanske banke planskim otkupom i kontinuiranom realizacijom umetničkih kolonija.

d7d_5154Izložba će u narednih 10 dana biti otvorena i besplatna za sve posetice, nakon čega se Galerija zatvara zbog radova na rekonstrukciji fasade. Potpuna rekonstrukcija ulaza u Galeriju finansira se iz projekta saradnje Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke.

d7d_5148„Proglašenje Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je talas koji treba iskoristiti da se urade velike i važne stvari iz oblasti kulture, među kojima je i rekonstrukcija i obnova svih kulturnih institucija”, rekao je predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vathis i istakao da je rekonstrukcija Galerije Matice srpske doprinos Vojvođanske banke tom cilju.

d7d_5147„Vojvođanska banka je iskrena u nameri da pomogne ne samo srpsku muzejsku scenu, nego i nacionalnu kulturu, i veoma sam počastovan zbog saradnje sa Galerijom Matice srpske. Zahvalni smo stručnjacima Galerije koji veoma profesionalno rade na tome da se velika i značajna kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradi i predstavi javnosti. Sada predstavljamo prvih 40 slika, a u naredne dve godine i ostala dela iz kolekcije. Biću veoma ponosan kada budemo sve slike predstavljali javnosti u zgradi Matice srpske sa renoviranim ulazom i liftom za lica sa invaliditetom”, istakao je Vathis. 

d7d_5146

Prema rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske ova izložba je prvi rezultat saradnje Galerije i Vojvođanske banke, započete u junu ove godine. Ona je zasnovana na ideji da stručnjaci ove institucije evidentiraju, obrade i katalogiziraju bogatu kolekciju dela likovne umetnosti koja se nalaze pod krovom Banke. Ona je istakla da je ovo samo početak, a sledi konzervacija i opremanje dela u cilju izlaganja i publikovanja kolekcije.

d7d_5140“Želim da se zahvalim Vojvođanskoj banci i gospodinu Vathisu, jer su pre Evropske komisije prepoznali da je Novi Sad evropska prestonice kulture i izabrali našu Galeriju za partnera na značajnom poslu zaštite kulturnog nasleđa u vlasništvu banke. Takođe, želim da se zahvalim na poverenju koje su nam ukazali ustupajući nam njihovu umetničku kolekciju za izlaganje u prostoru naše Galerije. Ovom izložbom mi smo je učinili dostupnom svim građanima, baš kao što ćemo ulaganjem sredstava ostvarenim kroz ovu saradnju u obnovu ulaznog dela i ugradnjom lifta, prostor Galerije učiniti dostupnim svima”, istakla je upravnica Galerije i dodala da su Vojvođanska banka i Galerija Matice srpske zajednički ostvarili dva važna evropska cilja – transparentnost i dostupnost kulturnog nasleđa za sve, i pokazali visok nivo odgovornosti u kulturi obe ustanove.

d7d_5138Vojvođanska banka je veoma posvećena društveno-odgovornim aktivnostima. Podrška kulturi pod sloganom „Odgovorno u kulturi” proizašla je iz činjenice da Banka u svom vlasništvu poseduje više od 600 radova likovne umetnosti. Reč je o obimnoj kolekciji – zbirci umetničkih radova mahom domaćih autora druge polovine XX veka, koji su se do sada nalazili na zidovima poslovnih prostora Banke, te će zahvaljujući saradnji sa Galerijom Matice srpske u naredne dve godine biti popisane, obrađene i katalogizovane. Nakon toga slike će biti dostupne i široj javnosti.

d7d_5144Vojvođanska banka i Galerija Matice srpske potpisale su krajem juna ove godine Ugovor o poslovnoj saradnji, a finansijska sredstva u iznosu od 5.200.000 dinara, koje je ostvarila ovim ugovorom, Galerija će usmeriti u drugu fazu obnove fasade, koja se odnosi na potpunu rekonstrukciju ulaza i ugradnju spoljnog lifta za osobe sa invaliditetom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.