Odabrana dela vojvođanskih slikara izložena po prvi put!

Izložba slika Milana Konjovića, Miće Popovića, Nikole Graovca, Milana Kerca, Save Stojkova i drugih čuvenih slikara sa vojvođanskog podneblja, deo bogate umetničke zbirke Vojvođanske banke, otvorena je večeras u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

d7d_5136Na izložbi pod nazivom „Odgovorno u kulturi” prvi put je javnosti predstavljeno 40 izuzetno vrednih umetničkih dela iz druge polovine 20. veka, koja su postala deo kolekcije Vojvođanske banke planskim otkupom i kontinuiranom realizacijom umetničkih kolonija.

d7d_5154Izložba će u narednih 10 dana biti otvorena i besplatna za sve posetice, nakon čega se Galerija zatvara zbog radova na rekonstrukciji fasade. Potpuna rekonstrukcija ulaza u Galeriju finansira se iz projekta saradnje Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke.

d7d_5148„Proglašenje Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je talas koji treba iskoristiti da se urade velike i važne stvari iz oblasti kulture, među kojima je i rekonstrukcija i obnova svih kulturnih institucija”, rekao je predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vathis i istakao da je rekonstrukcija Galerije Matice srpske doprinos Vojvođanske banke tom cilju.

d7d_5147„Vojvođanska banka je iskrena u nameri da pomogne ne samo srpsku muzejsku scenu, nego i nacionalnu kulturu, i veoma sam počastovan zbog saradnje sa Galerijom Matice srpske. Zahvalni smo stručnjacima Galerije koji veoma profesionalno rade na tome da se velika i značajna kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradi i predstavi javnosti. Sada predstavljamo prvih 40 slika, a u naredne dve godine i ostala dela iz kolekcije. Biću veoma ponosan kada budemo sve slike predstavljali javnosti u zgradi Matice srpske sa renoviranim ulazom i liftom za lica sa invaliditetom”, istakao je Vathis. 

d7d_5146

Prema rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske ova izložba je prvi rezultat saradnje Galerije i Vojvođanske banke, započete u junu ove godine. Ona je zasnovana na ideji da stručnjaci ove institucije evidentiraju, obrade i katalogiziraju bogatu kolekciju dela likovne umetnosti koja se nalaze pod krovom Banke. Ona je istakla da je ovo samo početak, a sledi konzervacija i opremanje dela u cilju izlaganja i publikovanja kolekcije.

d7d_5140“Želim da se zahvalim Vojvođanskoj banci i gospodinu Vathisu, jer su pre Evropske komisije prepoznali da je Novi Sad evropska prestonice kulture i izabrali našu Galeriju za partnera na značajnom poslu zaštite kulturnog nasleđa u vlasništvu banke. Takođe, želim da se zahvalim na poverenju koje su nam ukazali ustupajući nam njihovu umetničku kolekciju za izlaganje u prostoru naše Galerije. Ovom izložbom mi smo je učinili dostupnom svim građanima, baš kao što ćemo ulaganjem sredstava ostvarenim kroz ovu saradnju u obnovu ulaznog dela i ugradnjom lifta, prostor Galerije učiniti dostupnim svima”, istakla je upravnica Galerije i dodala da su Vojvođanska banka i Galerija Matice srpske zajednički ostvarili dva važna evropska cilja – transparentnost i dostupnost kulturnog nasleđa za sve, i pokazali visok nivo odgovornosti u kulturi obe ustanove.

d7d_5138Vojvođanska banka je veoma posvećena društveno-odgovornim aktivnostima. Podrška kulturi pod sloganom „Odgovorno u kulturi” proizašla je iz činjenice da Banka u svom vlasništvu poseduje više od 600 radova likovne umetnosti. Reč je o obimnoj kolekciji – zbirci umetničkih radova mahom domaćih autora druge polovine XX veka, koji su se do sada nalazili na zidovima poslovnih prostora Banke, te će zahvaljujući saradnji sa Galerijom Matice srpske u naredne dve godine biti popisane, obrađene i katalogizovane. Nakon toga slike će biti dostupne i široj javnosti.

d7d_5144Vojvođanska banka i Galerija Matice srpske potpisale su krajem juna ove godine Ugovor o poslovnoj saradnji, a finansijska sredstva u iznosu od 5.200.000 dinara, koje je ostvarila ovim ugovorom, Galerija će usmeriti u drugu fazu obnove fasade, koja se odnosi na potpunu rekonstrukciju ulaza i ugradnju spoljnog lifta za osobe sa invaliditetom.