Agent ruske tajne službe saslušava velikog humanitarca. Zašto bi rizikovao svoj život za ljude koji sa njim nemaju ništa? Zašto su tu bili umešani i Amerikanci? Polako, agent otkriva istinitu priču.

Zatvorenik je Raul Valenberg, švedski diplomata koji je pomogao da se spase sto hiljada ljudi iz ratom razorene Mađarske.

Drama se zasniva na istinitim događajima. Prikazuje sukob dve osobe, kao i Rusije i Zapada.

U nedelju je premijera predstave pod nazivom U ČELJUSTI MEDVEDA, autora Dejvida Kruka, na sceni Bitef teatra, sa početkom u 20 časova.

U čeljusti medveda je moderan, novi komad britansko-jevrejskog pisca Dejvida Kruka koji na kamerni način, dramatizuje, poslednje godine pritvora i neosnovanu smrt Raula Valenberga (Raoul Wallenberg), švedskog diplomate koji je spasio desetine hiljada Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Raul Valenberg, sin industrijaliste, diplomata u Budimpešti, nestao  je 17. januara 1945. godine. Njegov kraj života, u KGB zatvoru u Moskvi se u ovoj drami stavlja pred sud publike. Da li je moguće da je Valenberg zaista bio samo dobar čovek? Ili je ipak imao neku korist od falsifikovanja dokumentata koje je delio Jevrejima da odu u Švedsku i pobegnu od smrti?

”Ova dramatizacija se bavi problematikom prostodušne dobrote, u evropskom kontekstu holokausta, sa praizvedbom u Beogradu, gde je u Drugom svetskom ratu (na području Srbije) došlo do istrebljenja 90% jevrejskog stanovništa. Ova drama ima odjek kod publike u Srbiji, ne samo zbog istorijske već i zbog osnovne ideje – da je vlada Švedske izdala Valenberga, diplomatu koga nikada nije zamenila za nekog drugog zatvorenika. I dalje se ne zna pouzdano kada je Valenberg likvidiran u zatvoru u Rusiji i koliko godina je tamo ispitivan, mučen i maltretiran. U čeljusti medveda se bavi baš time”, rekao je autor komada Dejvid Kruk.

Marija Bergam i Damjan Kecojević
Foto Bitef teatar

U predstavi, koju je režirala Svetlana Dimčović, igraju Damjan Kecojević i Marija Bergam

Kostim i scenografiju radio je Aleksandar Denić, a muziku Aleksandra Đokić.

Predstava je realizovana u koprodukciji Bitef teatra i Merchant Culture, iz Velike Britanije.

Repriza predstave je zakazana za 24.maj 2021 godine.

”Lubjanka je bila najgori zatvor u Sovjetskom Savezu posle rata, u njega su sprovedeni razni nacisti, ratni, a i drugi zločinci koji su pali u ruke NKVD, kasnije preimenovanog u KGB. Kod nas je UDBA imala sličnu svrhu, da lispituje i presudjuje neprijateljima države. To su naravno mogli biti i stranci. Upravo ovo se dešava Valenbergu, švedskom diplomati koji završava u ovoj “čeljusti medveda”. Tu počinje naša predstava iako istorija nema više da nam kaže, koliko su ga držali, kako i kada je preminuo”, kaže rediteljka predstave Svetlana Dimčović. ”Baš u tom vakumu, u toj strogo čuvanoj državnoj tajni, se odvija ovaj komad. Šta su ga sve pitali, šta je on uopšte mogao da odgovori da izvuče živu glavu? A zamislite na momenat sebe, u ćeliji, kako se oslanjate na svoju državu da vas spasi… Da li ste vi izdali državu, ili je ona izdala vas? I da li će iko da se pozabavi vama?”