Festival nauke, jedan od najpopularnijih u jugoistočnoj Evropi, biće održan po deseti put, od 15. do 18. decembra, na Beogradskom sajmu.

Pod sloganom “Čista desetka”, stotine naučnika i naučnih demonstratora povešće na jubilarno putovanje sve radoznale posetioce u fantastičan svet nauke. Na hiljade eksperimenata, radionica, predavanja i naučnih šou programa staviće Beograd na naučnu mapu sveta.

fnU čast 160. godišnjice rođenja jednog od najblistavijih umova čovečanstva – Nikole Tesle, Festival nauke u svom jubileju, posvećuje značajan deo programa upravo ovom naučniku.

EPS Tesla zona, smeštena u hali 3A, smišljena je u cilju skretanja pažnje na značaj Teslinih izuma i predstavlja važnu novinu u programu jubilarnog, 10. Festivala nauke.

Fizika, elektrotehnika, akustika, neuronauke, radiotehnika, programiranje, robotika i istorija nauke su discipline koje će dominirati EPS Tesla zonom.

Ovim povodom, Festival nauke, uz pomoć Centra za decu i odrasle zANIMA, organizovaće neobičnu akciju (raz)otkrivanja Tesle i njegovih eksperimenata na Fejsbuk stranici festivala, u četvrtak, 17. novembra, u 14:00 časova, kada će specijalni live video moći da prate svi fanovi Tesle i Festivala nauke.

fn-2Zahvaljujući njegovim patentiranim principima koji imaju vanvremensku vrednost, o Tesli često govorimo kao o čoveku koji je izmislio 20. vek. Najveći Teslini izumi, najznačajniji pronalasci, počevši od transformatora, preko asinhronog i sinhronog motora, od magnetnog polja do osnove modernih tehnologija na principu struje, radio-talasa i bežičnog prenosa energije moći će da se pogledaju i probaju  zahvaljujući Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 15. do 18. decembra u hali 3A.

Društvo fizičara Srbije rešilo je da zadivi sve posetioce EPS Tesla zone na Festivalu nauke i priušti im spektakularan doživljaj prave ultrazvučne levitacije! Kako se prostiru zvučni talasi, šta su zvučne frekvencije i kako utiču na svakodnevni život, kako nastaje naučna govornica jesu samo neka od pitanja koja svoje odgovore kriju na X Festivalu nauke.

Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Društvo za neuronauke Srbije su odvažnim posetiocima pripremili ponudu na desetom Festivali nauke koja se ne odbija. Naime, odvažni će dobiti priliku da uporede svoju koncentraciju s džedajskom ili prosto pokazati okolini svoje trenutno raspoloženje ali na posve neobičan način. Usput će savladati osnove neuronauke i saznati sve o frekvenciji moždanih talasa slabim strujama, koje su bitne za naše funkcionisanje.

fn2015-402Zahvaljujući Visokoj školi elektrotehnike i računarstva, na Festival nauke stižu svi odgovori na mnoga pitanja iz muzičke akustike. I najzanimljivije, muzičke sladokusce očekuje svirka na cevima od plastike!

Na zahtev publike, iz Austrije pravo na jubilarni Festival nauke vraća se Cirkus Luminesenz (Circus Lumineszenz) sa novim, nezaboravnim zvučnim i svetlosnim instalacijama. Posetioci će dobiti priliku da preuzmu dirigentsku palicu i zaplešu kroz laserske zrake, stvarajući tako jedinstvenu muziku i autentično vizuelno šarenilo.

Nakon inspirativne budućnosti, Pedagoški muzej će sve posetioce vratiti u divnu prošlost i podsetiti ih na parnu mašinu, Papenov lonac, centrifugalnu mašinu, vakuum pumpu, Vinterovu električna mašina kao i zbirku učila iz bogatog fundusa ovog muzeja.

fn2015-413Institut „Mihailo Pupin“ iz Beograda, na 10. Festivalu nauke predstaviće robotsku slonovsku surlu. Surla je već dugo inspiracija istraživačima i inženjerima, jer je to tehnički višesegmentni savitljivi mehanizam koji ima višefunkcionalnu ulogu, a ova slonovska surla ima više funkcija – nosa, ruke, creva za tečnost, slamke, a služi i kao – truba.

Nikola Tesla je bio vizionar i naučnik, a izložba Muzeja Nikole Tesle na Festivalu nauke prikazaće širinu njegovih ideja i izuma u domenu energije,  od patenata koji su osnova polifaznog sistema, preko eksperimenata u oblasti visokofrekventnih struja i bežičnog prenosa energije, do alternativnih obnovljivih izvora energije.

A podmladak i  budućnost u elektronici, elektrotehnici i programiranju predstavljaju naši učenici  sekcije primenjene fizike i elektronike Prve kragujevačke gimnazije, koji će pokazati svojih ruku delo. Veoma smo ponosni na ovu postavku!

fn-kzn-1Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanje manifestacije, karte će moći da se kupe na Beogradskom sajmu.

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11.  Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz. Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno za školske posete, dok su subota i nedelja porodični dani.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Deveti Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 28.000 ljudi, od kojih  se više od 20.000 učenika, iz 350 osnovnih i srednjih škola, uz pomoć nauke zabavljalo zajedno sa 600 naučnih demonstratora i naučnika dokazujući da uz pomoć nauke čuda mogu biti svuda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.