Lagali bismo ako bismo vam rekli da ćete na prvi pogled biti opčinjeni turističkim ili sportskim sandalama. Jasno je da će nam trebati vremena da se naviknemo i prihvatimo trend koji nema nameru da nas napusti. Kako stvari stoje, tu je da ostane duže vreme.

Definitivno, jedan od najznačajnih trendova koji je obeležio modnu scenu u poslednjih nekoliko godina jeste trend, takozvane, ružne mode, možda najbolje utelovljen u trenutno aktuelnim turističkim sandalama i glomaznim, tatinim gradskim patikama (na koje smo se već navikle, zar ne?!), koje su očarale modne influenserke. Kako stvari stoje, ubrzo će turističke sandale preplaviti gradske ulice, sviđalo se to nama ili ne.

Pročitajte i ovo: Mala bela haljina je nova ne-mogu-da-živim-bez-nje-haljina! Najnoviji modeli

Turističke sandale bile su vrlo prisutne u kolekcijama vrhunskih modnih dizajnera za modnu sezonu proleće – leto. Neke su bile glamurozne, sa štrasom i perjem (Valentino), neke su bile praktične, a neke, jednostavno – zbunjujuće. Većina modela na prvi pogled može da vam deluje neukusno, naročito modeli sa gumenim đonovima, više nalik dekoltiranim patikama, a ne sandalama, tako da su se sa razlogom nametala pitanja – kako će modna publika reagovati na njih.

Pročitajte i ovo: Kolor terapija – obojite svoj život haljinama u živopisnim bojama

Chloe, net-a-porter.com

Odgovor je poprilično iznenađujuć – modne influenserke, a one su vam danas najbolje merilo – oberučke su ih prihvatile i obožavaju ih.

Pročitajte i ovo: Najveći izbor sanadala sa visokim potpeticama

Mada, fora je u tome što modna publika voli dobru kontroverzu. Sandale koje izgledaju kao da ih nosi turista koji šeta luna parkom, sa ruksakom na leđima, kačketom i otvorenom mapom grada?! Naravno, pride nosi soknice uz te iste sandale. Daj tri para, neće da se bace! Takva vam je modna publika nivoa fashionistas.

Pročitajte i ovo: Započnite leto u sandalama sa punom petom – najosporavanijem, a najudobnijem modelu obuće

Prada, net-a-porter.com

Pročitajte i ovo: Radničke bluze – novi trend ženskih bluza

Nije da ne želimo da ovaj trend predstavimo u najpozitivnijem smislu, ali istina je da smo pomalo zbunjeni. Znamo da je ovaj trend lepo prihvaćen u modnom svetu, ali pitanje je hoće li se zadržati među svim onim ljudima koji ne znaju ko su modne influenserke i koji ne shvataju zašto bi takve sandale koštale više od 3.000 dinara, kad na pijaci, apoteci ili u radnjama gde se prodaje roba sa Dalekog istoka takve iste ili slične koštaju čak i mnogo manje. Da ne prejudiciramo stvari, videćemo.

Pročitajte i ovo: Bele tašne na vrhu liste najpoželjnijih modnih komada za proleće – leto

Gucci, net-a-porter.com

Pročitajte i ovo: Modni svet poludeo za suknjama od teksasa

Nikada ne bismo pomislili da će čičak sandale (za odrasle, i to, žene) pojaviti kao modni trend, ali, avaj, one su udobne, praktične i iznenađujuće svestrane, što se tiče stajlinga. Voleli ih ili ne, one su ovde, među nama! Očigledno, sve što možemo da uradimo je da odlučimo hoćemo li se prikloniti ovom kontroverznom stilu ili ne. Javite šta ste odlučile!

Pročitajte i ovo: Ako hoćete da se uzdignete u visine, odaberite sandale sa platformom

Vince, net-a-porter.com
Simone Rocha, net-a-porter.com
Tod’s, net-a-porter.com
Proenza Schouler, net-a-porter.com
Saint Laurent, net-a-porter.com
Pedro Garcia,
Nanushka, net-a-porter.com
Loewe, net-a-porter.com
Jimmy Choo, net-a-porter.com
Dries van Noten, net-a-porter.com
Gabriela Hearst, net-a-porter.com
Gianvito Rossi, net-a-porter.com
Isabel Marant, net-a-porter.com
Diane von Furstenberg, net-a-porter.com
Dolce&Gabbana, net-a-porter.com
Christopher Kane, net-a-porter.com
Alexander McQueen, net-a-porter.com
ANN DEMEULEMEESTER, net-a-porter.com