Tvoja ajurvdska šoljica zdravlja i sreće za svaki dan!

Ne volimo ni jednu biljku da ističem kao kraljevsku, vodeću ili najbolju jer je svaka na svoj način jedinstvena, vredna i neponovljiva. A Tulsi, on je po mnogo elemenata jedinstven dar čoveku. Tik pored lotosa, Tulsi je biljka koja u Ajurvedi uz lekovito, terapijsko, nosi i duhovno značenje i zbog toga često možemo da ga susretnemo u hramovima ili uz mnoge kućne pragove jer mu se pripisuje aura svetosti.

Tulsi otvara srce, pročišćuje um, duh i telo, podarujući nam energiju čiste, božanske ljubavi. On igra izuzetno važnu ulogu u tradicionalnoj ajurvedi, a današnja ga nauka sve više istražuje i sve više naglašava njegovu lekovitost. Opisan često kao tonik koji revitalizuje ili kao “eliksir života”, Tulsi se u Ajurvedi susreće u brojnim lekovitim formulama, a terapijski mu je učinak toliko širokog spektra da ponekad i sami ajurvedski terapeuti kažu – ako mi ništa ne pomogne, Tulsi sigurno hoće.

Delovanje mu je vezano uz funkciju rada metabolizma, probave, reproduktivnog i nervnog sastava.
Bolesti za koje se najčešće veže su prehlada, grip, groznica, reuma, artritis, alergije, različiti oblici kožnih oboljenja, te uklanjanje toksina (detox).

Njegova specifična akcija u telu je snižavanje groznice i temperature. Uništava bakterije, gljivice i mikrobe te je popularan i njegov anti-upalni učinak. Tradicionalni tekstovi potvrđuju valjanost njegovog korišćenja te ističu tvrdnju kako bosiljak telu daje lakoću i čistoću.

Lekovito delovanje tulsija

Probavni sistem

Lagani je digestiv, podstiče apetit  i pospešuje probavu ali i deluje na uništavanje crevnih parazita. Ublažava nadimanje, smanjuje delovanje želudačne kiseline te je dokazano delotvoran u prevenciji ulkusa. Pirinač skuvvan sa listovima tulsija sjajno je sredstvo protiv dijareje.

Urinarni sistem

Tulsi je dijuretik. Pospešuje mokrenje i stimuliše rad bubrega. Ima antiupalno, antibakterijsko delovanje i smiruje stanja poput disurije, cistitisa, kamenca.

Respiratorni sistem

Smatra se da njegovo svojstvo pročišćavanja uklanja toksine iz disajnog sistema. Delotvornost je u lečenju bronhitisa i astme. Vrlo je djelotvoran u lečenju kašlja, tako da kada se uzima s medom pospešuje iskašljavanje te umiruje simptome povećane Kapha doshe. U tu je svrhu tradicionalno kombinovan sa đumbirom ili crnim biberom.

Nervni sistem

Dokazano snižava nivo hormona stresa i utiče na mozak slično učinku antidepresiva.

Krvotok

Generalno, tulsi  u ayjurvedi važi za snažan srčani tonik i čistač krvi. Deluje protivupalno. Normalizuje šećer u krvi, deluje na masnoće, uključujući i holesterol i trigliceride, faktore povezane s dijabetesom i različitim kardio – vaskularnim oboljenjima.

Imunološki sistem

Tusli je provereni antioksidant, podstiče imunološke reakcije organizma i delotvorno utiče na ograničavanje delovanja stresa na fiziologiju pojedinca. Danas su istraživanja pojačano usmerena na njegova primećena delovanja na području prevencije i lečenja raka.

Ajurvedske napomene

UKUS: gorko, ljuto i oporo
SVOJSTVO: lagan, suv
DELOVANJE: greje
POSTPROBAVNI UKUS:  sladak
DELOVANJE NA DOSHE: Povoljno deluje na sve tri doshe
DOZIRANJE: Tulsi se uzima u različitim formama koje uključuju hladne i tople infuzije, dekokcije, korišćenje suhvog i svežeg lista, prah, tinkturu, oblog i ulje, a naročito je popularan i medicinski ghee. Sok: 10-20 ml. Prah: 250 mg. – 1 gram.)
Iskoristivi su svi delovi biljke. Pogodan je za spoljnu i unutarnju upotrebu.

Potražite u radnjama zdrave hrane.