Tvoja ajurvdska šoljica zdravlja i sreće za svaki dan!

Ne volimo ni jednu biljku da ističem kao kraljevsku, vodeću ili najbolju jer je svaka na svoj način jedinstvena, vredna i neponovljiva. A Tulsi, on je po mnogo elemenata jedinstven dar čoveku. Tik pored lotosa, Tulsi je biljka koja u Ajurvedi uz lekovito, terapijsko, nosi i duhovno značenje i zbog toga često možemo da ga susretnemo u hramovima ili uz mnoge kućne pragove jer mu se pripisuje aura svetosti.

Tulsi otvara srce, pročišćuje um, duh i telo, podarujući nam energiju čiste, božanske ljubavi. On igra izuzetno važnu ulogu u tradicionalnoj ajurvedi, a današnja ga nauka sve više istražuje i sve više naglašava njegovu lekovitost. Opisan često kao tonik koji revitalizuje ili kao “eliksir života”, Tulsi se u Ajurvedi susreće u brojnim lekovitim formulama, a terapijski mu je učinak toliko širokog spektra da ponekad i sami ajurvedski terapeuti kažu – ako mi ništa ne pomogne, Tulsi sigurno hoće.

Delovanje mu je vezano uz funkciju rada metabolizma, probave, reproduktivnog i nervnog sastava.
Bolesti za koje se najčešće veže su prehlada, grip, groznica, reuma, artritis, alergije, različiti oblici kožnih oboljenja, te uklanjanje toksina (detox).

Njegova specifična akcija u telu je snižavanje groznice i temperature. Uništava bakterije, gljivice i mikrobe te je popularan i njegov anti-upalni učinak. Tradicionalni tekstovi potvrđuju valjanost njegovog korišćenja te ističu tvrdnju kako bosiljak telu daje lakoću i čistoću.

Lekovito delovanje tulsija

Probavni sistem

Lagani je digestiv, podstiče apetit  i pospešuje probavu ali i deluje na uništavanje crevnih parazita. Ublažava nadimanje, smanjuje delovanje želudačne kiseline te je dokazano delotvoran u prevenciji ulkusa. Pirinač skuvvan sa listovima tulsija sjajno je sredstvo protiv dijareje.

Urinarni sistem

Tulsi je dijuretik. Pospešuje mokrenje i stimuliše rad bubrega. Ima antiupalno, antibakterijsko delovanje i smiruje stanja poput disurije, cistitisa, kamenca.

Respiratorni sistem

Smatra se da njegovo svojstvo pročišćavanja uklanja toksine iz disajnog sistema. Delotvornost je u lečenju bronhitisa i astme. Vrlo je djelotvoran u lečenju kašlja, tako da kada se uzima s medom pospešuje iskašljavanje te umiruje simptome povećane Kapha doshe. U tu je svrhu tradicionalno kombinovan sa đumbirom ili crnim biberom.

Nervni sistem

Dokazano snižava nivo hormona stresa i utiče na mozak slično učinku antidepresiva.

Krvotok

Generalno, tulsi  u ayjurvedi važi za snažan srčani tonik i čistač krvi. Deluje protivupalno. Normalizuje šećer u krvi, deluje na masnoće, uključujući i holesterol i trigliceride, faktore povezane s dijabetesom i različitim kardio – vaskularnim oboljenjima.

Imunološki sistem

Tusli je provereni antioksidant, podstiče imunološke reakcije organizma i delotvorno utiče na ograničavanje delovanja stresa na fiziologiju pojedinca. Danas su istraživanja pojačano usmerena na njegova primećena delovanja na području prevencije i lečenja raka.

Ajurvedske napomene

UKUS: gorko, ljuto i oporo
SVOJSTVO: lagan, suv
DELOVANJE: greje
POSTPROBAVNI UKUS:  sladak
DELOVANJE NA DOSHE: Povoljno deluje na sve tri doshe
DOZIRANJE: Tulsi se uzima u različitim formama koje uključuju hladne i tople infuzije, dekokcije, korišćenje suhvog i svežeg lista, prah, tinkturu, oblog i ulje, a naročito je popularan i medicinski ghee. Sok: 10-20 ml. Prah: 250 mg. – 1 gram.)
Iskoristivi su svi delovi biljke. Pogodan je za spoljnu i unutarnju upotrebu.

Potražite u radnjama zdrave hrane.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.