Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na to kako da uživate u šećeru u razumnim količinama.

Svi smo svesni da šećer nije dobar za nas. Ali često se nalazi na neočekivanim mestima – i to u velikim količinama, što otežava donošenje zdravih izbora.

Izbacivanje šećera nije realno, ili je zaista zabavno. Povremena poslastica je prilično potrebna. Ipak, ljudi smo, nismo roboti. Međutim, važno je znati kada preterate, kako biste preuzeli kontrolu nad svojom ishranom i razumeli šta je u hrani koju konzumirate zdravo gorivo za vaše telo, a šta ne.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Da biste izbegli prejedanje hranom sa visokim procentom šećera, ovom prilikom dajemo vam savete koji mogu da vam pomognu da izbegnete nezdrave namirnice, kako bi vaša ishrana bila zdrava i izbalansirana.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

#1 Proverite procenat šećera u svemu što jedete – bićete iznenađeni

Kada pogledate etikete, uvek proverite nutritivne vrednosti na 100 g, jer će vam to dati procenat svake grupe namirnica.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Dakle, ako ima 45 g šećera na 100 g, namirnicu čini 45 odsto šećera. Zvuči vrlo očigledno, ali lako se zaboravlja da je tako jednostavno. Ovo je najbolji način za upoređivanje namirnica, jer većina proizvoda ima potpuno različite veličine porcija, a to znači da upoređujete sve namirnice na sličan način.

#2 Imajte na umu da SZO definiše ”visoki procenat šećera” namirnice koje sadrže 22,5 g šećera na 100 gr

Ovo je zaista dobar grubi vodič koji treba zapamtiti prilikom provere etiketa proizvoda.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Mnogi snack-barovi / kuglice sadrže vrtoglavih 40 procenata šećera! Znajući to, znači da svoje energetske napitke možete da odaberete mudro. Pritom, bićete svesni kada konzumirate takozvanu “zdravu” hranu koja je, zapravo, prepuna šećera.

#3 Kada se u nazivu proizvoda koristi „energija“, obično označava da je proizvod sa „visokim procentom šećera“

Energetski barovi su prvobitno napravljeni da bi se jeli neposredno pre vežbanja, radi većeg priliva energije, kada bi vaše telo brzo trošilo glukozu.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Ali ako ih jedete u neko drugo vreme (na primer, dok sedite u svojoj kancelariji ili se opuštate pred televizorom) jednostavno ćete konzumirati puno dodatnog šećera ili ugljenih hidrata koje vaše telo ne može da iskoristi.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Jednom kada telo poveća svoje skladište ugljenih hidrata, vaše telo će skladištiti višak kao masti. Ovaj šećerni udar uticaće na nagli porast šećera u krvi, zatim pad, pa ćete se osećati gore nego ranije.

#4 Urme sadrže super visoki procenat šećera, a nisu nikakva ”super hrana”, kako se često nazivaju

Da, prirodne su, sadrže vlakna i neke hranjive sastojke, ali i dalje su od 65 do 80 odsto šećera, u zavisnosti od sorte. To znači da je “zdrava” energetska tabla, kolač ili kuglica, bazirana na urmama verovatno blizu pola sadržaja šećera.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Umesto toga, pređite sa zdravih grickalica na bazi urmi na one zaslađene voćem sa malim glikemijskim opterećenjem, poput trešanja, bobičastog voća i suvih šljiva. Suve šljive sadrže preko 40 procenata manje šećera od urmi, prepune su antioksidanata i osiguravaju polako oslobađanje energije.

#5 Nemojte da vas obmanjuju reklamama „bez rafinisanog šećera“ i „bez dodatka šećera“ – jer mogu da budu prevara

Iako su izvori slatkoće celovitih namirnica obično poželjniji od većine rafinisanih (prerađenih) šećera, jer sadrže više hranljivih materija i vlakana, što usporava razgradnju, to ne znači da se šećer ne računa. Ako je namirnica bogata šećerom znači da sadrži mnogo šećera, i tu zbora nema. Mnoge, takozvane, zdrave grickalice, table i kuglice ”bez dodatnog šećera” sadrže više šećera nego klasična čokolada.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Takođe, mnogi proizvođači koriste tvrdnje ”bez dodatka šećera” bukvalno, što znači da jednostavno nisu dodali stoni šećer – tj. još uvek dodaju zaslađivače, poput agave ili drugih sličnih.

#6 Preispitajte sve “prirodne” marketinške poruke – prirodno ne mora nužno da bude jednako zdravom

Bez sumnje, jedite “prirodnu” hranu, ali nemojte da pretpostavljate da to znači da je zdrava – posebno prerađevine. Samo zato što su milioni ”zdravih” grickalica napravljene od prirodnih sastojaka, ne čini ih suštinski zdravima.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Zapamtite, sastojci koje koristite za pečenje kod kuće obično su potpuno prirodni, ali tortu nikada ne biste mogli da nazovete zdravom. Uostalom, stoni šećer se pravi od prirodne šećerne trske ili repe.

#7 Prvo proverite količinu korišćenog šećera, a zatim vrstu šećera

Količina šećera je prvi prioritet, sledeća je vrsta šećera koja je korišćena – tj. koliko brzo će se šećer razgraditi i ući u vaš krvotok. Odaberite opcije sa niskim glikemijskim indeksom (GI) koje se sporije razgrađuju, nudeći mnoštvo prednosti od obezbeđivanja održive energije do poboljšanja raspoloženja i koncentracije.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Glikemijski indeks procenjuje hranu od 1 do 100, a čista glukoza prelazi skalu na 100, dok stoni šećer dolazi oko 60-70. Što je veći GI broj, vaše telo namirnicu brže razgrađuje, stvarajući šećernu gužvu, a zatim kasnije, stropoštani pad.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Mnogi vodeći snack-barovi, energetske table, kuglice i slično, napravljeni su od smeđeg pirinčanog sirupa koji zvuči zdravo, ali ima GI od 98, što može izazvati ozbiljni nalet šećera. Mnoge popularne šipke sa orasima ili drugim orašastim voćem, bademima, lešnicima i slično, takođe su zamotane u čisti glukozni sirup.