Antioksidansi iz trešanja mogli bi da pomognu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, pokazali su rezultati novog američkog istraživanja obavljenog na pacovima.

Grupa istraživača sA Univerziteta u Mičigenu, u Sjedinjenim Državama, je došla do tog zaključka obaviVši ispitivanje na dve grupe pacova, kod kojih su primenjeni različiti načini ishrane, prenele su agencije.

Ishrana prve grupe pacova sastojala se od kalorija od kojih je 45 odsto poticalo od lipida, a 40 odsto od glucida, dok se ishrana druge grupe sastojala od 10 odsto kalorija od lipida i 75 odsto od glucida.

Pročitajte i ovo: Imamo dobre vesti: Testenina ne goji (ako je jedete ovako)

Nekim pacovima su kao dodatak obroku davane trešnje u prahu, koje su predstavljale oko jedan odsto njihove dnevne ishrane.

Pročitajte i ovo: TREŠNJE: Lek sa drveta i eliksir lepote  – sprečavaju nastanak bora i celulita

Nakon 12 sedmica, istraživači su primetili da pacovi koji su dobijali trešnje imaju niži holesterol i manje masnih naslaga oko abdomena od onih u čijoj ishrani nisu bile zastupljene trešnje, što naučnici pripisuju velikom broju antioksidanasa u trešnjama.

Pročitajte i ovo: Spava vam se posle ručka? Evo zašto i kako da to rešite!

Primećeno je i da je kod pacova koji su konzumirali trešnje nivo dve supstance, izazivača upala, bio niži nego kod ostalih pacova, i to “Interleukina 6” za 30 odsto, a “TNF alfe” za 40 odsto.

Antioksidansi iz trešanja, u stvari, deluju na nivou gena na uzročnike proizvodnje ta dva molekula koji se javljaju kod upalnih procesa.