Alarmantno: Trećina studentkinja i studenata doživela neki oblik seksualnog uznemiravanja od strane zaposlenih na fakultetima u Srbiji!

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme. Ovo je pokazalo istraživanje „Mladi i iskustva seksualnog nasilja“ Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je pokrenuo kampanju „Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja“ u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Pored iskustva studentkinja i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80% njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.

Zbog svega navedenog, AŽC je na sajtu www.mogudanecu.rs omogućio online paltformu za slanje mejlova, te su univerziteti u Srbiji samo u proteklih par nedelja primili više od 650 mejlova studenata i studentkinja sa zahtevom za adekvatniju zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Želim da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja – akcija ispred Pravnog fakulteta u Beogradu

Podsećamo da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja, kao i da višegodišnja praksa vodećih svetskih univerziteta, poput Harvarda ili Oksforda, ukazuje na nužnost toga da se ide u korak sa vremenom i omogući visoko obrazovanje slobodno od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja. Na ovo takođe ukazuje i naše istraživanje, ali i konkretni slučajevi sa različitih fakulteta koji su dospeli u žižu javnosti, poput aktuelnog slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje.

Želim da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja – akcija ispred Pravnog fakulteta u Beogradu

U okviru podrške studentskim zahtevima, predstavnice AŽC, zajedno sa studentkinjama, danas su ispred jednog od fakulteta u Beogradu organizovale akciju tokom koje su postavile trake sa natpisom „Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja“.

Pridružujemo se zahtevima studentkinja i studenata i pozivamo sve univerzitete i fakultete u Srbiji da uvedu interne akte kojim će se kroz prevenciju i adekvatnu zaštitu suočiti se sa problemom seksualnog uznemiravanja. Autonomni ženski centar im u tom procesu nudi svoju podršku i ekspertizu.