Alarmantno: Trećina studentkinja i studenata doživela neki oblik seksualnog uznemiravanja od strane zaposlenih na fakultetima u Srbiji!

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme. Ovo je pokazalo istraživanje „Mladi i iskustva seksualnog nasilja“ Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je pokrenuo kampanju „Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja“ u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Pored iskustva studentkinja i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80% njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.

Zbog svega navedenog, AŽC je na sajtu www.mogudanecu.rs omogućio online paltformu za slanje mejlova, te su univerziteti u Srbiji samo u proteklih par nedelja primili više od 650 mejlova studenata i studentkinja sa zahtevom za adekvatniju zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Želim da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja – akcija ispred Pravnog fakulteta u Beogradu

Podsećamo da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja, kao i da višegodišnja praksa vodećih svetskih univerziteta, poput Harvarda ili Oksforda, ukazuje na nužnost toga da se ide u korak sa vremenom i omogući visoko obrazovanje slobodno od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja. Na ovo takođe ukazuje i naše istraživanje, ali i konkretni slučajevi sa različitih fakulteta koji su dospeli u žižu javnosti, poput aktuelnog slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje.

Želim da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja – akcija ispred Pravnog fakulteta u Beogradu

U okviru podrške studentskim zahtevima, predstavnice AŽC, zajedno sa studentkinjama, danas su ispred jednog od fakulteta u Beogradu organizovale akciju tokom koje su postavile trake sa natpisom „Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja“.

Pridružujemo se zahtevima studentkinja i studenata i pozivamo sve univerzitete i fakultete u Srbiji da uvedu interne akte kojim će se kroz prevenciju i adekvatnu zaštitu suočiti se sa problemom seksualnog uznemiravanja. Autonomni ženski centar im u tom procesu nudi svoju podršku i ekspertizu.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.