Parovi koji imaju slabo izražen libido, odnosno, oni koji nemaju neku preteranu želju za seksom, rado se odluče da skinu tu bedu sa jelovnika i batale seks čim im se za to ukaže prilika, ali većini je stalo do redovnog seksa u partnerskoj vezi, bliskosti i intimnosti koja dolazi uz to.

Ako nemate redovan seks sa svojim partnerom i sve ukazuje na to da taj problem neće da se reši tako lako u skorije vreme, znači da je potrebno da donesete neke krucijalne odluke u svom životu.
Da li da odete ili ostanete, zavisi od toga šta se drugo dešava u vašoj vezi, koliko vam je važan seks i da li je vaš partner/ka spreman da uradi nešto po tom pitanju, da biste problem rešili.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Takođe, zavisi i od toga koliko dugo već nemate redovan seks i da li postoji realno valjan razlog za to, zdravstveni problem ili nešto slično tome.

pexels-photo-230590-seks1Ako ste nedavno rodili dete i nemate seks svega nekoliko meseci zbog toga, znači da nepotrebno dižete paniku.

Ako ste oboje mladi i zdravi, ali ste proveli četiri godine od ukupno pet, koliko ste u braku/vezi, posežući za vibratorom iz fioke pored kreveta, svakako da je vaš osećaj beznadežnosti vašeg odnosa opravdan.

Pročitajte i ovo: Vodič za žene zbunjene muškarčevim ponašanjem

Pred vama su tri scenarija kroz koje ćemo pokušati da raščlanimo partnerske odnose bez redovnog seksa i predložene opcije koje biste mogli da uzmete u razmatranje.

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto by Racool_studio – www.freepik.com

Vaš partner vam se ne sviđa!

Tužno ali istinito, brak sam po sebi, i sve što on sa sobom nosi, ponekad može da bude krivac lošeg seksualnog života partnera u njemu, posebno ako ste žena. Jer žene su te koje se često udaju za partnere sa kojima ne kliknu seksualno, zarad nekih drugih stvari, njima prečih u datom trenutku.

Pročitajte i ovo: Zašto je ženama malo potrebno da se mnogo vežu?

Neke žene će rado uleteti u strasnu seksualnu avanturu sa frajerom čije im se meso lepi za prste ali za dugoročnog partnera pre biraju iz nekih sasvim drugačijih pobuda. Tu dolazimo do faktora, kao što su stabilnost, saosećajnost, emocionalna i socijalna inteligencija, materijalna situiranost, društveni status, koji dobijaju na prednosti i značaju.

Pročitajte i ovo: Ima li ljubavi posle prevare?

Sve je to veoma razumno ali seksualna privlačnost je od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje jednog zdravog partnerskog odnosa. Ako nema seksualne privlačnost, nema je i tu se priča završava. Nju ne možete da kupite ili veštački ugradite, od silikona napravite.

Najbolje što možete da uradite u ovakvoj situaciji je da priznate sebi kako stvari stoje i odlučite da li želite dalje da živite sa tim ili ne.

 Pročitajte i ovo: On se njoj jako dopada, ali bez svega onoga što uz njega ide

Ako je vaš partner dobar prijatelj i/ili sjajan otac vašoj deci, razmislite da li vredi da za to žrtvujete svoj seksualni život. Klasična trgovina je u pitanju. Bogata fantazija i masturbacija mogu da vas jednim delom zadovolje.

Pročitajte i ovo: Imaju li žene previsoka očekivanja od svojih partnera?

Možda se odlučite za, takozvani, francuski model i nađete ljubavnika sa strane, koji će zadovoljiti vaše seksualne potrebe van braka. Ili ćete se možda odlučiti za pošteniji model odnosa, a to je da odete i pronađete novog partnera koji će zadovoljiti obe strane, i srce i prepone.

pexels-photo-202026-coupleNekada ste imali sjajan seks, ali je to vremenom nestalo!

Prva stvar koju bi trebalo da ispitate, pre nego što spakujete kofere, je vaš odnos izvan spavaće sobe.

Seks se često koristi kao adut iz rukava – praktično, stvar ucene i manipulacije – može da se desi da vam vaš partner namerno uskraćuje seks jer je ljut na vas. Žene su naročito sklone da koriste ovaj metod kao način manipulacije u odnosima sa muškarcima. Sa druge strane, žene su i te koje češće gube interes za seks ako su ljute na partnera ili ih je on iznervirao.

Pročitajte i ovo: Odlazite li od onih koji nisu ono što vam je potrebno?

Vaša veza je sasvim u redu, kažete? Prva stvar koju treba da uradite je da priznate da imate problem(e), iako postoji sijaset razloga zašto ne bi trebalo da ih imate.

Izgovorite naglas – dušo, ja sam zabrinut/a jer nismo imali seks poslednjih 18 meseci – i shvatićete težinu problema koji imate.

Pročitajte i ovo: Postoji li partner bolji od sadašnjeg?

Ovo će vas oboje primorati da se suočite sa problemom i uradite nešto po tom pitanju da ga rešite na obostrano zadovoljstvo. Sasvim je u redu i da potražite stručnu pomoć sa strane. Obratite se psihoterapeutu koji može da vam pomogne da jasno vidite suštinu problema i da ga rešite mnogo lakše i brže.

Pročitajte i ovo: Da li varite ili gutate svoje emocije?

To nije znak da se vaš brak raspada i da zato morate da idete kod psihoterapeuta, već sasvim suprotno. To je pokazatelj koliko se volite, koliko vam znači vaš odnos i koliko želite da ga poboljšate i unapredite.

couple-260899_1280 (1)Vaš partner/ka nema interes za seks – ili rešavanje problema!

Jednom kad počnete da pričate, glasno izgovorite šta je vaš problem, postaje jasno, a često i vrlo bolno, šta je vaša budućnost. U svakom slučaju, ovo je suštinski trenutak kad saznate da li je vaš partner spreman da radi sa vama na rešavanju problema radi izgradnje boljeg odnosa i unapređenja njegovog seksualnog dela ili nema interesa u pokušajima da rešite nastalu situaciju. Ovo su obično presudni momenti.

Pročitajte i ovo: Seksualno ucenjivanje – tamna strana interneta

Ako je ovo prvo u pitanju, to je sjajna vest! Znači da ste napravili prvi, veliki korak ka rešavanju problema na obostrano zadovoljstvo.

Ako je drugo, bar znate na čemu ste. Niko vam, u tom slučaju, ne može zameriti ako odlučite da odete ili štrpnete nešto malo sa strane.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Imajte na umu da nešto podrobno nije redu sa slikom ako vaš partner izgovori – znam da si očajnički nesrećan/na, ali ja ne planiram da bilo šta uradim po tom pitanju ali i dalje očekujem od tebe da mi budeš veran/na.

Foto Azrul Aziz
Foto Azrul Aziz

Ako ste ikada za neki par pomislili – kako to da se oni razvode, pa oni su uvek delovali kao savršen par – znajte da je nedostatak seksa glavni krivac.

Uvek je ono što drugi ne vide razlog njihove propasti – bračna postelja koja je postala privatni pakao izbegavanja i odbijanja.

Pročitajte i ovo: Da li da se vratim bivšem partneru ili ne?!

Retko se dešava u odnosima bez strasti i seksa da partneri žive srećno i zadovoljno do kraja života u platonskom blaženstvu. Uvek je jedan od partnera nesrećan u takvom odnosu i završi se tako što ode ili nađe nešto sa strane, ljubavnika/cu.

Pročitajte i ovo: Uticaj ranog razvoja na formiranje ličnosti

Partnerski odnos ogoljen od intimnosti i fizičke bliskosti koju seks pruža je šupalj jer osoba kojoj bi trebalo da ste privlačni i poželjni, to ne nalazi u vama. Ko bi normalan hteo da živi u takvom odnosu celog života?! A da zna da ima samo jedan. Život.