Trčanje zimi je mnogo prijatnije nego što se čini, ali su potrebne neke mere predostrožnosti da biste to učinili bezbedno.

Ko je rekao da je trčanje prolećni sport? Naravno, tokom zimske sezone se dnevni svetli sati skraćuju i temperature padaju, ali to ne znači da treba isključiti zadovoljstvo (trkači znaju o kakvom je zadovoljstvu reč): trčanje zimi nije samo trčanje, već i odlično dobro – samo preduzmite neke mere predostrožnosti.

Prema istraživanju koje je sproveo Brooks Running na oko 3.000 trkača u Evropi, čini se da samo 5% trči redovno po mraku, zahvaljujući činjenici da se ne osećaju bezbedno i zbog loših uslova vidljivosti i zato što se plaše za svoju sopstvenu sigurnost.

Dakle, evo nekoliko trikova koje možete primeniti u praksi.

Pokažite se

Neophodno je imati odgovarajuću odeću, reflektujućih boja, posebno na glavi, kolenima, kukovima, nogama i rukama.

Zbog toga nas vozači prepoznaju kao trkača u pokretu. Prednja svetla takođe mogu biti od dobre pomoći. Pored reflektirajuće odeće i dodataka, postoji i mnogo modela patika za trčanje koje nude reflektujuće detalje na peti, jeziku i prstima.

Ponesite telefon sa sobom

Dok neki trkači ne odustaju od svog telefona da bi slušali muziku ili pratili svoje trčanje, drugi radije ostave to kod kuće i odvoje se od digitalnog sveta na neko vreme. Međutim, kada trčite po mraku, posebno u malo poznatim oblastima, nošenje telefona sa sobom je uvek najsigurniji izbor.

Ako biste se izgubili, imali biste navigaciju da pronađete put do kuće. A, u hitnim slučajevima, možete odmah pozvati pomoć.

Skoro svi modeli pametnih telefona, i iPhone i Android, imaju funkcije za hitne slučajeve koje imaju za cilj da upozore hitne službe, aktiviraju zvuk alarma ili omoguće vašim kontaktima da nas lociraju. Nadamo se da nikada nećete morati da ih koristite, ali poznavanje ovih alata je uvek dobra ideja.

Image by lookstudio on Freepik
Foto Looks studio, Freepik.com

Izbegavajte trčanje uz glasnu muziku

Kada trčite u mraku, sigurnije je isključiti muziku i obratiti pažnju na okolne zvukove. Na taj način ćete moći da čujete buku bilo kojih automobila i prolaznika na putu.

Osim što je mera bezbednosti, trčanje bez slušalica kada je mrak prilika je da se osluškuju zvuci prirode, koji nisu preplavljeni bukom uveče ili pred zoru.

Online fitness photo created by freepik - www.freepik.com
Foto by freepik – www.freepik.com

Trčite na levu ruku

Ako trčite na putevima koji nemaju trotoare ili pešačke staze, preporučljivo je da trčite na levu ruku, odnosno levom stranom kolovoza, u suprotnom smeru od automobila.

Na prvi pogled može izgledati čudno, ali ovo će vam omogućiti da bolje kontrolišete saobraćaj. Ako je potrebno, možete se pomeriti na stranu puta ili, kada je moguće, izaći na trotoar. Štaviše, trčanjem u suprotnom smeru od kretanja automobila, bićete vidljiviji i vozačima.

Muscle woman photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com
foto by serhii_bobyk – www.freepik.com

Trčite u prometnim područjima

Ako trčite u gradu, bolje je da izaberete glavne ulice, gde se nalaze restorani i prodavnice. Najvažnije ulice su uglavnom osvetljenije i prometnije.

Vrlo često su ulice najbliže centru grada u boljem stanju i rizik od naleta na prepreke je ograničeniji.