Sindrom skupljanje mrvica je manipulativan način da se druga osoba drži „u neizvesnosti“, a da odnos zapravo nikada ne preraste u pravu vezu: evo šta se krije iza „on me traži, ali…“

Pročitajte i ovo: POVREĐIVANJE kao način života

Znate onaj osećaj “Traži me, ali…”, gde posle ALI sledi “on ne želi vezu”, “on me ne voli”, “on me ne poziva da izađemo”. „ili bilo koji drugi korak nazad od početka funkcionalne ljubavne priče?

Pročitajte i ovo: Šta je potrebno da bismo počeli LJUBAV ISPOČETKA

U eri u kojoj su digitalne interakcije sada deo odnosa, novi termin je počeo da kruži u panorami romantičnih odnosa: skupljanje mrvica ispod stola. Ova strategija odnosa, simbolizovana metaforom ostavljanja traga od mrvica hleba, predstavlja način držanja druge osobe „u neizvesnosti“, raspoređujući pažnju u tako minimalnim dozama da podstiču nadu, a da se nikada ne materijalizuju u pravoj vezi.

Tačno, sve što se pretvara u ono dobro poznato „Traži me, ali…“

U svetu u kome preovlađuje digitalna komunikacija, a odnosi su često „ONLIFE“, to jest, više ne postoji jasna podela između onlajn i oflajn, pojavljuju se novi načini pristupa i povezivanja i posledično novi termini koji opisuju različite dinamike odnosa.

Pročitajte i ovo: Želite li savršenu ili celovitu ljubav?! Evo u čemu je razlika i čemu treba da težimo

Jedan od njih je „skupljanje mrvica“, termin koji evocira sliku mrvica hleba ostavljenih duž puta – savršena metafora za opisivanje zavodljivog, ali neuhvatljivog ponašanja.

“Traži me, ali…” šta je skupljanje mrvica?

Pročitajte i ovo: Promeniće se on: Dok kupujete vreme, prodajete sve vredno i važno što imate

Skupljanje mrvica se dešava kada osoba pokazuje povremeno interesovanje za nekog drugog – dovoljno pažnje da održi pažnju, ali nedovoljno da se odnos razvije smislenu vezu.

Ukratko, čini se da će veza krenuti, a umesto toga dolazi do odvajanja, tišine, praznine, nedostatka pažnje i brige za vezu.

To se može manifestovati kroz sporadične poruke – komentare na storije ili postove, lajkove i emotikone, ili sitne pažnje koje stvaraju osećaj nade, ali koje se retko materijalizuju u nešto dublje.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete pravog partnera

Ponekad je odnos konkretniji: izlazimo, zajedno smo, osećamo se dobro i onda je drugi, umesto da održava neprekidnu liniju prisustva, manje dostupan, nestaje, poriče sebe izgovorima, ali zadržava svetlost odnosa sitnim interakcijama na društvenim medijima.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je važna VEZA SA MAJKOM

Odnosi sa štucanjem koji se nikada ne razvijaju u skladu sa ljubavlju koju primate – a pod ljubavlju podrazumevamo pažnju, brigu, trenutke provedene zajedno – su samo mrvice u kojima uvek ostajete gladni i frustrirani.

Emocionalni i psihološki uticaj na one koji skupljaju mrvice ljubavi ispod stola

Sa emotivne tačke gledišta, skupljanje mrvica može biti pravi rolerkoster. Osoba koja je zarobljena u takvom odnosu može da oscilira između trenutaka velike nade i perioda dubokog razočaranja. Ova dinamika može izazvati osećaj nesigurnosti i niskog samopoštovanja: „Šta nije u redu sa mnom?“ “Ne voli me” “Nešto se dogodilo.”

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

Zašto “Traži me, ali…”?

Psihološki, skupljanje mrvica se može posmatrati kao igra moći. Osoba koja to praktikuje održava kontrolu nad situacijom, držeći pod kontrolom očekivanja i osećanja drugih ljudi.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

Ovo ponašanje može proizaći iz različitih psiholoških razloga, kao što su strah od posvećenosti, potreba za validacijom ili jednostavno nemogućnost upravljanja zrelom i dubokom vezom.

Kako upravljati ”skupljanjem mrvica’’

Prepoznavanje: Prvi korak je da prepoznate da ste podvrgnuti skupljanju mrvica. Važno je slušati svoja osećanja i ne umanjivati ih – ne nalaziti opravdanje za toksično ponašanje partnera.

Samoevaluacija: razmislite zašto nastavljate da učestvujete u ovoj dinamici. Često se držimo nade ili strahujemo od usamljenosti. Od ključnog je značaja raditi na ovim aspektima kako biste izbegli upadanje u ciklus emocionalne zavisnosti.

Pročitajte i ovo: Da li je kompatibilnost važnija od privlačnosti?

Otvorena komunikacija: pokušaj iskrene komunikacije sa uključenom osobom može biti od pomoći. Izražavanje vaših potreba i očekivanja pomaže da se razjasni situacija.

Postavite granice: Ako se vaše ponašanje ne promeni, neophodno je postaviti granice kako biste zaštitili svoje emocionalno i psihičko zdravlje. To može značiti smanjenje kontakta ili prekid veze.

Pročitajte i ovo: Ljubav prema sebi i (ne)sebičnost – Ima li razlike?

Spoljašnja podrška: Razgovor o tome sa profesionalcem može pružiti spoljašnju perspektivu i pomoći vam da obradite svoje emocije.

Zaključak

’’Skupljanje mrvica’’ je suptilna i često zanemarena pojava, manipulativan odnos, ali ona može imati značajan uticaj na emocionalno i psihičko zdravlje. Ako ste u vezi u kojoj se osećate kao da dobijate mrvice, trebalo bi da se zapitate zašto se uopšte slažete sa tako nezadovoljavajućom vezom.

Pročitajte i ovo: EMOCIONALNO ZAKLJUČANI LJUDI: Krijući sebe, zapravo, gubimo sebe

Ako uvek čekate da druga osoba odluči da pokrene vezu, možda više nego da se pitate zašto se tako ponašaju, pravo pitanje je zašto još uvek čekate, zašto je vama takav odnos potreban.

Prepoznavanje i rešavanje problema zahteva hrabrost i samosvest, ali to je fundamentalni korak ka zdravijim i zadovoljavajućim odnosima.