Nešto najlepše, najvrednije i možda nekad najpogubnije je biti veran ideji. Naročito, idealizovanoj ideji o nekome.

Dešava se da u sebi imamo zadržan arhetip naivne osobe i da predatora ne možemo da prepoznamo. Ako je taj arhetip jak i ako su naše idealizacije stamene, uplovimo često u toksične odnose sa strukturama koje nam donesu isprva mnogo haosa u zivot, da bismo tek kasnije prepoznali značaj i smisao svega toga i postali, možemo slobodno reći, ličnosti sa drugačijim identitetom.

Anđelija Simić, psihološkinja

Jalomovski rečeno, odnos sa toksičnima je iskustvo koje otvara oči. Naravno, bilo bi dobro da traje kraće, kako bi nam oteklo što manje energije, ali…trajaće onoliko koliko je potrebno da naučimo ono što je važno za nas same.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Kada početni šok i intenzivna tuga prođe, dolazi faza smirenja, gde se javljaju određeni uvidi. Nakon puno rada sa klijentima koji su prošli ova iskustva, mogu slobodno reći da se veliki broj tih uvida može svrstati u četiri kategorije koje ću navesti.

Toa Heftiba

# Ništa više nije isto!

Prvi i osnovni uvid nakon toksičnog odnosa jeste da ništa više nije isto. Svako ko je imao toksičan odnos u životu može da kaže da se nakon nekih odnosa trajno promenimo, da smo doslovno raspolovljeni na život pre i posle nekoga.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Ovo se dešava, pre svega, zbog idealizacija koje su bile veoma jake i konačno su pale. Nije problem u našoj patnji nakon svega i samo za osobom, to je i patnja za nama samima, patnja za izgubljenim idealima, fantazijama ljubavi i sreće.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Pre ili kasnije moramo odustati od toga da su svi ljudi na ovom svetu uvek sa dobrim namerama i da se povređivanje dešava tamo negde, a početna bajka odnosa traje ceo život.

Lanty

Naricistički nastrojeni pojedinci će nam pokazati koliko je ovo pogrešno, a pokazaće nam i gde su naše granice i koliko možemo sami sa sobom. Izazivaće naše strpljenje i čitav taj odnos, u stvari, će se zasnivati na našoj ličnoj borbi sa samim sobom.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Momenat kada izađemo iz tog odnosa je momenat kada pobedimo svoje slabosti zapravo. Momenat spoznaje ko smo, šta želimo i dokle dopuštamo. Šta je ljubav zapravo, a šta ona to nije i zašto smo bili podložni manipulaciji? Ko smo mi zapravo i šta nam je istinski važno?

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Budite sigurni da će vas ovakav odnos okrenuti naglavačke da duboko preispitate sve u šta ste ikada verovali i da ono što vam nije bilo jasno, konačno u sebi razjasnite.  Uvidećemo da ljubav i bliskost ne znače konstantu, neizdrživu i neutoljivu potrebu za nekim. Uvidećemo da se može i na drugačiji način voleti, iako ce nas iskrice toksičnosti ponovo nekada proganjati u nekom novom odnosu. Haotičnost je ono na šta smo bili navikli i čitav taj emocionalni rolerkoster.

Fabrizio Verrecchia

# Okrećem se sebi i svojim ciljevima

Drugi uvid u fazi isceljenja je vezan za to da se okrećemo sebi i svojim ciljevima. Počinjemo proces brige o sebi.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

U narcističkim odnosima se jako lepo može videti kako izgleda kada se sve vrti oko jedne osobe i kada se apsolutno sve podređuje potrebama jednoga. Nakon ovog iskustva prestajemo da se bavimo tuđim životima i problemima na način da ih spasavamo. Naša potreba za ljubavlju sada se okreće ka nama samima onako kako je i oduvek trebalo da bude.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Ovo se najčešće dešava kada smo već dobrano bili u debelom minusu, pa sada i da hoćemo nemamo mogućnost da brinemo oko drugih. Najčešće osobe koje upadaju u toksične odnose celog života imaju osećanje odgovornosti ka osećanjima drugih, najčešće usled uverenja da zadovoljstvo drugih zavisi  od njih.

Camila Cordeiro

Ponekad kada se osoba ne oseća vrednom ljubavi, ona zameni ljubav sa osećanjem biću željen i potreban (ako već ne mogu da budem voljen).  Sve dok možemo da nekoga spasimo, imamo projekat, i projekat je najčešće rehabilitacija osobe preko puta (osoba je najčešće u nekoj vrsti životne prekretnice, apstinencije i sl.).

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

Spašavajući nekoga, mi često dajemo dozvolu da izrazimo svoju tugu koju nosimo ugrađujući se kroz osećanja drugoga (kroz mehanizam odbrane projektivna identifikacija).

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Zapravo, u velikom broju slučajeva mi želimo da budemo ti koji smo spaseni. Ovakvi odnosi najčešće rezultiraju intenzivnim i burnim emocijama koje se smenjuju, pa nekad deluje da partneri niti mogu jedno sa drugim, a niti jedno bez drugog.

Jared Slyter

# Intenzivno počinjem da radim na saznavanju

Treća stvar koja se dešava nakon toksičnih odnosa jeste da težite intenzivno da radite na saznavanju. Na saznavanju svega onoga što se desilo, imate potrebu da objasnite sebi šta se zapravo tu desilo i počinjete da više brinete o svojoj mentalnoj higijeni.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

Ovo često uključuje čitanje baš ovakvih tekstova, pohađanje raznih seminara, radionica, učenje o psihologiji ljudi, čitanje knjiga i po prvi put imate osećaj da svet vidite drugačije i da saznajete znanja za život.

Pročitajte i ovo: Prednosti i mane ljubavne veze sa značajno starijim ili mlađim partnerom

Elizabeth Tsung

# Potrebno je vreme

Četvrta stvar se odnosi na to da uviđamo da je potrebno vreme. Vreme da se iscelimo, ali i vreme da odnose kao takve izgradimo.

Pročitajte i ovo: Vodič za žene zbunjene muškarčevim ponašanjem

Učimo da ljubav ne mora značiti haotičnost, da ne moramo imati privlačnost deset od deset da bismo se upustili u neki odnos. Stvari mogu teći sporije i mirnije, a u nove odnose ne moramo žuriti. Kada dajemo sebi vremena, počinjemo i više da uživamo u životu, pa intenzitet kao takav često i nije potreban.

Pročitajte i ovo: Da li varite ili gutate svoje emocije?

Inspiraciju za ovaj tekst dobila sam radeći sa jednim klijentom koji je raskinuo dugogodišnji toksičan odnos i počeo svoj život na nekom drugom mestu sa potpuno novim životnim uvidima. Jedna naša prepiska je bila veoma sadržajna i inspirisala me da njegove uvide sistematizujem i povežem sa svojim prethodnim radom i psihološkim saznanjima na ovu temu. Ovim putem mu se iskreno zahvaljujem. Hvala I.