„Tirza je roman o tome kako su strašni i odvratni svi ti mirni, tihi i dobri ljudi.“
– Miljenko Jergović

Jergen Hofmester je nekad imao sve: lepu ženu i dve ljupke ćerke, Ibi i Tirzu, ugledan posao urednika u izdavaštvu, kuću u boljem delu Amsterdama i poveću ušteđevinu. Međutim, žena ga je napustila, Ibi se odselila i dobio je otkaz. Sada vodi miran život s voljenom Tirzom, sve dok mu ona ne kaže da će otputovati u Afriku s dečkom koji Hofmestera podseća na poznatog teroristu.

TIRZA, Arnon Grunberg, BOOKA

Slojevi udobne učmalosti izobilja umotanog u političku korektnost i ljubaznost počinju da se ljušte, i sporo ali neumitno se otkriva moralni i egzistencijalni sunovrat. Hofmester, običan i tih čovek, ogoljava se kao otuđeno, ksenofobično i seksualno izopačeno čudovište. Dramaturški suvereno, Grunberg čitaoce vodi do najružnijih dubina ljudske duše, namećući pitanje da li Hofmester živi u svakom od nas ili je on ipak poseban slučaj.

„Izuzetan spoj porodične drame, trilera i analize života srednje klase.“
– Die Presse

Na prvi pogled, Tirza je roman o običnom sredovečnom muškarcu Hofmesteru, koji je imao tu nesreću da ga ostavi žena i da izgubi posao, koji je kivan na svet što ide dovraga, ali ima svoju voljenu ćerku Tirzu i smisao njegovog života je da joj ugađa. Na prvi pogled, on je uglađen, pristojan i tih, čovek iz prošlog doba pomalo nesnađen u sadašnjem svetu. Ali onda nam ga pisac polako razotkriva.

Grunberg nas vodi kroz lavirint Hofmesterovog uma, otkrivajući prvo neurotičnog pojedinca fokusiranog na materijalno i nesposobnog za otvorenu komunikaciju, a potom ksenofobično i seksualno izopačeno čudovište. Autor ljušti sloj po sloj priče i vodi nas do najružnijih dubina ljudske duše, namećući pitanje da li Hofmester živi u svakom od nas ili je on ipak poseban slučaj.

Ono što se nazire prilikom čitanja Tirze jeste zlokobno i u književnosti retko viđeno – nagoveštaj predstojeće propasti neprekidno je prisutan, konstantno nas prati osećaj nelagode i predosećaj da će se nešto užasno dogoditi. Pritom, ne napušta nas želja da grešimo u očekivanju razvoja događaja, i sve to zajedno čini ovo čitalačko iskustvo vrlo specifičnim i neponovljivim.

Tirza je jasan i mračan prikaz onoga što ljudi čine sami sebi, a time i drugima. Ovim romanom Grunberg polako, ali sigurno napreduje prema klasi najboljih autora koji lucidno pišu o neshvatljivosti ljudskih postupaka.“
– Haarlems Dagblad

Arnon Grunberg rođen je u Amsterdamu 1971. Nakon što je izbačen iz škole, osnovao je izdavačku kuću, a sa 23 godine napisao je delo Blauwe maandagen (Plavi ponedeljci), koje je osvojilo holandsku nagradu za najbolji debitantski roman. Nagradu za najbolji debitantski roman dobio je i 2000. za roman De geschiedenis van mijn kaalheid (Istorija moje ćelavosti), koji je napisao pod imenom Marek van der Jagt.

Roman Tirza (2006) dobio je četiri književne nagrade, prodat je u više od 300.000 primeraka, adaptiran je u pozorišne predstave, a 2010. po njemu je snimljen i istoimeni film.

Grunberg je dva puta dobio AKO književnu nagradu, holandski ekvivalent Bukerovoj nagradi. Osim što piše romane, novele, priče, eseje, poeziju i drame, redovno objavljuje i kolumne u brojnim novinama i časopisima. Živi i radi u Njujorku.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 990 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.