“The Place”, novi film Paola Đenovezea, zatvorio je Rimski filmski festival.

U bioskope širom sveta ulazi počevši od 9. novembra, a nama je za sada dostupan samo trejler, koji će nas uvesti u film.

Đenoveze se vraća filmu nakon izuzetnog uspeha kod publike i kritičara njegovog poslednjeg filma Savršeni neznanci, (Perfect Strangers/Perfetti Sconosciuti), jednog od filmskih otkrića prošle italijanske filmske sezone. Među glumačkom ekipom ima starih znanaca iz filma Savršeni neznanci, jer Đenoveze voli da radi sa dobro mu poznatim glumcima, ali i novih lica, među kojima su Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini, Rocco Papaleo, Silvio Muccino, Silvia D’Amico, Vinicio Marchioni, Alessandro Borghi, Sabrina Ferilli i Giulia Lazzarini.

Čovek sedi u baru, uvek za istim stolom, u dnu sale. Svakog dana je tu, danju i noću, primajući kontinuirane posete. Svaki od njegovih klijenata nešto želi. Koliko god nemoguće izgledale želje njegovih klijenata, ispostavlja se da za tog čoveka nisu. Možeš to da radiš, ponavlja svakom, ali postoji cena koju moraš da platiš.

Ko je taj čovek i ko postavlja pravila? Nije važno.

Budući da izbori i posledice brinu samo ljude koji sedaju naspram njega u tom baru jer je potrebno da oni sami odrede šta je dobro, a šta zlo, da bi mogli potpuno slobodno da odaberu svoj sopstveni put. Upravo ti ljudi, kojima je potrebno čudo s vremena na vreme, vraćaju se naknadno u bar da ispričaju kako se dalje odvijaju njihovi životi, što nas uvodi u zaplet u kome se otkriva kako se njihovi životi nadalje presecaju, ukrštaju i sve više komplikuju, na veličanstven i istovremeno zastrašujuć način, tragičan ili, sa druge strane, poetičan. Tako da čak i skromni posrednik, suočen sa toliko ljudskih priča, u jednom trenutku više ne može da ostane ravnodušan.