Šta je test intolerancije?

Uticaj načina ishrane na zdravlje – stara je ali uvek iznova aktuelna tema. U današnje vreme, primena pravilne ishrane u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti postala je skoro nezaobilazna terapeutska mera.

 

healthy-food-1487647_640Zapitajmo se da li je zdrava hrana za svakog čoveka ista!

Da li neke namirnice za jednog čoveka mogu biti lek, a za drugog – otrov?

Lično podnošenje ili nepodnošenje odredjenih namirnica, srž je novog aspekta odredjivanja optimalne individualne ishrane. Povezanost intolerancije na hranu sa mnogim simptomima i hroničnim bolestima dugo je i nepravedno zanemarivana, ali su istraživanja poslednjih godina pokazala da je definitivno došlo vreme da ova ideja dobije mesto koje joj pripada i da se više ne može zanemarivati.

Savremena nauka je iscrpno proučila proces patoloških imunoloških reakcija koje se odigravaju u organizmu kada je opterećen unošenjem neodgovarajućih namirnica. Te se reakcije mogu pojaviti na bilo kom organu ili tkivu, izazivajući preko 100 simptoma tzv. odloženih alergijskih manifestacija.

Za razliku od klasičnih alergija, reakcija intolerancije je maskirana, podmukla i ostaje neprepoznata. Čovek teško može da poveže svoje tegobe sa unošenjem neke namirnice, nastavlja da se hrani na uobičajni način sve dok organizam može to da amortizuje. Kada opterećenje postane preveliko, amortizujući mehanizmi popuštaju, sistem ulazi u crvenu zonu i javlja se reakcija “pobune” u vidu različitih simptoma. Na taj način nastaju mnogobrojna patološka stanja i hronične bolesti za koje medicina često nema prava terapijska rešenja.

young-woman-with-her-morning-fresh-healthy-breakfast-picjumbo-comProblemi koji mogu da budu povezani sa intolerancijom

 • varenje: nadimanje, zatvor, proliv, gorušica, bolovi u stomaku, iritabilna creva
 • koža: osip, crvenilo, svrab, ekcemi, psorijaza
 • disajni organi: zapušen nos, pojačana sekrecija, upala sinusa, napadi kijanja, nadražajni kasalj, laringit
 • kardio-vaskularni sistem: povišeni krvi pritisak, aritmije, cirkulatorne smetnje
 • problemi u metabolizmu : šećer i masnoće, gojaznost, celulit
 • glavobolje,migrene
 • sindrom hroničnog umora
 • hormonski poremećaj: klimakterične tegobe, neregularnost menstrualnog ciklusa
 • kičma i koštano-zglobni sistem: degenerativne i zapaljenske bolesti kičme i zglobova
 • psihološka sfera – depresivna razpoloženja ili anksioznost, gubitak motivacije, hiperaktivni sindrom, poremećaj sna, sindrom deficitarne pažnje kod dece

preparing-healthy-fitness-broccoli-pie-with-basil-picjumbo-comKako da otkrijemo da li se zdravo hranimo?

Postoji više metoda za otkrivanje intolerancije na hranu. Jedne spadaju u kategoriju imunoloških analiza, dosta su skupe i teže dostupne. Druge (takav test se koristi i u nasoj ordinaciji) bazirane su na odredjivanju vibracionog sklada ili nesklada izmedju organizma i namirnica – intolerancija. Zapravo se radi o dijagnostikovanju iste pojave sa dva različita aspekta.

Test obuhvata 110 namirnica iz naše uobičajne ishrane: žitarice, mleko i mlečne proizvode, više vrsta mesa, ribe, povrće, voće, začine.

Šta dalje?

Kada se utvrdi koje namirnice ne odgovaraju, isključuju se iz ishrane najkraće u intervalu od 3 meseca. Za 2 do 3 nedelje vidljiva su poboljšanja, a kroz 3 meseca i puni efekat. Sa takvom ishranom organizam dobija ono što mu je potrebno, uskladjen je i želja za prekomernim količinama hrane nestaje. Nije potrebno da se meri gramaža obroka niti bira način spremanja. Nakon dovoljne pauze i postignutog efekta, uz konsultaciju s lekarom, može se u kontrolisanim količinama uzimati i zabranjena hrana.

Po čemu je ovakav pristup problemu ishrane – izuzetan?

 • lako je dostupan
 • predstavlja krajnje jednostavan način samopomoći
 • zavisi isključivo od odluke pojedinca
 • potrebno je samo misliti o tome, prepoznati i ukloniti uzrok

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed