Danas bih želela da vam malo pričam o gongu u kundalini jogi!

“Vibriraj sa Univerzumom i Univerzum će ti rasčistiti put“ – jedna od pet „sutri“ Epohe Vodolije koje nam je ostavio Yogi Bhajan, master kundalini joge.

_DSC4898
Kundalini klub Beograd Foto: Dejan Cvetković

Yogi Bhajan je doneo sa sobom Gong u Ameriku i kundalini jogini su oduvek mogli da uživaju u njegovim zvucima.

U Indiji su Gong svirali majstori kundalini joge kako bi podstakli duboko opuštanje i protok prane, životne energije, u svrhu isceljenja i transformacije svesti.

Don Conreaux, koji je ceo svoj život posvetio Gongu, je bio jedan od prvih pet kundalini joga učitelja iz škole Yogi Bhajana. Prvi put susrela sam sa gongom kod jednog od velikih majstora gonga u kundalini jogi Haridzivana Singha na seminaru u Peterburgu, a onda sam u Indiji kod Gurmukh, volela i slušala gong svih ovih godina. Kad jednom čujete gong, kad jednom osetite te vibracije, postajete večiti zaljubljenik tog svetog instrumenta Univerzuma. Jer kako drugačije, kad jednostavno konačno osetite da ste deo Univerzuma to ostaje zauvek u vama. Tada znate!

Reč GONG sadrži u sebi bidž mantru ONG sa kojom mi počinjemo svaki čas u kundalini jogi (da vas podsetim – Ong Namo Guru Dev Namo).

gong-11486_1280

To je varijanta kosmičke zvučne vibracije OM koja predstavlja Boga, Univerzalnu svest. Drevni jogini su znali ono što kvantna fizika danas potvrđuje, znali su da sve u Univerzumu vibrira.

Zvuci gonga stvaraju reku zvukova koja vodi i onog koji sluša i onog koji svira u meditativno stanje i jednostavno briše osećaj za prostor, vreme i ego. Da li možete makar na trenutak da zamislite kako to izgleda? Probajte! Teško je, priznajte. A gong to može da uradi svega za nekoliko minuta!

“Ljudski um ne moze da izdrži duže od minuta kada sluša gong, um se smiruje, misli odlaze a vaša duša se stapa sa Univerzumom”, govorio je Yogi Bhajan.

Danas postoje i Planetarni Gongovi koji su usklađeni sa vibracijama Sunca, Meseca, Zemlje i svih planeta i koriste se u isceljujućim terapijama zvukom. Tonovi Planetarnih Gongova temelje se na frekvencijama rotacija planeta našeg Sunčevog sistema, i krajem sedamdesetih godina prošlog veka ih je izračunao švajcarski matematičar i muzički teoretičar Hans Cousto. Planete nam daju arhetipske, astrološke i mitološke veze, koje omogućavaju povratak našem prirodnom stanju povezanosti s fizičkim, emocionalnim i duhovnim svetom.

_DSC4963_kriya
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto: Dejan Cvetković

Ljudi koji sviraju gong su gong svirači. Nisu ni iscelitelji ni čarobnjaci. To su umetnici koji znaju osnovne tehnike sviranja gonga i jedini uslov je da budu čistog srca, i onda postaju provodnici energije Univerzuma, provodnici zvuka Univerzuma. Don Conreaux je rekao da samo gong može učiti, i da misliš da sviraš gong a ustvari gong svira tebe. Tako i jeste.

U kundalini jogi imamo osnovne tehnike sviranja gonga, imamo tajne mantre koje obavezno govorimo pre nego što počnemo da sviramo gong, njima otvaramo kanale Univerzumu i onda počinje magija, koja se ne da rečima opisati.

Magija Gonga! Magija zvuka Univerzuma!

Gong ima svaka porodica, postoje seoski orkestri i sviraju ga i muškarci i žene. Svira se u svim ritualima i svečanostima.

Postoji i Gong Mira koji je postavljen prvo u Indoneziji, a kasnije i u mnogim zemljama sveta i simbolizuje svetski mir. U sredini gonga je zemaljska kugla koja simbolizuje sve ljude ovog sveta i na njemu su ucrtani simboli najvećih svetskih religija. Simbolizuje mir na ovoj planeti i neprocenjivo bogatstvo različitosti, poziva na toleranciju i prijateljstvo svih naroda ovog sveta. Simbol svetskog mira i može da bude samo gong, sveti instrument koji nam predaje večiti, neponovljivi i isceljujući zvuk Univerzuma!

Sat Nam!

Vaša Danica

P.S. Kundalini klub Beograd organizuje Noć gongova, u subotu, 10. marta, u hotelu Tulip Inn, Palmira Toljatija 9, u Novom Beogradu. Ovo je jedinstvena prilika da provedete celu noć uz isceliteljski zvuk 16 gongova. Dok vi spavate, majstori gonga sviraju za vas tokom cele noći.

Detalje možete pogledati OVDE.