Imamo zadovoljstvo da najavimo predstavu ”Konstelacije”, rađenoj po čuvenoj drami slavnog britanskog pisca Nika Pejna, u izvođenju zagrebačkog pozorišta Teatar EXIT, koje gostuje u beogradskom pozorištu ATELJE 212, u četvrtak, 31. oktobra.

Predstavu je režirala Aida Bukvić, a protagonisti ove sjajne duo-drame su Olga Pakalović, koja je za ovu ulogu nagrađena za najbolje glumačko ostvarenje nagradom Fabijan Šovagović, na ovogodišnjem, 26. Festivalu glumca, i Vladimir Posavec-Tušek.

Inače, kao najbolja predstava u celini, predstava je, takođe, nagrađena na pomenutom Festivalu.

Foto Teatar EXIT, ATELJE 212

Ova očaravajuća i romantična drama počinje bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali ono što sledi ruši granice sveta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena, te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili, ipak, ne tako beskonačne? Postoji li uopšte izbor ili je sve samo stvar sudbine?!

Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje sa naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

Foto Teatar EXIT, ATELJE 212

On je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju – toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Kroz razgovor, ona mu pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja ”pokriva” Sunce, Mesec i zvezde, u suprotnosti sa kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima. Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih teorija, jeste to da kao deo multisvemira, možemo bilo gde, u bilo kojem trenutku, ”postojati” istovremeno.

Foto Teatar EXIT, ATELJE 212

Nik Pejn tu teoriju prikazuje u akciji – kroz zanimljiv, posredan dijalog – stavljajući pred glumce nezavidno zahtevan zadatak da kroz nizove kratkih scena igraju tu istovremenost. Ovaj komad je zaista jedno začuđujuće emocionalno putovanje koje istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

Drama Konstelacije premijerno je izvedena u Rojal Kortu, u Londonu, 2012. Nik Pejn je postao najmlađi dobitnik pozorišne nagrade koju dodeljuje Evening Standard, a komad je postavljen na Brodveju i stekao je svetsku slavu.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.