Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, predstava Te noći sam je video, Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, biće izvedena na Sceni „Ljuba Tadić” u četvrtak 4. novembra u 19.00.

Reć je o najambicioznijem umetničkom projektu u regionu nastalom po romanu Draga Jančara, velikana slovenačke, evropske i svetske literature. Jančar je majstor pripovedanja koji u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i našeg šireg kulturnog prostora, takozvane Mitteleurope (Srednje Evrope).

Njegova dela govore o bliskoj i dalekoj prošlosti, okrutnosti kapitalizma današnjice, neimenovanim prostorima neslobode.

Te noći sam je video, Nebojša Ljubišić i Milan Marić, foto Peter Giodani

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku, između ostalih i glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Te noći sam je video, Milan Marić, foto Peter Giodani

Janez Pipan je reditelj čiji rad publika prati dugi niz godina. Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana Katarina paun i isusovac na sceni ljubljanske Drame SNG, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.

Te noći sam je video, foto Peter Giodani

Jugoslovensko dramsko pozoriste ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Beogradska premijera zakazana je za 4. novembar dok se premijera u Bugrteatru u Beču očekuje početkom 2022. godine.