Znam šta ste pomislili – elegantna odeća, parfemi, otmeno držanje, maniri, ženstveno ponašanje, društveni i materijalni status, obrazovanje, poznavanje stranih jezika, igra balet, svira na barem jednom instrumentu, igra tenis i sl.

Dama je više od tih spoljnih manifestacija i nekadašnjih “preduslova” neophodnih za status jedne dame.
tatjana dejanovic
Tatjana Dejanović, Motivacioni trener, multiplikator samopuzdanja i blagostanja

Savremena dama je prirodna, toplog osmeha, pristupačna, saosećajna, ljubazna, velikodušna. Ne mora neophodno da ima bogatstvo da bi bila dama. Bira svoje bitke i bori se za svoje vrednosti. Ona zna da se u odeći ili novcu ne krije tajna sreće u životu. Zna da su lepota i bogatstvo prolazni, ali da je njen unutrašnji karakter mera njene sreće, ispunjenosti, životne svrhe.

Njena ljubaznost, samopoštovanje i poštovanje prema drugima i njene iskrene reči hvale i brižnosti odražavaju njene vrednosti.

Ona se ne ulizuje i ne laska bogatima i uticajnima. Ne manipuliše da bi postigla svoje ciljeve. Ljubazna je prema svakom bez obzira na društveni status te osobe i u privatnom i na poslovnom planu. Krase je topao osmeh, nežan glas, maniri. Ponaša se prema drugima onako kako očekuje da se drugi ponašaju prema njoj. Njena pesma je podjednako “Yo soy calle” (“Ja sam uličarka”) od Manu Čao kao i “She’s a Lady” (“Ona je dama”) Tom Džounsa. Ne trudi se da bude superiornija od drugih. Saoseća sa svim osobama gladnim ljubavi, poštovanja, zdravlja, obilja, pravde.

                Savremena dama je “3-u-1” osoba koja od unutrašnjih kvaliteta poseduje:

  SAMOPOŠTOVANJE + SAMOPOUZDANJE + (SAMO)SAOSEĆANJE

Unutrašnja lepota dame otkriva se u njenim toplim očima i dobroti srca jer ona voli i sebe i druge i stalo joj je i do sebe i do drugih. Osmehom ohrabruje druge na osmeh. Ume da voli svoju porodicu i prijatelje, svet oko sebe. Unosi dečju radost u sređivanje svoje kuće i kupovinu poklona. Ima oko za lepo. Ceni dobar dizajn, cveće, lepa mesta, dobre knjige. Ume da prepozna pravu vrednost stvari. Ne smatra da je bolja ili važnija od drugih i obratno.

Osoba od stila se lepo ponaša prema drugima, zna šta da ignoriše a šta da naglasi, ima urođen osećaj za prikladnost u različitim društvenim situacijama. Nije elitista niti se hvališe svojim uspehom ili društvenim statusom. Ne mora nikome da se dokazuje i ne bavi se sitnicama. Ne poredi sa drugima i ne takmiči. Ona pažljivo bira prijatelje i zna kako da drži distancu kad zatreba. Ima samopouzdano i opušteno držanje. Prepoznaju je kao osobu od stila.

https://www.youtube.com/watch?v=gvmyTZEqlo8

Ključna reč koja definiše jednu savremenu damu je STAV. Ona svojom pojavom svima poručuje: “Oholost je passé. U MODI JE BITI ČOVEK!!!” (a ova “moda” nikad nije prolazna).

Investira u sebe i svoje obrazovanje. Čita dobre knjige svakodnevno. Ona je ostvarena osoba. Obrazovanje joj je prioritet. Odvaja vreme da otkrije šta joj se sviđa a šta ne. Poznaje svoje jake i slabe strane, svoje talente, snove.

Ona poštuje i svoje i tuđe vreme. Ume da postavi granice gde treba i da stane u tuđu odbranu ako situacija tako nalaže. Nije ni stidljiva ni gruba. Jasno i glasno izražava svoje mišljenje. Kaže ono što misli i misli ono što kaže.

Poseduje samokontrolu kad je besna. Ne vređa druge. Pravična je i odgovorna. Nikad se ne ponaša kao žrtva i ne sažaljeva sebe. Ne očekuje da se svima svidi i da svi razmišljaju kao ona.  Bavi se svojim životom, ima prijateljski i ljubazan stav, a ne žudi očajnički za tuđim odobravanjem i naklonošću.  Svoju vrednost ne meri brojem lajkova i komentara na društvenim mrežama. Ume da se izvini za svoje greške, ali ne oseća potrebu da se pravda drugima ili da traži tuđe odobravanje.

Spremna je da prašta i sebi i drugima.

Dama poštuje tuđu slobodu izbora i razlike.

Kao osoba od integriteta dama drži svoju reč. Poštuje rokove i ono što je obećala. Poznaje sebe i svoje granice. Ona je mnogima osoba od poverenja i uživanje je biti u njenom društvu. Ne zabada nos u tuđa posla i ne postavlja neprijatna pitanja. Poštuje fer plej na svim životnim poljima.

Uživa u lepim stvarima i elegantnoj odeći, ali ne nosi brendiranu odeću sa jasno izraženim znakom brenda. Ako nosi brendirano, onda to radi suptilno. Ne sledi slepo modne trendove ili uređaje. Svesna je da je najbolji stil personalizovan stil a da su principi elegancije samo polazna tačka. Kad može da priušti, kupuje uvek stvari najboljeg kvaliteta.

Autentična je, prirodna, ne pretvara se, ne plaši se da kaže da ne zna nešto, ne lažira svoje godište, materijalno stanje ili dostignuća. Velikodušna je sa podstrecima, pohvalama, komplimentima, privrženošću. Poznaje moć reči i koristi ih da ohrabri druge. Zna da njena dela govore još više od reči.

Dama voli sebe i sigurna je u sebe što joj dopušta da bude velikodušna i nesebična.

Samostalna je. Živi svoju strast i širi radost oko sebe. Vode je unutrašnji principi i integritet i ne uključuje se u nešto čiji deo ne želi da bude. Drži se načela: “Da biste imali lepe oči, vidite dobro u drugima; da biste imali lepa usta, govorite samo ljubazne reči; radi dobrog držanja hodajte znajući da nikad niste sami na ovom svetu”.

Pažljivim odabirom osoba i stvari na koje odvaja vreme uspeva da postigne sve što želi. Svesna je toga šta joj je najvažnije u životu i stara se da svakodnevni izbori to i odražavaju. Ukoliko želi da više vremena provede sa svojom decom, spremna je da radi od kuće. Ne pretrpava svoj raspored. Radi ono što je čini srećnom. “Pleše kao da je niko ne gleda, voli kao da nikad nije bila povređena, peva kao da je niko ne čuje, živi kao da je nebo na zemlji.” (Odri Hepbern).

Samosvesna je i obzirna. Inspiriše je unutrašnja i spoljašnja lepota sveta oko nje. Poseduje prefinjeno samopouzdanje. To znači da može biti samopouzdana i da se oseća prijatno u svakoj situaciji, čak i u neprijatnoj. Ne mora da zna sve o svemu, ali je zainteresovana za svet oko sebe. Aktivista je u životu. Zalaže se za ono u šta veruje i pomaže drugima. Ima prirodnu radoznalost za druge koji su različiti od nje i otvorenog je uma da prihvati različitosti. Stavlja sebe u neprijatne situacije dok ne nauči da se oseća prijatno u njima. Izlaže se raznovrsnim situacijama, iskoračuje iz zone komfora. Svesna je da samopouzdanje čini ženu privlačnom i seksepilnom. Gleda druge u oči.

Savremena dama je opuštena u poslovnim razgovorima kao i u ragovoru sa prijateljima.

Nije napadna ni nametljiva. Korača dostojanstveno i graciozno. Sigurna je u svoju vrednost i u vašu sposobnost da prepoznate koliko ona vredi. Nema kompleks princeze. Aktivno rešava svoje probleme. Ne plaši se da bude sama. Kad ima partnera, on je srećan što je ona sa njim jer zna da je ona ta koja bira najkvalitetnije osobe u svoje društvo.

Inteligentna, poštena, duhovita,vredna. Nije snob ni elitista. Ima smisla za humor. Radi puno, postiže puno i daje puno. Umerena je i suptilnog nastupa i ne trudi se da privuče pažnju, ne hvališe se i ne preteruje. Ume da prihvati kompliment.

Dama je neko ko čini da se svi oko nje osećaju voljenim i poštovanim bez obzira gde se ona nalazi.

A šta za Vas znači biti dama?

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

1 KOMENTAR

  1. Divno :)! Potpisujem svaku reč, NON PLUS ULTRA :)! Za mene je oduvek PRAVA dama bila žena koju odlikuju autentične hrišćanske vrednosti i najplemenitije viteške vrline. DAMA = ŽENA-VITEZ ;)!
    Hirovitost, “svaka je žena jedna velika tajna”, “valjda dama ima pravo da promeni mišljenje” (ima, samo što je posle svake promene mišljenja sve manje dama ;)), nepodnošljiva lakoća date reči, “u tom sam trenutku zaista tako osećala…” – TOTALNI TURN-OFF za svakog muškarca koji poštuje i Ženu i sebe. Na privilegije imaju pravo slabiji, nikako ravnopravni. Ako su osećanje časti, držanje do sebe, stajanje iza svojih reči i držanje do reči, srčanost, srdačnost, plemenitost, toplina, ljubaznost i nežnost TAKO privlačne osobine u muškaraca, POSTOJI LI IJEDAN RAZLOG ZBOG KOGA BI BILE MANJE PRIVLAČNE U ŽENA?
    Afektacija, “maniri”, proračunatost, hladnoća i uskogrudost, ne to zasigurno nisu osobine PRAVE DAME. Ovo piše čovek koji je kao dečak imao retku privilegiju ra razgovara s ruskom kneginjom. Da, razgovarali smo, bez ikakve snishodljivosti a kamoli hladnoće, s njene strane. Znam šta pričam ;).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.