Tamna strana aspekta Mesec – Venera poznata je još od Olimpa, gde su se podeljeni ženski principi počeli svađati.

Takmičenje između Here, kraljice neba, i seksualne boginje Afrodite podstakao je Trojanski rat. To je nesvesni ili unutrašnji sukob između nežnosti i strasti, sigurnosti odnosa i požudnog užitka. Mesec i Venera simbolizuju odnos između majke i kćeri.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Majčin strah se javlja kod buđenja seksualnosti kod kćerke, ali ta je reakcija može podstaći na osećaj krivice zbog seksualnih osećanja koja se ponekad nadomešćuju sigurnim obavezama ili radnim zadacima.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Mnogi se sa ovim aspektom bore protiv svojeg tela. To su poznati osećaji koje prepoznajemo u mislima ili rečima: “Moje telo nije savršeno, moje telo me podseća na majku” i dr.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Često su prisutni osećaji kritike majke prema kćeri ako pokazuje seksualnost.

Majka vidi razvijanje ženstvenosti i gubitka kontrole nad kćerkom, što želi da spreči. Poremećaj tog odnosa donosi poremećaj u ishrani jer svariti hranu znači svariti svet.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

Taj sukob, ako se nastavi u odrasloj dobi kod kćeri, nastavlja se sa ucenom žene koja onda muškarca tera prema ljubavnicama u kojima traži seksualnost i nežnost.

Mnogi koji imaju ovaj aspekt osećaju povezanost sa majkama koliko god taj odnos bio loš.

Pročitajte i ovo: Zašto srcu treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

Na dubljem nivou, zadatak odnosa Venere i Meseca jeste razvijanje dublje ženstvenosti. Voleti telo i povratiti mu svetost može biti korak prema ujedinjenju dva aspekta ženskog principa.

Venera se u telu budi prirodno, ponekad pre prihvaćene dobi. Tu se javlja Persefona koja budi preuranjenu i neželjenu svest o seksu. Ovaj aspekt nosi stid prema telu.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

Takav aspekt nosi u sebi negativni odnos prema seksualnosti. Nekada osoba odluči suprotno od pritiska majke koja joj nameće stid pa se često seksualnost koristi kao aspekt kupovanja ljubavi.

Kasnije takvo povređivanje kćeri donosi mogućnost osvešćivanja problema kroz terapije.

Pročitajte i ovo: STRAST u odnosu i predrasude

Korisno je znati da u mitu Persefona postaje kraljica. Mogli bismo reći da ona nauči pažljivo da ceni sebe i postaje svesna korišćenja seksualnosti samo kroz ljubav i poverenje.

Venera vlada svim mogućim ljubavima. Zbog nje možemo da budemo prilično osuđivani od drugih u pogledu sopstvenih ljubavnih neuspeha.

Pročitajte i ovo: Da li je kompatibilnost važnija od privlačnosti?

Kad nas vodi kroz podzemlje, ako ne padnemo u nesvest ili njen porok, možemo doći do intuicije ili onoga što stoji iza stvarnosti jer ona je Anima, vodič prema duhovnom, ona je prelaz ako uspemo da je osvestimo u njenom najtamnijem i najsvetlijem izdanju.