Mota mi se po glavi ovih dana jedna neobična misao – šta je zajedničko Džejn Ostin i Crnom Đorđu Petroviću?

Udaljeni kilometrima i kulturama, verom, jezikom i obrazovanjem, umrli su iste godine – 1817, u razmaku od nekoliko dana. Ona 18. jula, najverovatnije od Adisonove bolesti, a možda i od Hodžkinsovog limfoma. On je ubijen u noći između 25-26. jula, u Radovanjskom lugu, po nalogu svog kuma i saborca, kneza Miloša Obrenovića.

Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i gastroheritolog, Artis centar

U trenutku smrti, Džejn je imala 41. godinu života, a za Karađorđa se, usled nedostataka valjanih izvora, pretpostavlja da je bio star oko 55 godina.

I možda bi priča tu stala da, zapravo, a bez obzira na sve razlike, hrabri, preki i opasni rajetinski sin iz Viševca kod Topole, i krhka, pronicljiva i odvažna kći skromnog rektora anglikanske parohije u Stiventonu, nisu delili epohu i sklonost ka revolucijama.

On ka onoj klasičnoj, oslobodilačkoj, a ona prema za ono vreme nekonvencionalnoj, kulturnoj revoluciji. Podjednako koliko nije bilo pametno dizati se na Turke, nije bilo pametno mešati se u tradicionalne muške poslove, kakvo je pisanje knjiga.

U tom smislu, oboje su imali moćne neprijatelje, a zajedničko im je odsustvo straha utemeljeno na veri u ono što rade.

Karađorđe Petrović, portret koji je naslikao Vladimir Lukič Borikovski, 1816. Čuva se u Narodnom muzeju, u Beogradu /Džejn Ostin, grafika na temelju crteža sestre Kasandre, jedinog sačuvanog portreta slavne književnice.

Pa, sad, koliko god moje poređenje bilo jeretičko sa stanovišta uobičajene istorijske metodologije, na noćašnjoj oluji (kako to već s olujama biva) moje memorijske fioke su se demagnetizovale, vrata širom otvorila, papiri izmešali, misli srećno poletele u zagrljaj neba i zemlje međ’ kojima varniči, pa je ova zamalo čudna paralela “nikla” jutros posle kiše. I neka cveta. U slavu dvoje ljudi koji su bili hrabri u svom naumu.

Priznajem, boli me jedino,što je Engleska u međuvremenu shvatila ko je i zašto je važna Džejn Ostin, a mi se Crnim Đorđem, još uvek ne bavimo onoliko koliko to on zaslužuje.