Na današnj dan, 28. aprila 1761, rođena je Mari Arel (Marie Harel), seljanka iz Normandije kojoj se pripisuje kreiranje najslavnijeg francuskog sira – Kamambera.

Tamara Ognjević, gastroheritolog, Artis centar
Iako su u 19. veku pojedini proizvođači sira pokušavali da dokažu da je priča o talentovanoj Mari i opatu Šarl-Žanu Bonvuu (Charles-Jean Bonvoust), koji se krio u seocetu Kamamber od pobesnelih revolucionara, koji su želeli da skinu glavu na giljotini svemu što je simbolizovalo Francusku kraljevinu, samo mit, ime ove dame je neotuđivo od kamambera.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Mari je, navodno, od oca Bonvua, rodom iz ništa manje slavnog Brija, dobila instrukcije kako napraviti sir meke, jestive kore, lak za transport i vanrednog ukusa.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Pored toga što je bila vešta mlekarica, Mari je bila i dobar trgovac. Sa svojim unukom je udarila temelje moćnoj porodičnoj manufakturi zahvaljujuć kojoj je seoce Kamamber postalo brend na prestižnoj francuskoj gastronomskoj mapi.

Originalni proizvod brendiran imenom Marie Arel. Ukusu Kamambera se poboljšava pečenjem. Može se servirati u slanim verzijama, ali je izvrstan i u slatkim varijanatama sa voćem i orašastim plodovima.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

Sir je postao svetski poznat zahvaljujući činjenici da je bio deo sledovanja francuske armije tokom Prvog svetskog rata, pa je na neobičan način u neobičnim okolnostima degustiran među saveznicima.