Prema američkoj studiji, čuvanje naših tajni za sebe moglo bi da nas učini srećnijima. Objašnjenje sledi.

Svi imamo tajnu baštu. I normalno je da ne kažete sve bliskima… Postoje neke stvari koje više volimo da zadržimo za sebe.

Ako smo skloni da mislimo da posedovanje tajni može biti posebno opterećujuće, nedavna studija, objavljena u novembru u Journal of Personality and Social Psychology, dokazuje suprotno.

Prema istraživačima, neotkrivanje naših tajni moglo bi da nas učini srećnijima! Ali budite oprezni, ovo se tiče samo pozitivnih stvari i dobrih vesti.

Pročitajte i ovo: Kako se pravilno koristi čarobni novogodišnji štapić

Da bi se došlo do ovog zaključka, sprovedeno je pet eksperimenata na 2.500 učesnika. I svaki od njih je izjavio da se „oseća energičnije i spokojnije“ nakon što je čuvao dobre vesti u tajnosti, prenosi medij Psihologija.

Pročitajte i ovo: Emocionalna previranja i fizičke manifestacije napada panike

Zaista, biti jedini koji drži tajnu je posebno zadovoljstvo. Pored toga što se osećate srećnije, takođe imate i povećanje energije.

„Pozitivne tajne koje ljudi odluče da čuvaju trebalo bi da učine da se osećaju dobro, a pozitivne emocije su poznati prediktor osećaja energije“, kaže Majkl Slepjan, jedan od autora studije. Stoga se tajnost pojavljuje kao „garancija slobode“ koja ima koristi za mentalno zdravlje.

Odvojite vreme da uživate u njegovim tajnama

Ipak, prema rečima specijaliste, ideja nije da sve svoje tajne čuvate za sebe. Jednostavno morate naučiti da uživate u njima pre nego što ih otkrijete onima koji su vam bliski.

Pročitajte i ovo: Zašto žene vole seronje? Evo odgovora!

Odvajanje vremena da prihvatimo dobre vesti može imati pozitivne efekte na naše mentalno zdravlje i dobrobit. Bilo da se radi o otkrivanju trudnoće, budućeg braka ili kupovine kuće…

Neposredno pre nego što najavimo iznenađenje porodici ili prijateljima, doživljavamo izvesno uzbuđenje koje nas ispunjava radošću. To je trenutak koji je posebno koristan za vas i u kom morate u potpunosti uživati.

Pročitajte i ovo: Detaljan vodič za zavođenje žena – o čemu treba da vodite računa i šta žene žele

Na kraju, zapamtite da se ovo tiče samo pozitivnih tajni.

Ako se radi o lošim vestima ili negativnim tajnama, čuvanje ih za sebe može izazvati stres i anksioznost. U ovom konkretnom slučaju, važno je da možete razgovarati sa nekim kome verujete.