Tajna uspešnog i dugotrajnog braka? Ona leži u sposobnosti da slušate, razumete i dozvolite da na vas (pozitivno) utiče vaš partner.

Pitanje svih pitanja: kako osiguravate trajan i nadasve srećan brak? Očigledno, prema novoj studiji, ključ sreće do kraja života leži u nivou emocionalne inteligencije partnera, posebno muževa.

U istraživanju koje je obuhvatilo tokom više godina više od 130 bračnih parova, dr John Gottman je otkrio da muškarci na koje žene utiču imaju srećniji brak i da je stoga veća verovatnoća da se parovi ne razvedu.

Naravno, naučnici žele da preciziraju, svi brakovi mogu preživeti trenutke izliva besa, svađe ili kritike, pa čak i duge periode loših odnosa – ali samo ako se sukob rešava na zdrav i pošten način.

Zapravo, parovi počinju da imaju problema kada oboje kombinuju negativnost sa negativnošću umesto da pokušaju da reše konflikt.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

S tim u vezi, dr Gottman u svojoj knjizi Sedam principa za uspešan brak objašnjava da je u raspravi u braku 65% muškaraca negativnije i mrzovoljnije od žena.

Kao što naučnici navode, značaj emocionalne inteligencije za srećan i trajan brak nije ograničen samo na heteroseksualne parove.

Pročitajte i ovo: Da li da se vratim bivšem partneru ili ne?!

Takođe je od suštinskog značaja u istopolnim vezama, ali istraživanja pokazuju da su gej i lezbejski parovi znatno bolji od heteroseksualnih parova kada su u pitanju slušanje i razumevanje druge osobe.

Wedding photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Zašto muškarci imaju manje razvijenu emocionalnu inteligenciju od žena?

Često se kaže da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere. Čak i ako je to samo uobičajena izreka, muškarci i žene se često osećaju različito.

Jer?

Prema dr Gottmanu, ova razlika ima korene u detinjstvu.

Pročitajte i ovo: Savršen On i naša savršena veza

Kada se deca igraju, njihov cilj je pobeda: uče ih da ne vode računa o svojim emocijama ili osećanjima drugih koji se igraju. Na primer, ako jedan od dečaka bude povređen, zanemaruje se i uklanja se iz igre.

Ovde, dakle, za stručnjaka, razlika u emocionalnoj inteligenciji leži između muškaraca i žena.

Pročitajte i ovo: Partnerski odnos je najsloženija vrsta odnosa

U stvari, u svojoj knjizi on objašnjava da „Devojačke igre nude mnogo bolju pripremu za brak i porodični život jer se generalno fokusiraju na odnose. To se ne odnosi nužno na rodne uloge, već na učenje emocionalne inteligencije.’’

Background photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Šta je to i kako razviti emocionalnu inteligenciju

Muž kojem nedostaje emocionalna inteligencija odbija uticaj svog partnera obično zato što se plaši gubitka moći.

S druge strane, emocionalno inteligentan muž je zainteresovan za emocije svje partnerke jer je poštuje i uvažava.

Pročitajte i ovo: Zaljubljeni smo! Dakle, treba da se venčamo?!

Iako par možda ne izražava emocije na isti način, emocionalno inteligentan muž će naučiti da se poveže sa svojom ženom slušajući i potvrđujući njenu perspektivu, razumevajući njene potrebe i izražavajući empatiju.

Prema dr Gottmanu, muškarci koji se opiru uticaju svojih žena to često čine, a da toga nisu ni svesni. Prihvatanje mišljenja drugih pitanje je i mentaliteta i kultivisanih sposobnosti tog vremena; poput obraćanja pažnje na svog supružnika iz dana u dan.

Pročitajte i ovo: Ne mogu sama sebe da zaprosim!

Zaista, emocionalna inteligencija se može naučiti u bilo kom trenutku. Bukvalno kao strani jezik! Stoga, šta vas sprečava da upišete dodatni kurs ako zaista želite da budete srećni u paru?! Samo vaša volja ili nedostatak iste.

Na primer, kada dođe do sukoba, važno je razumeti gledište partnera i biti spreman na kompromis. Ovo je jednostavan prvi korak ka razvoju emocionalne inteligencije.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

Oni koji su emocionalno inteligentniji, dopuštaju sebi pozitivan uticaj drugog, stoga će biti fleksibilniji, spremni da slušaju i traže nešto oko čega se oba člana para mogu složiti.