U čemu je tajna srećnih parova?

Da li bi trebalo da imate posebnu sobu da biste bili srećniji u svom domaćinstvu? Odgovor je da prema Japancima.

Činjenica je potvrđena studijom koju je sproveo profesor Hideki Kobajaši, diplomirani inženjer na Univerzitetu Čiba, u Japanu, da mnogi parovi žive u odvojenim sobama.

U stvari, prema izveštaju Passeport Sante, 26% bračnih parova koji žive u kondominijumima u regionu Tokija zapravo spavaju u odvojenim sobama, dok 4 od 10 bračnih parova starijih od 60 godina ne dele istu sobu ili krevet. I to sa primarnim ciljem da se… poštuju svačiji ciklus spavanja.

Image by svetlanasokolova on Freepik

Nevezanost može garantovati uspeh u vašem ljubavnom životu

Zašto japanski parovi spavaju odvojeno?

Veoma zabrinuti za svoje zdravlje, stanovnici Zemlje izlazećeg sunca savršeno su svesni da je poštovanje dobrog rasporeda spavanja od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje njihovog tela.

Tako, sporazumno, japanski parovi odlučuju da svoje blagostanje stave na prvo mesto spavanjem u sopstvenom krevetu, posebno kada nemaju isto radno vreme ili iste rasporede.

To je način poštovanja ličnog prostora, ispitanika kao i ravnoteže svake osobe, obezbeđujući da se drugi ne ometaju ili ne uznemiravaju, ako na primer odluče da legnu kasnije ili ustaju ranije.

Image by master1305 on Freepik

Ovo vam takođe omogućava da izbegnete da vas muči hrkanje tokom noći, partnera koji zauzima previše prostora u krevetu ili pod pokrivačem, ili koji može da pravi nagle pokrete…

Drugi više tehnički razlozi takođe mogu objasniti zašto Japanci više vole da imaju odvojene sobe.

Na primer, trebalo bi da znate da su mnogi mladi roditelji ljubitelji zajedničkog spavanja ili spavanja sa bebom u krevetu kada je beba tek rođena. Očevi tada često puštaju majke da spavaju sa bebama kada odu da spavaju u svom krevetu i obrnuto, kako bi podelili obaveze i omogućili jedno drugom  da se odmaraju svake druge noći.